Решение за виртуално учебно съдържание спечели голямата награда в "Академия за иновации 2022"

Победителите и на класиралите се на второ място ще получат награди от по 10 хил. лв. за развиване на проектите си

Отборът на победителите Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов
Отборът на победителите Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов
Отборът на победителите Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов
Отборът на победителите Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Победители на тазгодишното девето издание на "Академия за иновации" са Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж в София. За първи път в историята на събитието първата награда е спечелена от ученици. Отборът впечатли журито с идеята си за виртуално учебно съдържание leARn.

Победителите печелят награда от 10 хил. лв. за развитие на проекта си, предоставени от Европейска инвестиционна банка. Освен това тримата ученици ще могат да посетят европейските институции в Брюксел. Събитието се проведе под формата на хакатон с елементи на програмиране и прототипиране. Традиционно "Академия за иновации" се организира от агенцията за иновации Innovation Starter.

Повече награди за призовите места

За първи път награда от 10 хил. лв. получи и екипът, класирал се на второ място. Отборът Vodoraslo на Денис Иванов и Ванеса Стефанова, студенти в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), представи свой прототип на биореактор с водорасли, който пречиства въздуха. Освен паричната награда те също печелят и посещение на европейските институции в Брюксел.

Към тях ще се присъедини и третият класирал се отбор на Александър Палийски, Георги Колев и Мартин Щилянов, ученици от математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Момчетата представиха идеята си за виртуална валута за централната банка.

В тазгодишното издание на "Академия за иновации" се включиха над 100 участници, разделени в 20 отбора. От тях 17 бяха допуснати до менторите в "Ден 1" на академията, а едва осем отбора успяха да се класират за финалния втори ден на програмата и да представят идеите си пред журито.

От създаването на инициативата "Академия за иновации" до момента през програмата са преминали на 4750 участници.