🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите фабрики на България

И през 2023 г. преобладават проектите за разширение на вече съществуващи заводи. Но са по-мащабни от обичайните модернизации

Младата белгийска компания ABEE е с най-големия обявен производствен план, но в него има доза несигурност
Младата белгийска компания ABEE е с най-големия обявен производствен план, но в него има доза несигурност
Младата белгийска компания ABEE е с най-големия обявен производствен план, но в него има доза несигурност    ©  Capital weekly
Младата белгийска компания ABEE е с най-големия обявен производствен план, но в него има доза несигурност    ©  Capital weekly
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Най-големите обявени инвестиции скачат рязко до 4.4 млрд. лв. през 2023 г.
  • Преобладават плановете за разширение на съществуващи производства, а новите фабрики са малко.
  • За разлика от предишни години, проектите са поравно разпределени между Южна и Северна България.

Рязък скок на производствените инвестиции през 2023 г., но повечето от тях в разширения на съществуващи предприятия. Това показва класацията на "Капитал" на 15-те най-големи проекта, обявени през последната година. След като през 2022 г. общата сума се сви до около 700 млн. лв., през 2023 г. инвестициите, които са в ход или предстои да бъдат направени, удариха космическите 4.4 млрд. лв. Половината от тях идват от мегапроекта на белгийската ABEE за производство на батерии за електромобили, който е на прекалено ранен етап, за да се смята за сигурен. Дори и без него обаче сумата е три пъти по-висока, отколкото предходната година. Половината от инвестициите са за над 100 млн. лв., докато предишните две години имаше едва по три такива проекта.

Някои от тенденциите в индустриалния сектор се запазват от 2022 г. Преобладават например проектите за разширяване или модернизиране на производството на установени компании, докато новите проекти са едва три. Освен ABEE, която планира да направи две отделни предприятия и R&D център на три места в страната, дебютанти са също австрийската Gebauer & Griller Group в автомобилната индустрия и българската "Интернешънъл арморд груп БГ", която ще произвежда бронирани машини.

Инвеститорите с българска собственост остават малцинство, като отново една трета от всички проекти са на местни компании. Силно присъствие запазват германските производители с общо четири обявени проекта.

Има обаче и нови моменти. За разлика от предишни години, когато инвестициите бяха съсредоточени предимно в Южна България, сега те са разпределени почти поравно от двете страни на Стара планина. Пловдив вече губи доминацията си и по брой проекти се конкурира с Шумен, Русе и Плевен - всичките с по две обявени инвестиции.

Един от градовете, които обещават да се превърнат в притегателна сила за индустрията през следващите години, е Стара Загора. Неслучайно той беше избран и от ABEE за евентуалната й гигафабрика за батерии. Двигател за това са европейските средства за трансформация на въглищните региони, голяма част от които ще бъдат насочени именно към комплекса "Марица-изток". Отново с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде финансирано и изграждането на индустриални паркове, което може да помогне за по-равномерното разпределение на производствените предприятия в страната. За да дойдат самите инвеститори обаче, България ще трябва да предложи и по-приветлива среда за тях.

1. Гигафабрика за батерии

Сектор: Автомобилна индустрия

Компания: ABEE

Място: Стара Загора, Бургас и Пловдив

Инвестиция: 2.2 млрд. лв. (1.1 млрд. евро)

Нови работни места: 1000


Белгийската Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) планира производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии за автомобилната индустрия, като общата инвестиция се оценява на 1.1 млрд. евро. Проектът ще се развива в три отделни звена - производствена база в Стара Загора, R&D център в Пловдив и мощност за рециклиране на стари батерии в Бургас, който ще осигурява суровините за производството. Плановете са всичко да бъде изградено в следващите три до пет години. Проектът е на ранен етап, като въпросителните са свързани най-вече с това, че ABEE е млада компания с ограничен капитал. Малко по-рано тя обяви намерения за строителство на подобна фабрика и в Румъния.
2. Повече торове

Сектор: Химия

Компания: "Агрополихим"

Място: Девня

Инвестиция: 490 млн. лв. (250 млн. евро)

Нови работни места: n/a


В следващите пет години девненският завод "Агрополихим" ще инвестира 490 млн. лв. в изграждането на инсталация за азотна киселина и свързани проекти, като по този начин удвои производството на азотни торове. Изпълнител на проекта е швейцарската Casale, а новото съоръжение се очаква да влезе в експлоатация през 2027 г. Освен инсталацията за азотна киселина инвестицията на "Агрополихим", която се изпълнява със собствени средства и инвестиционни кредити, включва също и проекти, свързани с логистика и енергийна ефективност, както и нови производства - амониев нитрат, калциево-амониев нитрат и калциев нитрат.
3. Алуминиево разнообразие

Сектор: Металургия

Компания: "Алкомет"

Място: Шумен

Инвестиция: 437 млн. лв. (300 млн. лв. + 137 млн. лв.)

