Анализ | Какви са уроците от нападението на "Хамас" срещу Израел

Две десетилетия на израелската политика спрямо палестинците се взривиха

Разбито е схващането, че огромната огнева мощ на Израел, включително противоракетната система "Железен купол", означава, че въоръжената заплаха от палестинските бойци е нещо, с което израелците могат да се справят
Разбито е схващането, че огромната огнева мощ на Израел, включително противоракетната система "Железен купол", означава, че въоръжената заплаха от палестинските бойци е нещо, с което израелците могат да се справят
Разбито е схващането, че огромната огнева мощ на Израел, включително противоракетната система "Железен купол", означава, че въоръжената заплаха от палестинските бойци е нещо, с което израелците могат да се справят    ©  Reuters
Разбито е схващането, че огромната огнева мощ на Израел, включително противоракетната система "Железен купол", означава, че въоръжената заплаха от палестинските бойци е нещо, с което израелците могат да се справят    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трудно е да погледнем отвъд шока от кървавото нападение на "Хамас" срещу Израел. Причината е, защото то включва както хиляди ракети, така и атака на бойци срещу южните части на страната по суша, въздух и море. И защото това бе напълно неочаквано, нанасяйки унизителен удар по възхваляваните израелски разузнавателни служби. Но най-вече заради убийството на стотици невинни граждани и заради взетите от "Хамас" заложници. Докато Израелските отбранителни сили (IDF) решават как да отговорят, вниманието на света ще бъде насочено към тяхното трудно положение.

Рано е да се каже как ще се развият следващите няколко седмици. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че виновните ще платят "тежка цена" и той е прав - "Хамас" трябва да отговарят за своите зверства, които включват избиването на над 250 млади израелци на фестивал. Но отговорът на Израел идва с голям риск. Изпращането на наземни войски в Газа може да ги въвлече в кървави боеве в градска среда и освен това да застраши заложниците. Колкото по-дълго се проточи битката, толкова по-голяма е възможността насилието да се разпространи до Западния бряг или до Ливан.

Същевременно не е прекалено рано да кажем ясно, че тази атака бележи края на продължилото десетилетия схващане в Израел, че палестинските надежди за суверенитет могат за неограничено време да бъдат сложени на заден план, докато останалата част от Близкия изток продължава напред. Каквото и друго да произлезе от този конфликт, едно от нещата ще бъде ново търсене на отговори на въпроса как израелците и палестинците могат да живеят в мир.

Каквото и друго да произлезе от този конфликт, едно от нещата ще бъде ново търсене на отговори на въпроса как израелците и палестинците могат да живеят в мир.

Политиката на Нетаняху за пренебрегване на палестинците зависеше от три преценки, всяка от които бе взривена от нападението на "Хамас":

Първата е илюзията, че макар палестинският въпрос да бе оставен да гние, израелците могат да бъдат в безопасност. В резултат на многото жертви на втората интифада, която завърши през 2005 г., Израел изолира палестинското население зад отбранителни стени. Добре обученото разузнаване и огромната огнева мощ, включително противоракетната система "Железен купол", означаваха, че въоръжената заплаха от палестинските бойци е нещо, с което израелците могат да се справят.

Това схващане сега изглежда разбито. Една от причините разузнавателните служби да са били разсеяни спрямо Газа е, че на Западния бряг има безредици заради желанието на израелската крайна десница да разширява незаконните селища. В южните части на Ливан "Хизбула" има страховит арсенал, по-голямата част от който е доставен от Иран. Без съмнение Израел ще успее да установи военната си доминация над палестинците. Но дори ако неговите войници и шпиони смятат, че това ще гарантира, че израелските граждани са защитени, гласоподавателите е малко вероятно да стигнат до заключението, че връщане към статуквото е достатъчно добра опция.

Втората грешна преценка бе, че съществуването на "Хамас" помага на Израел да се справи с "Фатах" - палестинската партия, която ръководи Западния бряг. Смяташе се, че тактиката "разделяй и владей" държи палестинците слаби и че влиянието на радикалните фракции ще подкопае важността на умерените партньори в мирния процес - което служеше идеално на Нетаняху.

Това схващане също беше разбито. Една от причините за "Хамас" да нападне бе, че "разделяй и владей" създаде условия, в които "Фатах" се превърна в упадъчна и без досег с реалността. Нейният лидер Махмуд Абас е болен. С тази атака "Хамас" се самопровъзгласява за истинския глас на палестинската съпротива. Междупалестинското съперничество трябваше да защити израелците, а вместо това ги превърна в цел.

Третата преценка бе, че Израел може да затвърди позициите си в Близкия изток, като следва пътя на регионалната дипломация, дори ако пренебрегне палестинския въпрос. Тази гледна точка бе подкрепена от подписването на Авраамовите споразумения между Бахрейн, Израел и ОАЕ през 2020 г. и от присъединяването на Мароко и Судан по-късно. До този уикенд изглеждаше, че Саудитска Арабия може също да участва. В крайна сметка тя все още може да го направи, но "Хамас" показаха, че палестинците също имат глас.

