🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минните компании са песимисти за цените на суровините

Те са леко изненадани от слабото възстановяване на Китай

Rio Tinto, най-големият в света производител на желязна руда, която се използва за производство на стомана, заяви, че основните му суровини се търгуват под средните цени за 2010 г. през първата половина на тази година.
Rio Tinto, най-големият в света производител на желязна руда, която се използва за производство на стомана, заяви, че основните му суровини се търгуват под средните цени за 2010 г. през първата половина на тази година.
Rio Tinto, най-големият в света производител на желязна руда, която се използва за производство на стомана, заяви, че основните му суровини се търгуват под средните цени за 2010 г. през първата половина на тази година.    ©  Reuters
Rio Tinto, най-големият в света производител на желязна руда, която се използва за производство на стомана, заяви, че основните му суровини се търгуват под средните цени за 2010 г. през първата половина на тази година.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои от най-големите миннодобивни компании в света стават все по-песимистично настроени относно устойчивото покачване на световните цени на суровините през тази година, след като слабото възстановяване в Китай доведе до спад в приходите за първото полугодие.

Дънкан Уанблад, главен изпълнителен директор на Anglo American, заяви пред Financial Times, че "огромният икономически натиск" затруднява залагането на устойчив ръст на цените на ключови суровини като желязна руда, мед и въглища за производство на стомана до края на годината.

"Бяхме малко изненадани от това колко бавно е отварянето на Китай", каза той, добавяйки, че най-голямата държава в света, консумираща метали, все още страда от "ефектите на ковид", които са намалили търсенето на метал. Уанбланд сподели, че е "по-вероятно да стане [покачването на цени за суровини] рано следващата година, от колкото през тази".

Коментарите му дойдоха, след като миннодобивната компания от индекса FTSE 100 намали дивидентите си наполовина до 700 млн. долара след спада на основната печалба за първото полугодие с малко над 40% до 5.1 млрд. долара. Това се дължи на 19-процентния спад на цените на суровините и на инфлационния натиск върху разходите.

Пекин обеща стимули

Миналата седмица Пекин обеща да стимулира потребителските разходи и да съживи икономиката, но не обяви мерки, които да помогнат за възстановяване на производството, което доведе до краткотрайно покачване на цените на металите.

Уенкю Яо, анализатор от Citigroup, заяви, че на срещата на политбюрото на Китайската комунистическа партия е имало "оптимистичен тон" по темата, но не са се споменали нужните големи стимули, които са необходими за увеличаване на китайското търсене на метали през втората половина на годината.

Анализаторите на Goldman Sachs заявиха: "През по-голямата част от тази година индустриалните метали са били разпънати между разочароващата инерция на растежа в Китай, забавянето на производството на Запада и ускоряването на предлагането на някои метали." Но те видяха достатъчно голяма промяна в реториката на Китай, за да повишат шестмесечната прогноза на банката за цената на медта с 3% до 9500 долара за тон в сравнение с 8600 долара за тон в момента.

Добивните компании отбелязват потенциалния тласък на цените от зелените политики по света, тъй като изграждането на вятърни паркове, преносни мрежи и електрически автомобили изисква много метали.

Саймън Морис, ръководител на отдел "Цветни метали" в CRU Group, компания за бизнес анализи, заяви, че е малко вероятно търсенето да се повиши от прехода към чиста енергия толкова бързо, колкото се очакваше, а Китай едва ли ще компенсира това предвид промяната в икономическия си модел.

"Ще продължи ли Китай да стимулира търсенето, както досега? Не... Китай няма да бъде толкова силен фактор за търсенето, колкото е бил в продължение на 20 години", каза той. "Има много хиперболи около енергийния преход."

Rio Tinto, най-големият в света производител на желязна руда, която се използва за производство на стомана, заяви, че основните му суровини се търгуват под средните цени за 2010 г. през първата половина на тази година. Главният финансов директор Питър Кънингам каза, че бъдещата посока за цените на металната руда, които са спаднали с 10% от януари, ще зависи от развитието на имотния пазар в Китай. Трудните условия бяха допълнително подчертани от 12% поевтиняване на акциите на френската минна група Eramet миналия четвъртък, след като намали прогнозата за годишните си приходи поради очакван спад в цените на мангана и никела.