🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Агрия" ще стане голям износител на олио с нов завод за 75 млн. евро

След три години борсовият холдинг ще навлезе в ниша с повече добавена стойност

Агрия груп холдинг    ©  Агрия груп холдинг
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Земеделската група ще построи фабрика за 75 млн. евро в Попово до 2027 г.
  • Капацитетът й ще е голям - ще преработва 250-300 хил. тона годишно и 90% ще е за износ
  • Финансиране е осигурено от ЕИБ и ОББ, като 25% от инвестицията ще са средства на холдинга

След като разви отглеждането на слънчоглед, през последното десетилетие, България плавно минава към следваща фаза - преработката му до олио и износ. Този бизнес счупи рекорд и през 2022 г. местните компании продадоха в чужбина слънчогледово масло за над 3 млрд. лв. Топ производител е "Олива", която в трите си фабрики преработва 700 хил. тона семена годишно.

В този сектор мощно ще навлезе нов играч - "Агрия груп холдинг". Планът на земеделския производител и търговец е да работи за износ и след три години да преработва по около 300 хил. тона.

Борсовият холдинг ще изгради нов завод за производство на сурово слънчогледово олио. Проектът е на стойност 75 млн. евро, от които 35 млн. евро са заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за който дъщерното дружество "Кристера" вече подписа споразумение. "Има и втора кофинансираща банка - ОББ, а около 25% от сумата е собствено участие на компанията", коментира за "Капитал" Емил Райков, основен акционер и изпълнителен директор на "Агрия груп холдинг".

Защо в Попово

Новият завод за сурово олио ще бъде изграден в Попово. Изборът на града в Североизточна България не е случаен. "В Попово имаме собствена зърнобаза и налична инфраструктура, освен това теренът позволява да се изгради ново предприятие. Втората важна причина за това решение е, че логистично Попово е най-правилната точка, която ни позволява да подсигурим суровина за производството. Накратко - налице е зърнопроизводителен регион плюс логистика, с която разполагаме", обобщи за "Капитал" Емил Райков.

Новият завод

Бъдещият завод в Попово ще бъде изграден върху собствен имот на "Кристера". Застроената площ на сградите ще е 14 160 кв. м, а РЗП - 24 095 кв. м. Проектът предвижда да бъдат построени четири резервоара за съхранение на сурови масла с обща вместимост 8000 куб.м, помпена станция, авторазтоварище, производствени цехове, парова централа, силози, водохладителни кули, битово-административна сграда.

Консервативният план е новото предприятие да започне работа през втората половина на 2027 г., но според Райков ще заработи още до края на 2026 г.

Заводът ще е с капацитет за преработка на до 250-300 хил. тона маслодайни култури годишно. "Агрия груп холдинг" вече притежава завод за сурово олио - "Кехлибар" в Лясковец, който преработва 45-50 хил. тона годишно. "Кехлибар" ще продължи да работи паралелно с новия завод в Попово. Двата завода ще преработват сумарно около 12-13% от слънчогледа, който се произвежда в България", уточни за "Капитал" Емил Райков.

В новото преработвателно предприятие в Попово ще се използват безотпадни технологии и ще се произвежда възобновяема енергия от люспите на слънчогледовите семена. Проектът включва и покупка на железопътни вагони за транспортиране на продукцията до черноморско пристанище във Варна, като по този начин ще бъдат намалени емисиите на парникови газове от автомобилен товарен транспорт.

"Новият завод в Попово е важен за нас, защото носи добавена стойност за бизнеса. Той ще ни позволи да преработим тези количества слънчоглед, с които сега търгуваме, и ще ни даде възможност да продаваме готов продукт в Западна Европа и Близкия изток. Преработката е следващ етап от целия кръг на движение на този тип суровина. Около 90% от суровото олио, произведено в новия завод, ще е за износ", обобщи за "Капитал" Емил Райков.

Североизточната земеделска група

"Агрия груп холдинг" е в топ 10 на компаниите в селското стопанство по приходи в България. Тя е активна в Североизточна България, а от 2007 г. е листвана на фондовата борса. Обединява над 20 дружества, които се занимават с производство, търговия, съхранение, транспорт и логистика на селскостопански култури - основно зърнени и маслодайни.

Групата обработва над 150 хил. дка земя, в това число 80 хил. дка собствени терени на територията на Североизточна България. Общият капацитет на складовите бази на "Агрия груп холдинг" е около 290 хил. т, групата разполага с три основни логистични центъра, разположени в Попово, Девня и Лясковец, както и със спомагателни бази в основните агроцентрове.

Холдингът вече получи разрешение за строеж на пристанище - на Белославското езеро, за което ще инвестира около 45 млн. евро.

В края на 2022 г. "Агрия" купи и завода на биоетанол от царевица - "Алмагест", позициониран в Ихтиман. Най-новата инвестиция на групата е придобиването на фирма "Комерс" - Търговище, която произвежда зърнени култури и търгува директно с крайни консуматори. В края на 2023 сделката получи одобрение от КЗК.

За 2022 г. според консолидирания отчет приходите на "Агрия груп холдинг" са 696 млн. лв. и отбелязват 61% ръст спрямо година по-рано. Печалбата на компанията надхвърля 68 млн. лв. срещу почти 23 млн. през 2021.

Според последните публикувани отчети "Агрия груп холдинг" има консолидирани приходи за деветмесечието на 2023 г. от над 548 млн. лв., което представлява 109% от приходите за третото тримесечие на 2022 г. Печалбата за периода е 40 млн. лв.

Стратегията за развитие на групата до 2024 г. предвижда оптимизация на обработваемите земеделски площи и увеличение на експорта. "Агрия груп холдинг" проучва и възможностите за инвестиции в сферата на биотехнологиите чрез мокро смилане на царевица, както и потенциала за пълноценно оползотворяване на генерираната биомасата като продукт за производство на енергия.

Програмата InvestEU

Споразумението с ЕИБ е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. за приоритетите на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура. Програмата InvestEU предоставя на Европейския съюз решаващо дългосрочно финансиране, като привлича значителни публични и частни средства в подкрепа на устойчивото възстановяване.

Програмата се състои от три компонента: фонда InvestEU, консултантския център InvestEU и портала InvestEU. Фондът InvestEU действа чрез финансови партньори, които ще инвестират в проекти чрез гаранции от бюджета на ЕС в размер на 26.2 млрд. евро. Гаранцията от бюджета ще подкрепи изцяло инвестиционните проекти на изпълнителите, ще увеличи способността им да поемат рискове и по този начин ще привлече допълнителни инвестиции за най-малко 372 млрд. евро.

По темата работи и Васил Минков