Стартъп новини: новото ChatGPT, екохладилници

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// Почистване

Край на запушените канали



С обелки от картофи. Така се ражда идеята за Sepura, устройство за изхвърляне на хранителни отпадъци в домашни условия. Основателят на компанията Виктор Николов подготвя вечеря за гостите си в Канада и изхвърля обелките от картофи в типичните за Северна Америка мивки, които имат грайндер за хранителни отпадъци. Когато обаче неговият се поврежда заради голямото количество боклук и започва да проучва опциите за нова на пазара, решава сам да разработи машина, която да е безопасна и лесна за употреба. Sepura стои под мивката и заменя кофата за боклук, като се закача директно в канала. Когато достатъчно хранителни продукти се натрупат в него, с докосването на бутон започва процес, който ефективно избутва отпадъчните продукти в уреда. Системата има и предпазен клапан за спиране на навлизането на вода в резервоара, което позволява първо да изтече от тръбата. Спира също и ако открие прибори и други предмети. За развитие на бизнеса компанията привлече рунд в размер на 3.7 млн. долара, предназначен да ускори производството и доставките на продукта, който ще струва 700 долара при старта на доставките през юли.

// Онлайн

Поредна умна търсачка 🤖


Макар и впечатляващ, захранваният с изкуствен интелект Bing Chat показва, че често не е достоверен източник на информация - понякога се обърква, а се случва и просто да си измисля отговори на въпроси. Основателите на конкурента му Perplexity обаче твърдят, че тяхната технология се представя по-добре от досегашните решения на пазара и е много по-точна. И може би е така, защото търсачката на Perplexity AI успешно набра 26 милиона долара въпреки огромната конкуренция в сегмента. За разлика от типичната търсачка, Perplexity предлага интерфейс, подобен на чатбот, който позволява на потребителите да задават въпроси на естествен език, на които неговият AI отговаря, като цитира сайтове и източници от цялата мрежа. Потребителите могат да задават допълнителни въпроси, за да се потопят по-дълбоко в определена тема, и Perplexity отговоря в контекста на своите по-ранни отговори.

// Еко

Природосъобразен хладилник 🌳🌍

Затоплящата се планета ще има нужда от много студени напитки. Проблемът е, че днешната хладилна технология е всичко, но не и природосъобразна. Начинът, по който охлаждаме храната и напитките си, почти не се е променил през последния век: технологията все още разчита на вредни за околната среда хладилни агенти. Германски стартъп обаче смята, че може да промени всичко с нова технология, която да консумира до 40% по-малко енергия. Magnotherm усъвършенства своето решение, известно като магнитокалорично охлаждане, а хладилните й системи вече се използват от Coca-Cola. За разрастването на бизнеса компанията успешно набира 6.3 млн. евро, с които да разработи по-големи хладилници за храни в супермаркети.