🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рисковият капитал (все още) е влюбен във финтех индустрията

Дори и със значително по-ниски оценки от пазара рисковите инвеститори продължават да се фокусират върху финансовите технологии

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Компаниите в сферата на финтех продължават да са основен фокус на фондовете за рисков капитал.
  • Сега интересът е предимно към по-специализирани стартъпи, защото нишите на необанките и портфейлите се пренаселиха.
  • Оценките на финтех компаниите са паднали с около 50-70%, но предстои корекция на корекцията.

Трудно ще намерите голям фонд за рисков капитал, без значение по света или в България, който да не се интересува от компании за финансови технологии. Интерес всъщност е слаба дума - през последното десетилетие множество фондове сложиха финтех компаниите в самия център на стратегиите си и наливаха щедри инвестиции при щедри оценки. Това доведе до пренаселване на пазара в някои отношения - например огромния брой портфейли, които вероятно ще минат през фаза на консолидация или просто фалит на много от тях.

Интересът на рисковия капитал към финтех компаниите все още е тук, но е значително по-специализиран. Инвестициите все още са щедри, защото обещаващите компании имат нужда от значителни финансови ресурси, чрез които да навлязат в индустрията. Оценките, от друга страна, преживяха драматична корекция, в много случаи с над 50% надолу. Сега се очаква корекция на корекцията, защото пазарът свали стойността на почти всички компании с еднаква тежест, без да взема предвид, че някои просто са по-добри и стойностни от други.

Всички тези особености са важни предвид двете различни ситуации за фондовете за рисков капитал по света и в България. Докато глобално най-важните новини за фондовете са вдигането на лихвените проценти от централните банки - краят на т.нар. безплатни пари, в България рисковият капитал е подкрепен предимно с публични средства, а много от тях имат малко време, за да инвестират останалите си пари по мандат. Това не значи, че българските фондове не се интересуват от случващото се на международните пазари, но значи, че имат по-малко страхове дали след края на текущите им мандати ще има още пари за инвестиране.

Финтехът като цяло е индустрия с голям пазар, защото е създаден от предишни играчи като банки и застрахователи. Пазарът вече е там, той е огромен и това, което финтех компаниите правят, е да разрушават или подобряват модели

Александър Терзийски
Александър Терзийски

партньор във фонда NV3

На какво се дължи интересът към финтех

"Финтех все още е една от вертикалите, които са с най-висок обем на инвестиции и най-напреднала готовност за поемане на такива", казва Александър Терзийски, партньор във фонда за рисков капитал NV3 (третия фонд NEVEQ). Според него причините за интереса на рисковия капитал към финтеха са няколко. Първият и най-важен фактор е, че компаниите в сектора автоматично се намират в отдавна създаден пазар с огромни размери.

"Финтехът като цяло е индустрия с голям пазар, защото е създаден от предишни играчи като банки и застрахователи. Пазарът вече е там, той е огромен и това, което финтех компаниите правят, е да разрушават или подобряват модели. Те влизат на него много по-лесно, защото просто атакуват съществуващи пазари. Никой не създава нещо кой знае колко ново, но дава иновативно решение на съществуващ проблем", казва Терзийски.

Този фундамент води до логичната последваща причина - финтех компаниите могат да растат изключително бързо, защото не им се налага да създават пазар от нищото. Според Терзийски много компании растат дори само защото общият пазар расте, тоест вълната повдига всички лодки. "Предвид точката, в която се намираме, има много смисъл в наливането на пари във финтех компании", добавя той.

Друга причина за интереса на фондовете към финтех индустрията е, че тя е пълна с добри основатели и екипи, много от които идват от традиционния финансов сектор и са видели отблизо какво може да се оптимизира. За фондовете екипите са особено важна част от решението им дали да инвестират в дадена компания, а когато става дума за стартъпи на ниво идея, екипът е на практика цялата компания.

