🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Профилинк" добавя и алуминиеви профили към бизнеса си със 70 млн. лв. инвестиция

Второто предприятие на пловдивския производител ще започне работа в началото на 2024 г.

Първото хале на новия завод в село Радиново е с площ 29 хил. кв.м
Първото хале на новия завод в село Радиново е с площ 29 хил. кв.м
Първото хале на новия завод в село Радиново е с площ 29 хил. кв.м    ©  Capital weekly
Първото хале на новия завод в село Радиново е с площ 29 хил. кв.м    ©  Capital weekly
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Производителят на PVC профили строи завод и за алуминиеви изделия в село Радиново на няколко етапа.
  • Първото хале ще започне да работи догодина и ще произвежда 10 хил. тона годишно.
  • Компанията планира да разшири бизнеса с алуминий и да прави автомобилни компоненти.

След 30 години опит в производството на PVC профили и с инвестиция от над 70 млн. лв. "Профилинк" решава да се изкачи на по-високо "алуминиево ниво". През миналата година компанията закупи парцел от 186 дка в село Радиново до Пловдив, където в момента изгражда нов автоматизиран и роботизиран завод за алуминиеви профили, който ще бъде изпълнен на няколко етапа.

Сградата на първото хале с площ 29 хил. кв. м е почти готова, а след като през август пристигнат машините от Италия и бъдат монтирани, в началото на 2024 г. предприятието ще заработи на пълен капацитет. Затова и компанията вече набира 120 работници, инженери и мениджъри за новото производство.

Инвеститор в проекта на "Профилинк" е "Интерлинк груп", като и двете дружества са под шапката на "Texнoлинĸ инвecт" на Здравко Линкин. От общата сума 20% са собствени средства на дружеството, а 80% се финансират с банков заем. Освен строителството и оборудването на завода, сумата включва също покупката на земята и изграждането на довеждаща и вътрешна инфраструктура.

Различно производство

"Производството в алуминиевия сектор се различава от досегашната ни работа с пластмаси. Докато при PVC профилите основното е химията, в алуминиевия сектор е индустрията", обяснява разликите между "старото" и "новото" производство управителят на "Профилинк" Йордан Фиданов.

В новия завод в Радиново ще се произвеждат 10 хил. тона алуминиеви профили годишно. Алуминият ще пристига тук на балванки - 6-метрови цилиндри с различен диаметър.

По-голямата част от оборудването е на италиански доставчици, но има и от германски, белгийски и други производители. "Процесът по екструзия на алуминиеви профили е енергоемък, така че на покрива ще инсталираме фотоволтаичен парк. С него ще покрием около 50% от разходите за електричество. В завода ще използваме като енергоносител и природен газ", обяснява Фиданов.

Алуминиевите профили имат широк спектър приложения в различни индустрии - от строителство, през транспорт до електроника. В новия завод компанията ще произвежда освен собствени системи за врати, прозорци и фасади, така и стандартни и клиентски индустриални профили - тръби, шини и др. В архитектурните системи разликата в цената е около 40-50% в полза на алуминиевите профили спрямо тези от PVC, което идва не само от суровината, но и от начина на работа с нея.

Първа важна крачка

Семейната фирма "Профилинк" започва бизнеса си, като в началото произвежда слънцезащитни системи - външни щори от PVC. С лични средства закупуват първото оборудване за разкрой и стартират в помещение под наем. "Помещението ни стана недостатъчно, наехме по-голямо, увеличихме производствения капацитет чрез монтиране на повече машини, а после закупихме и първата си промишлена сграда, отново със собствени средства. В онези времена банките не бяха готови да подкрепят новосъздадени предприятия", разказва Йордан Фиданов, който работи в компанията от създаването й.

"Закупихме първата си промишлена сграда със собствени средства. В онези времена банките не бяха готови да подкрепят новосъздадени предприятия."

Йордан Фиданов
Йордан Фиданов

управител на Профилинк

Основната крачка в развитието на бизнеса "Профилинк" прави в момента, в който от Австрия е закупена технология и машини за производство на PVC профили за прозорци и врати. Австрийци обучават и българския екип. "До това време дограмата на българския потребител беше дървена, а нашата компания направи PVC системите достъпни за масовия клиент. Суровините са достъпни, можем да ги закупим почти от всички страни с развита химическа индустрия", обяснява Фиданов.

