Плевен - столицата на малца

Заводът на "Малтери суфле" в Плевен ще покрива изцяло нуждите на производителите на бира в страната, а също така и ще изнася за близките на България страни

Преди да се присъедини към "Малтери суфле България", изпълнителният директор на компанията Клеман Гравро, развива кариерата си в сектора на металургията.
Преди да се присъедини към "Малтери суфле България", изпълнителният директор на компанията Клеман Гравро, развива кариерата си в сектора на металургията.
Преди да се присъедини към "Малтери суфле България", изпълнителният директор на компанията Клеман Гравро, развива кариерата си в сектора на металургията.    ©  Надежда Чипева
Преди да се присъедини към "Малтери суфле България", изпълнителният директор на компанията Клеман Гравро, развива кариерата си в сектора на металургията.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • През следващата година в Плевен трябва да заработи новата фабрика за малц на френската "Малтери суфле".
  • Инвестицията е на стойност 60 млн. евро и ще удвои производствения капацитет на компанията, като голяма част от процесите ще бъдат напълно автоматизирани.
  • Близо 40% от планираното бъдещо производство ще е за износ.

На 4 април 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона". По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия растеж на двете области.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

В началото на декември 1973 г. в Плевен започва изграждането на амбициозен с мащабите си пивоварен завод. Освен с внедрената немска технология за производство на бира той се отличава с голям силозов комплекс и най-големия в страната по това време механизиран цех "Малцерай" .

Днес, половин век по-късно, на територията на някогашното "Плевенско пиво" бира отдавна не се бутилира. За сметка на това силозите са пълни, а фабриката за малц задоволява над 50% от потреблението от пивоварната промишленост в страната.

Нещо повече - на територията на завода отново кипи усилена строителна дейност. В процес на изграждане е напълно нова производствена сграда с капацитет 60 хил. тона малц годишно, ново силозно стопанство за съхранение на ечемика с общ капацитет на силозите за съхранение 34 хил. тона, както и съоръжения за съхранение на 14 хил. т малц.

Инвестицията е на стойност 60 млн. евро, а зад нея стои "Малтери суфле България" - българското дружество на световния лидер в производството на малц, френския гигант в земеделието InVivo.

"Ако всичко върви по план, догодина новите мощности трябва да са въведени в експлоатация", казва изпълнителният директор на "Малтери суфле България" Клеман Гравро и с усмивка добавя, че при строителството никога не можеш да бъдеш абсолютно сигурен със сроковете.

По думите му новоизграждащото се предприятие ще замени двата съществуващи обекта на компанията в страната - сегашното производство в Плевен, намиращо се в непосредствена близост до новия строеж, и фабриката за малц в Хасково, която френското дружество нае дългосрочно при влизането си в страната. Това означава двойно по-голям обем продукция в сравнение с произвежданите в момента 30 хил. тона в двата града. Количеството ще позволи на компанията да покрива изцяло нуждите на производителите на бира в страната, както и да изнася за близките на България страни, като според изчисленията на френския мениджър около 40% от бъдещото производство ще бъдат за износ.

Проектът

Теренът на компанията в Плевен е с площ от 65 дка, като новостроящите се мощности са разположени на 50 от тях. Освен удвояването на производството новият завод ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия. Очаква се инсталираният фотоволтаичен парк на площадката да произвежда 3.2 гВтч, или да задоволява 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с над 1700 тона емисии годишно.

"Най-важният проблем, който решаваме с новите мощности, не е толкова употребата на енергия, а драстичното намаляване на разхода на вода в производството", казва Клеман Гравро и обяснява, че тя е основен ресурс в производствения процес, като технологичните нововъведения ще позволят тя ще бъде пречиствана и използвана отново.

На въпроса дали имат притеснения как ще успеят да обезпечат с кадри разширяването на производството си Гравро отговори, че в огромния си процент процесите ще бъдат автоматизирани и на компанията няма да се наложи да увеличава броя на служителите си. В същото време не планират и съкращения, а по-скоро ще преквалифицират част от персонала.

Повече малц от повече ечемик

"В рамките на година нуждата ни от качествен пивоварен ечемик почти ще се удвои от около 45 хил. тона на 85 хил. тона", казва Клеман Гравро. Това са около 20 000 ха площи. По думите му компанията работи само с български производители, като планира да увеличи броя им до над 300, осигурявайки им стабилни доходи, финансиране без посредници и гарантирано обратно изкупуване на реколтата им от пивоварен ечемик, придружени от специализирани агротехнически консултации.

През дъщерното си дружество "Суфле агро България" компанията си партнира с български производители на ечемик, като им помага да отглеждат нови и по-устойчиви сортове, които отговарят на изискванията на пивоварите.

Инвеститорът

През 2011 г. френската Malteries Soufflet придобива контрола над малцовото производство на "Каменица", след като купувa фабриката на компанията в Плевен и взима под дългосрочен наем другата подобна мощност на пивовара в Хасково, като към онзи момент от компанията обявиха, че остават основният клиент на двете предприятия. Още тогава новият френски собственик обяви плановете си да инвестира в нови мощности в Плевен, но реализацията им многократно беше отлагана, включително и заради липса на път до предприятието.

В самото начало на 2021 г. друг френски гигант в сектора на земеделието - InVivo, обявява плановете си да придобие групата на Malteries Soufflet, като част от сделката е и българското дружество "Малтери суфле България". Продажбата е официално приключена в края на същата година, след произнасяне на компетентните антитръстови органи на европейско и международно ниво, а сделката е една от най-големите в историята на сектора. В официалното съобщение на компанията не се посочват финансовите й параметри, но в различни публикации във френските медии се цитират суми между 2.2 и 2.3 милиарда евро.

Още тогава InVivo съобщават, че придобиването е част от целите на компанията да се превърне в най-големия производител на малц в света в рамките на пет години чрез външен растеж. След серия от сделки в края на миналата година от компанията обявяват, че са постигнали договорка и за придобиването на австралийската United Malt - четвъртия най-голям търговски производител на малц в света, а с приключването й френската група става най-големият световен производител с 41 производства в 20 страни.

Най-важната съставка



Производството на бира е невъзможно без нейната основна суровина - малца. Той представлява покълнала при контролирани условия и впоследствие изсушена зърнена суровина - ечемик, пшеница и др. В древността зърнената суровина е била оставяна да се намокри от дъжда. Тя е пониквала и след това са я изсушавали на слънце. Днес, разбира се, малцовата индустрия е високотехнологична, а световното производство е съсредоточено главно върху ечемичния малц. Благодарение на специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини малцът създава възможност за получаването на най-различни по своя характер бири. Малцовете се различават пo предназначението си и по технологията си на производство. Съществуват светъл или пилзенски тип малц, карамел малц, кафе малц и много други.

Производството на малц е трудоемко и енергоемко и изисква изключителна хигиена. То е много важно, защото от малца зависи качеството на бирата (малцът определя белтъчното съдържание и съответно хранителните вещества в бирата). За производството на 1 литър пиво са необходими около 200 грама малц.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    ognyan.lazarov avatar :-|
    Огнян Лазаров

    Много Ви моля, ориентирайте ме къде мога да кандидатствам за работа в този нов завод ? Благодаря предварително !!! Бъдете здрави !!!

    Нередност?
Нов коментар