Повече специалисти, по-малко генералисти

"Възможностите, които съществуваха преди десет години, и тези сега са различни, както и тези след десет години ще бъдат различни. Преди десетина години например фокусът беше върху потребителски продукти като Revolut, Monzo и Klarna", казва Даниел Томов, управляващ директор във фонда Eleven. "Сега те пораснаха и нашата теза е, че когато говорим за финтех, не говорим за инфраструктура, отворено банкиране, разплащания и портфейли, а си говорим за т.нар. интегрирани финанси."

Във финтех ще се случи същото, което се случи и преди с други такива вълни - например както всички си направиха мобилно приложения, така и сега в един момент всяка компания, за която има смисъл, ще има интегрирани финтех решения към себе си

Даниел Томов
Даниел Томов

управляващ партньор в Eleven

Томов дава пример с компанията за онлайн застраховки Boleron, която е и част от портфолиото на Eleven. "Boleron например е интегрирана със системата на застрахователите, тоест това е технология, която влиза във вече съществуваща екосистема, където има живи хора. Финтехът се специализира и отива там, където вече има хора", добавя Томов.

Тази нова стратегия се споделя от все повече фондове по света, не на последно място защото много от финтех компаниите, които получиха значителни инвестиции, имат дублиращи функции - Томов например посочва, че нишата на портфейлите и отвореното банкиране е пренаселена и там следва или консолидация, или изчезване на много от компаниите. Други са случаите на компании, които бързо могат да бъдат изместени от технологични гиганти с огромен брой лоялни потребители.

Най-добрият пример в тази категория е шведската Klarna, която през юли 2022 г. бе оценена на 6.7 млн. долара, срив с над 80% в оценката спрямо година по-рано, когато бе 40 млрд. долара. Причините са две: едната е общият срив на оценките на компании, но другата е, че Apple вече предлага покупка на продукти със забавено плащане - BNPL модела на Klarna.

"Във финтех ще се случи същото, което се случи и преди с други такива вълни - например както всички си направиха мобилно приложения, така и сега в един момент всяка компания, за която има смисъл, ще има интегрирани финтех решения към себе си", казва Томов.

Такава тенденция дори наблюдаваме в банковия сектор в България. TBI Bank, която определя себе си като чаленджър банка, пусна мобилно приложение с картата си neon, което също предлага услуга от типа BNPL разсрочено плащане на покупка на стоки и услуги. Други банки също имат подобна услуга.

Терзийски споделя сходна, но все пак малко по-различна философия. Според него в момента има два вида финтех компании - едните са изцяло финансови технологии, а другите имат пресечни точки и с други индустрии, като натам ще бъде насочена и част от последните ресурси на NV3 преди края на активния период на фонда, който е до края на 2023 г.

Корекция на оценките и корекцията на корекцията след това

Klarna далеч не е единствената финтех компания, чиято оценка бе коригирана рязко надолу. Според данните на Crunchbase оценките на стартъпите са започнали да падат още през март 2022 г., а през август инвеститор в Zoom предупреди основателите на компании да "забравят за последните три години". Според Томов и Терзийски, с които "Капитал" говори отделно, оценките са надолу с между 50 и 70%. Тази монета има повече от две страни.

От гледната точка на фондовете тя е добре дошла за компаниите, в които тепърва ще инвестират, защото в един момент оценките на стартъпите бяха достигнали космически нива. "Вече няма компании, с които разговаряме за баснословни оценки", казва Терзийски. Важи обаче и обратното: "Същевременно в момента говорим с няколко чуждестранни фонда за вече съществуващи наши инвестиции и там също оценките са чувствително надолу. Това е характерна черта за всяка криза", добавя той.

Според него, ако тенденцията се запази, думата "еднорог" ще се чува все по-рядко. "Този етикет е функция на инвестициите с многократно умножение на приходите на компанията. Тоест малко приходи, но сметнати много пъти отгоре. Сега тези мултипъли са поне наполовина надолу, или с други думи, не можеш да си еднорог с малко приходи, като ги сметнеш по двадесет", казва Терзийски.