И рециклиране

С увеличаването на производството на пластмасови профили рециклирането на пластмаса става все по-изгодно и перспективно за бизнеса на компанията. Преди 4 години идеята да се затвори цикълът на производство се осъществява в първия на Балканите завод за рециклиране на PVC отпадъци - "Профилинк рисайкъл". "Доскоро гледахме на старите пластмасови профили като на отпадък, сега за нас те са суровина, за която плащаме и изкупуваме не само от България, но и от съседни страни", казва Фиданов.

Стартовата инвестиция в рециклиращото предприятие е около 5 млн. евро, а през 2023 г. вече надминава 7 млн. евро, като финансирането е със собствени средства. Сумата включва както оборудване, така и създаване на търговска мрежа. "Профилинк" прави организация, с която да обхване всички малки, средни и големи фирми, за да изкупи изрезките им от пластмаса. Всеки месец в предприятието се преработват 350 тона PVC отпадък, в резултат на което въглеродният отпечатък на "Профилинк" намалява с над 9 хил. тона емисии годишно.

Още преди 5 години компанията прави и друга инвестиция за постигане на въглеродна неутралност. Тогава "Профилинк" става първото предприятие в България, което изгражда върху покрива на PVC завода си 22 000 кв. м соларен парк с мощност 1.3 мегавата за производство на електроенергия за собствени нужди. Инвестицията е около 75-80 цента на киловат или около 1.1 млн. евро, като според проекта тя трябва да се изплати за 7-8 години. Заради високата цена на електроенергията сега обаче инвестицията вече се е "откупила" и соларният парк работи на печалба.

През кризите

В производствената база в Пловдив, която е с обща площ 120 хил. кв.м, в момента работят над 400 души, които обслужват над 3000 клиента - дистрибутори и производители на прозорци. Самата компания има 8 търговски бази в страната, изнася и в чужбина. Произвежданата продукция годишно варира между 12 и 15 хил. тона - както профили, така и аксесоари, с които купувачът на профили да може да сглоби готов прозорец.

За 2021 г. компанията отчита оборот от 54 млн. лв. Малко по-слаб е резултатът през пандемичната 2020 г. (52.5 млн. лв.). "Беше труден период, защото се сви строителството, транспортът бе много затруднен, не можехме да направим прогноза дори за една година напред", казва Фиданов.

През 2022 г. пък идват проблемите с PVC суровината за производство. "Тя е борсова суровина. В света има всичко на всичко 5 завода, които произвеждат тази суровина. В последните месеци борсовата цена е нелогична, като сравняваме движението й 20 години назад. Преди пандемията цените бяха доста стабилни, след това се стигна до неочаквани нива - нараснаха в пъти. През 2023 г. процесът е точно обратен. Годината стартира с много налична суровина, няма потребление и цените спадат, но още не са се върнали на нивата преди пандемията. Вероятно ще падат още, защото потреблението е силно намаляло. Преди пандемията борсовата цена на поливинил хлорид варираше от 800 до 900 евро на тон, през 2022 г. отбеляза близо 100% увеличение, а през 2023 г. спадна с 40%", обясни Фиданов.

Второ поколение

В компанията като управляващ партньор вече работи и Теодор Линкин от второто поколение собственици. "Работата ми е да синхронизирам цялата структура на бизнес "машината" да гледа в една посока и всички екипи да се справят с краткосрочните цели, но и самите те да градят бъдеще. Следващата цел е групата от бизнеси, която имаме, да постигне значим за Европа мащаб и да се утвърдим като един от най-сериозните участници на пазара на алуминиевата екструзия - не само производство на профили, но и последващи допълнителни обработки, които ще ни позволят да произвеждаме алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия. Мислим и в посока собствено предприятие за рециклиране на алуминий", казва Линкин.

По думите му едно от основните предизвикателства при увеличаване на мащабите на производство е и управлението. "Моят основен отговор на това е дигитализация. Тя ни позволява да растем, а заедно с това да растат и нашите амбиции", добавя той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Фамилията Линкин откъде идва? Някой знае ли какъв е антропологичният профил на това фамилно име?

    Нередност?
Нов коментар