🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: AI за аудио и видео, нов вид електропреносна мрежа

Кои са новите технологични иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//видео- и аудиообработка

Спестяване на време благодарение на AI

Обработването на видео- и аудиоматериали може да бъде едно от най-досадните неща за всеки човек - часове пред монитора, постоянна промяна на визията или звученето, което често става машинално за обработващия. Това е и причината Андрю Мейсън да създаде Descript. Платформата e насочена към подкастъри и видеооператори, които не са запознати с инструментите за редактиране на професионално ниво. Тя позволява на потребителите да създават незабавни транскрипции на аудио и видео, които след това могат да бъдат изрязани и съчетани с музика, снимки и друго съдържание с помощта на инструменти за плъзгане и пускане. По този начин се спестява и време, и нерви. Descript събра 50 млн. долара в кръг от рунд C, който беше воден от OpenAI Startup Fund - фонд за подпомагане на малки компании, подкрепен от Microsoft.
//електрификация

Изграждане на нова електропреносна мрежа

Мрежата за пренос на електричество е една от най-важните инфраструктурни единици в днешно време. Увеличеното използване на електрически автомобили (EV) неимоверно ще доведе до покачване на количеството ток, което се използва на дневна база. Това може да доведе до пренатоварване, тъй като хиляди хора ще искат едновременно да зареждат автомобилите си. Това ще е особено вярно за нощите, когато почти всички EV ще бъдат оставени за зареждане. Това е мястото, където се намесва WeaveGrid. SaaS-ът на компанията служи като платформа, която интегрира данни от комунални услуги, производители на автомобили и шофьори, за да помогне на комуналните услуги да управляват натоварването, което електромобилите поставят върху мрежата. Компанията обяви завършването на финансиране от рунд Б, като общите постъпления възлизат на 35 млн. долара. Рундът е бил воден от Salesforce Ventures, а средствата ще бъдат насочени към развиване на технологията на компанията.
//недвижими имоти

Строеж на нов дом по модерен начин

Изграждането или купуването на ново жилище е една от най-важните стъпки в живота, като тя обикновено е свързана с търсене на правилните материали, майстори, локация и какво ли още не. Задаващата се рецесия, както и високите лихвени проценти, които водят до високи ипотеки, допълнително затрудняват ситуацията. Стартъпът Atmos обаче променя тази идея, като компанията свързва желаещи нов дом клиенти с верифицирани и проверени майстори. За разлика от други подобни стартиращи компании Atmos се концентрира главно в предварителния дизайн на къщите и свързването на клиентите с нужните професионалисти. Компанията таксува клиентите си 5% от общата сума за изграждане на дома, а майсторите плащат 20 хил. долара, за да се възползват от вече намерените клиенти. Atmos обяви, че е завършил кръг на инвестиране от серия А, като той е донесъл 12.5 млн. долара. Средствата ще бъдат насочени както към навлизане на нови пазари, така и в директното строителство на нови домове.