Томов потвърждава, че оценките са значително надолу, но добавя очакването си да има корекция на корекцията, защото сега някои са "несправедливо смачкани" от пазара. "В един момент компаниите, които използват по-добре интегрирани финанси, ще бъдат оценени нагоре, а много от останалите просто ще загинат."

Трудна, но не чак толкова лоша година

Въпреки спада на глобалните инвестиции във финтех компании 2022 г. в никакъв случай не може да бъде обявена за лоша година за сектора. Да, понижението във финансирането си е направо срив - 42% надолу спрямо 2021 г. до общо 75.2 млрд. долара, но пак прави годината втората най-добра в сектора, показва докладът State of Fintech на консултантската компания CB Insights. Броят на сделките пък е намалял едва с 8% спрямо предишната година (виж графиката).

Макар картината по никакъв начин да не е апокалиптична (както някои анализатори се опасяват за сектора), фактите са, че повечето сериозни инвестиции се случиха през първите месеци на 2022 г., например Checkout.com получи 1 млрд. долара през януари, с което оценката й достигна 40 млрд. долара (виж карето). В онзи период възникна и първият български еднорог, след като с инвестицията 100 млн. долара Payhawk достигна оценка 1 млрд. долара. Подобни сделки се подготвят месеци назад, т.е. са били договорени още през 2021 г.

Топ 5 сделки на 2022 г.

FNZ - 1.4 млрд. долара

Новозеландската компания привлече финансиране 1.4 млрд. долара през миналия февруари от Canada Pension Plan Investment Board и Motive Partners. Сделката е една от най-големите в wealthtech сегмента и оцени FNZ на над 20 млрд. долара. FNZ работи с банки, застрахователи и компании за управление на активи, като им предоставя платформа за работа с техните клиенти. Според компанията през системата й са минали транзакции за 1.5 трлн. долара от 20 млн. клиенти в цял свят.

Checkout.com - 1 млрд. долара

Checkout.com започна 2022 г. с привличането на 1 млрд. долара в рунд D. Финансирането увеличи оценката на компанията до над 40 млрд. долара към онзи момент. В рунда се включиха много известни инвеститори като Altimeter, Dragoneer, Franklin Templeton, GIC, Insight Partners, Qatar Investment Authority, Tiger Global и др. Базираната в Лондон компания предлага онлайн платформа, която улеснява разплащанията за големи търговци. Сред клиентите й са Netflix, Pizza Hut и Coinbase. Въпреки голямата оценка през ноември стана ясно, че Checkout.com е съобщил на служителите си, че намалява около четири пъти цената, на която те могат да продават акциите си. Така вътрешната й оценка достигна 11 млрд. долара.

Securonix - 1 млрд. долара

Securonix работи в тъй нареченото regtech пространство, като помага на компании за финансови услуги да отговарят на определени изисквания в сферата на киберсигурността и съответно да не стават обекти на пробиви. Сред основните инвеститори в рунда са Vista Equity Partners, Capital One Ventures, Snowflake Ventures, Verizon Ventures и Wipro Ventures.

nCino - 926 млн. долара

Компанията от Северна Каролина не рекламира последното си финансиране, което излезе наяве от документи, внесени в щатската Комисия за ценни книжа. Въпреки него акциите на публичната компания продължиха да падат, като в момента пазарната й капитализация е около 2.4 млрд. долара. nCino също така обяви, че ще съкрати екипа си със 7%. Основният й продукт е облачна платформа, която улеснява процесите във финансови компании.

Klarna - 800 млн. долара

Шведската Klarna получи последното си финансиране миналото лято, което обаче й постави по-ниска оценка. От предишните над 40 млрд. долара стойността й падна до 6.7 млрд. долара. Годината така или иначе беше трудна за BNPL заемодателя, както и за други конкуренти от този сегмент. Klarna обяви, че съкращава служителите си с 10%, а в същото време регулаторите в цял свят затягат и мерките в индустрията. Сред инвеститорите са Sequoia, Bestseller, Silver Lake, Commonwealth Bank of Australia, Mubadala Investment Company и Canada Pension Plan Investment Board.

