Фалиралият "Спарки Елтос" има нов синдик

Промяната е станала по искане на най-големия кредитор - държавната ББР, която има вземане от над 90 млн. лв.

Заводът за електроинструменти от няколко години на практика не работи.
Заводът за електроинструменти от няколко години на практика не работи.
Заводът за електроинструменти от няколко години на практика не работи.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Заводът за електроинструменти от няколко години на практика не работи.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ловешкият завод за електроинструменти "Спарки Елтос", който по-рано тази година беше обявен в несъстоятелност, има нов синдик. По предложение на най-големия кредитор - Българската банка за развитие (ББР), на мястото на Емил Топалов е назначен Веселин Банков. Промяната идва, след като в началото на юли беше сменено ръководството на държавната банка от бившия служебен икономически министър Кирил Петков.

По закон

Молбата за освобождаване на Топалов е подадена от ББР на 9 септември, а като основание е посочен единствено член от Търговския закон, който дава право на такова искане на кредитор с над половината от вземанията. Държавната банка притежава 84.5% от признатите вземания, като "Спарки Елтос" й дължи над 90 млн. лв. по различни кредити. Самият Топалов беше определен за временен синдик при започване на процедурата, а след това беше назначен и за постоянен при обявяването на компанията във фалит в средата на май. В средата на септември бившият вече синдик беше насрочил няколко търга за продажба на сгради и земя, които не са пряко свързани с производството в Ловеч, но досега не са разпределяни пари към кредиторите. Сега за осребряването на имуществото ще отговаря Веселин Банков.

Втора смяна

Това на практика е втората важна смяна в "Спарки Елтос" след обявяването му в несъстоятелност. Отново по искане на новото ръководство на ББР през юни беше сменен и оценителят на дружеството. На общото събрание на кредиторите тогава беше решено останалото имущество от масата на несъстоятелността да бъде оценено от "Ем Би Ел кепитъл адвайзърс", в която партньори са собственикът на брокера MBL Асен Лисев и Владислав Христов от "Браво кепитъл адвайзърс". Оценител дотогава беше "Поли консулт". С промените вероятно се търси възможност да се намери реален купувач на предприятието, което преди години беше най-големият работодател в Ловеч.