Предстоящата операция срещу "Хамас" само ще допълни усещането, че е дошло времето за нов подход. След кръвопролитието от събота Израел не може да пречупи "Хамас" само за да остане групировката на власт в Газа сякаш нищо не се е случило.

И все пак няма проста алтернатива. IDF не искат да окупират Газа - затова и анклавът е самоуправляващ се. Трудно е да си представим и идеята за международни мироопазващи сили, тъй като никоя страна не иска да поеме отговорност. Но ако IDF унищожат "Хамас" в Газа и после се върнат обратно у дома, кой знае какви разрушителни сили ще запълнят вакуума, който остане.

Ако IDF унищожат "Хамас" в Газа и после се върнат обратно у дома, кой знае какви разрушителни сили ще запълнят вакуума, който остане.

Никой не бива да подценява трудностите, които предстоят. Втората интифада настрои младите израелци срещу разговорите с палестинците. Този гняв със сигурност ще създаде ново поколение израелци, които не могат да си представят как палестински фракции могат да бъдат партньори в мирния процес. В същото време израелската дясна коалиция е фокусирана върху анексирането на части от Западния бряг. Сега тя ще удвои усилията си.

Въпреки това твърдолинейните израелци ще трябва да приемат факта, че трябва отново да започнат да се занимават с палестинския въпрос. Израелският апарат за сигурност се нуждае от ответна страна, с която да работи, ако иска да има някакво влияние върху палестинските територии. Това означава, че има нужда от палестински събеседник.

Какво ще се случи оттук нататък ще зависи в голяма степен от това кой е на власт в Йерусалим. За момента Израел се държи, но скоро ще стане обект на горчива равносметка, която може да доведе до нова коалиция или дори до нов премиер. Ако израелците искат да бъдат в безопасност, който и да е на власт, ще трябва да спре да мисли за палестинците като за проблем, който може да бъде заметен, и да започне да мисли за тях като за хора, с които трябва да се ангажира.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Арабско-израелските войни, поредната от които вероятно е зад ъгъла, са изключително опасно явление и е престъпление спрямо разума причините ѝ да се обясняват чак толкова елементарно, като поднесените горе тези са просто претоплено западното схващане за недопускането на промяна в наложения американоцентричен световен ред.
    Но това е нивото на The Economist и сестринските му неолиберални газети. П р о п а г а н д а!

    Това е асиметрична война. Напълно логично следствие от десетилетните политики на Израел на тотален пресинг спрямо палестинците.
    В резултат на въоръжената провокация на Хамас Израел е изправен пред невъзможността да взема правилни решения, а единствено грешни - кое от кое по-лоши.
    Едно от най-тъпите, от които е тоталната блокада на ивицата Газа.

    Два милиона араби, на които е отказана възможността да оцелеят в домовете си в Газа без електричество,без вода, без лекарства, без храна, пък и обстрелвани непрестанно, няма как да не взривят арабския свят и да не го принудят да се доближи до крайната иранска позиция за необходимостта от унищожаване на държавата Израел.

    Военната провокация на Хамас принуди Израел да сложи кръст на опитите на Щатите мирно да преформатират Близкия Изток по свой тертип, като СА признае държавата Израел и даде заразителен пример и на останалите арабски държави да го направят.
    Няма как вече Мохамед бин Салман да продължи преговорите за признаване на Израел.
    Няма как вече Америка да продължава да убеждава света, че конформистките палестинци на Фатах на Абас на Западния бряг са едно, а радикалните палестинци на Хамас от ивицата Газа са друго и не са един народ. В очите на арабите от Мароко до Оман те са едно.

    Е, паническите действия на израелския кабинет предвещават много по-неприятна и непредвидима прокси война в Израел. За нещастие от другата страна няма да стои хладния ум на световен политик, а неконтролируем по западните стандарти ислямски радикализъм.

    Тънкият момент е, че - мисля на Голда Меир беше репликата - Израел не притежава ядрено оръжие, но ако се наложи ще го използва...
    А Биби видимо е доста напрегнат.
    Това трябва да ни плаши.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    P.S. И една различна от западната лицемерна гл.т.:

    https://www.middleeasteye.net/opinion/gaza-israel-west-hypocrisy-jailbreak-stomach-turning?fbclid=IwAR1quOteOdHt7-xav5PNO0QdYbNyuL6xq-KQw3sriOIJOpuW9n1rtCpyU10

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 4

    Уроците са - 1. И най-силната армия може да получи поражение в битка 2. Силната армия си е силна армия и побеждава във войната 3. Само с военни средства не може да се поддържа сигурността на дадена държава. 4. Да държиш хора в много, и то отдалечени области/резервати/ да не им даваш да преминават свободно от едно място в друго и да са оградени с бодлива тел и да ги бомбардираш когато решиш че са лоши е рецепта за ответен удар рано или късно.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 1
    • + 2

    За уроците като говорим: това на снимката не е Дрезден или Лайпциг през Втората световна, а е Газа от днес:
    https://trud.bg/public/images/articles/2023-10/7876r876876_24505791485250295_original.jpg

    Нередност?
Нов коментар