"Глобалните инвестиции във финтех намаляха през 2022 г., особено през втората половина на годината, когато практически спряха големите транзакции в сектора. Но годината по никакъв начин не може да бъде определена за лоша, като броят на сделките беше втори след рекордната 2021 г.", коментира Антон Руденклау, глобален финтех лидер в KPMG International. В същото време рундовете над 100 млн. долара са намалели с 60% спрямо 2021 г.

По региони Северна Америка продължава да държи най-големия дял от финтех инвестициите въпреки спада с 50% спрямо 2021 г. Следват Азиатско-Тихоокеанският регион и Европа. Особено впечатляващо е представянето на Африка, която отчита рекордните 227 сделки през 2022 г., скок с 25%, показват данните на CB Insights.

"В глобален план интересът към финтех остана достатъчно силен в много региони въпреки спада в стойността на сделките. Положителното е, че виждаме нарастващ интерес към инвестиции в компании в ранен и сийд етап, което ще се отрази добре на сектора в дългосрочен план. Финтех сделките вероятно ще останат под натиск през първата половина на 2023 г., но инвеститорите остават оптимисти за много от подсекторите", смята Джъд Каплан, който е начело на финансовите услуги в KPMG International.

Причините за по-слабата година са ясни. В средата на годината инвестициите във финтех сектора глобално започнаха да усещат влиянието на геополитическата нестабилност, повишаващите се лихви и инфлацията, натиска върху оценките и почти пълния блокаж на IPO сделките. През втората половина на 2022 г. финтех транзакциите всъщност следваха общите тенденции в тех сектора и много инвеститори заеха по-консервативна позиция, като се фокусираха върху кешовите потоци и рентабилността на компаниите в портфолиото си.

Как се представиха три основни сегмента в сектора

Разплащания. Въпреки спада във финансирането спрямо 2021 г. разплащанията остават най-търсения сегмент във финтех сектора с 956 сделки за общо 20.8 млрд. долара. Макар и по-нисък от 2021 г., интересът към този сегмент е сериозен, което се доказва и от разностранния географски профил на транзакциите над 100 млн. долара: базираната в Швеция Klarna (800 млн. долара), британската SumUp (603 млн. долара), южнокорейската Toss (405 млн. долара), Satispay от Люксембург (318 млн. долара), индонезийската Xendit (300 млн. долара), базираната в Италия Piteco (252 млн. долара), индийската ezetap (200 млн. долара) и др. И тук е ясен трендът на спад през годината - създадените еднорози са били 10 през първото тримесечие, 7 през второто, 4 през третото и 1 в последното, четвърто, тримесечие на 2022 г.

Insurtech. За разлика от други сегменти, глобалните инвестиции в insurtech компании са по-ниски не само от 2021 г., но и от 2020 г. до общо 8.4 млрд. долара в 579 сделки. Спадът се обяснява с несигурността сред инвеститорите заради нестабилното представяне на някои публични групи от тази сфера след излизането им на борсата в последните години. Въпреки забавянето има и положителни новини: водещите региони отчетоха няколко големи сделки, а акционерите се фокусираха върху подобряване на рентабилността.

Wealthtech. Глобалният wealthtech сектор отчита спад с 41% през 2021 г. до 8.8 млрд. долара, но само 10% при сделките до 589. Сред най-интересните тенденции в wealthtech е насочването на играчите в тази индустрия към разработване на решения, които предоставят на потребителите по-широк достъп до класове активи, които преди са били предоставяни само на институционални или богати инвеститори. Така по-лесно може да се инвестира дори и с по-малки суми. Компаниите също така отделят все повече внимание върху задържането на клиентите си с по-добро и улеснено потребителско изживяване.
Все още няма коментари
Нов коментар