Нови работни места: n/a


Турският гигант в сектора на алуминиевите изделия "Алкомет" ще разшири производството си в Шумен с две отделни инвестиции на обща стойност 437 млн. лв. По-амбициозната програма - в размер на 300 млн. лв., е по-дългосрочна и предвижда инсталирането на нова линия за горещо валцуване, която ще позволи на завода да разшири продуктовата си гама и да навлезе в нови индустрии като самолетостроенето. Другата инвестиция е за 137 млн. лв. и ще бъде направена в следващите три години. Тя включва разширение във валцовото и пресовото производство, както и модернизация и подобряване на ефективността на леярните цехове.
4. Чиста мед

Сектор: Металургия

Компания: "Аурубис"

Място: Пирдоп

Инвестиция: 325.4 млн. лв. (120 млн. евро и 46 млн. евро)

Нови работни места: n/a


Два инвестиционни проекта обяви и най-голямата компания в страната - "Аурубис България", която е част от германската група Aurubis. Първият е на стойност 120 млн. евро и е за разширение на рафинерията на площадката до Пирдоп и Златица, което ще увеличи производството на чиста мед с 50% до 340 хил. тона годишно. Очаква се да бъде завършен през 2026 г. Другият проект е за 46 млн. евро и също ще приключи през 2026 г. Той предвижда подобрения в процеса на преработка на шлака, като охлаждането вече няма да се извършва в ями, а в над 200 специални съда. Това ще позволи годишно да се извличат допълнително 500 тона мед, които сега остават в отпадъците.
5. Стъклено обновяване

Сектор: Стъкларска индустрия

Компания: "Рубин трейдинг"

Място: Плевен

Инвестиция: 210 млн. лв.

Нови работни места: 130


Плевенският стъкларски завод "Рубин" е в процес на изпълнение на голям проект за модернизиране и разширяване на производствените мощности, който е разделен на няколко фази. С инвестиция над 210 млн. лв. досега са приключени първите два етапа, като са изградени две нови пещи с общ капацитет 450 тона на денонощие. В сумата влиза и течащото в момента строителство на нова, трета пещ по германска технология, която ще добави още 300 тона стъкло на денонощие. Очаква се да приключи в средата на тази година. В плановете на компанията е и четвърта пещ, с което общата инвестиция ще достигне 400 млн. лв.
6. Суровина за повече продукция

Сектор: Дървообработване

Компания: "Кастамону"

Място: село Горно Сахране (община Павел баня)

Инвестиция: 150 млн. лв.

Нови работни места: 120


Турският производител на плоскости от дървесни частици (ПДЧ) планира да инвестира общо 150 млн. лв. в завода си в село Горно Сахране. Проектът се състои от две части, като първата е за изграждане на инсталация за производство на суровина (формалин), от която се правят смоли за слепване на дървесните частици. Това на втори план ще позволи да се увеличи капацитетът и на самата инсталация за смоли - от 43.8 хил. тона на близо 80 хил. тона годишно, като освен формалдехидна ще се произвеждат и още два вида смоли. Целият проект ще доведе до увеличаване на капацитета за производство на ПДЧ и до подобряване на ефективността и качеството на продуктите.
7. Двоен малц

Сектор: Хранителна индустрия

Компания: "Малтери суфле"

Място: Плевен

Инвестиция: 117.6 млн. лв. (60 млн. евро)

Нови работни места: n/a


След дълго отлагане през миналата година френската "Малтери суфле" започна разширението на производството си на малц в Плевен. Проектът е на стойност 60 млн. евро и се очаква да бъде завършен в края на 2024 г. Новата сграда ще е с капацитет 60 хил. тона малц годишно и ще замени двата съществуващи обекта на компанията в страната - предприятието на площадката на бившето "Плевенско пиво" и фабриката за малц в Хасково, която френското дружество нае дългосрочно при влизането си в страната. Това означава двойно по-голям обем продукция в сравнение с произвежданите в момента 30 хил. тона в двата града.
8. Умно и зелено

Сектор: Разширението продължава

Компания: "Шнайдер електрик"

Място: Пловдив

Инвестиция: 107 млн. лв.

Нови работни места: 105


Френската компания "Шнайдер електрик" ще инвестира 107 млн. лв. в ново разширение на умната си фабрика за прекъсвачи край Пловдив. Това стана ясно от съобщение на правителствения пресцентър малко преди Коледа, но подробности засега не са ясни. Проектът идва скоро след като компанията приключи инвестиция за 60 млн. евро в разширяване на производствените мощности и изграждане на първата по рода си геотермална инсталация в индустрията в страната. Следващата инвестиция отново ще бъде в умна сграда, която ще използва възобновяема енергия.
9. И алуминиеви профили

Сектор: Металообработка

Компания: "Профилинк"

Място: Пловдив

Инвестиция: 70 млн. лв.

Нови работни места: 120


Пловдивската компания "Профилинк", известна досега с PVC профилите си, започна инвестиция за 70 млн. лв., с която ще разшири продуктовата си листа и с алуминиеви профили с различни приложения. В момента компанията изгражда нов завод край града, който ще бъде изпълнен на няколко етапа. Плановете са новата база да заработи в началото на тази година и да е високо автоматизирана и роботизирана. Капацитетът й ще бъде 10 хил. тона алуминиеви профили годишно. Сегашният строеж е разгърнат върху 29 хил. кв.м, което е едва 15% от купените 185 хил. кв.м, така че компанията има пространство за следващите етапи на развитие.
10. Само за брускети

Сектор: Хранителна индустрия

Компания: "Фикосота фууд"

Място: Шумен

Инвестиция: 58.8 млн. лв. (30 млн. евро)

Нови работни места: 150


Нова автоматизирана пекарна за брускети предвижда да изгради шуменската "Фикосота фууд" с инвестиция от 30 млн. евро. Върху близо 15 хил. кв.м ще бъдат разположени производствени площи, логистичен център за готови продукти, склад за суровини и материали и административна част. Цялата мощност ще е за производството на Bruschette Maretti ("Брускети Марети"), като очакванията са новият завод да заработи през 2025 г. Това ще увеличи месечното производство на брускети между два и три пъти, а оборотът от тях е планиран да достигне 400 млн. лв. годишно. Инвестицията идва, след като само преди две години компанията построи специална фабрика и за вафлите My Motto.
11. Части на зелено

Сектор: Автомобилостроене

Компания: "ГГ Кейбълс енд уайърс България"

Място: Русе

Инвестиция: 56.8 млн. лв. (29 млн. евро)

Нови работни места: 100


Първата изцяло нова инвестиция в класацията, която е потвърдена и е в процес на строеж, е на австрийската Gebauer & Griller Kabelwerke Gesellschaft, която чрез местната си компания "ГГ Кейбълс енд уайърс България" ще развие свое производство в Русе на няколко етапа. Компанията ще започне с изграждане на завод с площ 13 хил. кв.м и около 100 работници. В началото предприятието ще се фокусира върху производството на високоволтови кабелни снопове за електрическите коли на известни баварски и европейски производители. Предсерийното производство е планирано да започне през лятото на тази година, а серийното производство - през 2025 г.
12. Пета фабрика

Сектор: Бяла техника

Компания: "Теси"

Място: Шумен

Инвестиция: 50 млн. лв.

Нови работни места: 30


Шуменският производител на електрически бойлери и отоплителни уреди за дома "Теси" инвестира 50 млн. лв. в строителство на завод за термодинамични бойлери, който е петата производствена база на компанията. Новата фабрика е разположена върху 11 500 кв.м разгъната застроена площ, от които 9000 кв.м са производствена част. Изградените две основни халета са с автоматизирани линии за водосъдържатели за термодинамични и електрически бойлери, както и за краен монтаж на термопомпени агрегати и термодинамични бойлери. Разширението ще позволи на компанията да достигне капацитет над 200 хил. термодинамични бойлера годишно.
13. Удвояване в Русе

Сектор: Автомобилни части

Компания: "ВИТТЕ аутомотив"

Място: Русе

Инвестиция: 49 млн. лв. (25 млн. евро)

Нови работни места: 300


Германският производител на автомобилни заключващи системи "ВИТТЕ аутомотив" започна изграждането на третата си фабрика в Русе с инвестиция 25 млн. евро. Очаква се новата база да бъде завършена в средата на тази година. Допълнителните помещения ще позволят на компанията да удвои производствения си капацитет за асемблиране, като ще се произвеждат високотехнологични продукти от типа на заключващи механизми и камерни модули. Това ще увеличи двойно капацитета за продажби до 400 млн. евро годишно.
14. По-сложни изделия

Сектор: Автоматизация

Компания: "Фесто производство"

Място: София

Инвестиция: 30 млн. лв. (15 млн. евро)

Нови работни места: 130


Германският производител на компоненти за автоматизация "Фесто производство" започна последното възможно разширение на площадката си в София с инвестиция 15 млн. евро. Заради липсата на повече място тук компанията ще премести част от съществуващото производство в Турция, като трансферите ще приключат до края на тази година. В същото време българското предприятие ще се фокусира върху по-сложни изделия като електроника и умни продукти, за които търсенето расте.
15. Бронирани машини

Сектор: Отбрана и сигурност

Компания: "Интернешънъл арморд груп БГ"

Място: Бургас

Инвестиция: 20.8 млн. лв.

Нови работни места: 300


Изцяло нова инвестиция в България прави и компанията "Интернешънъл арморд груп БГ" на Антон Стефов, чиято група IAG има заводи в няколко други държави. През миналата година в индустриалния парк в Бургас започна строителството на предприятие за производство на бронирани автомобили, включително на машината за пехотата "Рила 8х8", като вложението се оценява на над 20 млн. лв. Към тази мощност през следващите години компанията планира да добави и още два завода - в Пловдив и Благоевград, където инвестициите ще достигнат 50 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар