🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо здравните услуги са в хаос навсякъде

Сега е особено лош момент да получите инфаркт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Налагането на изолация по време на пандемията от COVID-19 имаше една основна цел - да се предотврати претоварването на болниците. Правителствата се надяваха да спрат разпространението на инфекциите, като с този ход се постараха да спечелят време за изграждане на нужния капацитет. В крайна сметка обаче голяма част от този допълнителен капацитет остана неизползван. Седемте болници Nightingale в Англия затвориха, като приеха само няколко пациенти, същото се случи и в много от полевите болници в Америка. Проучване на опита на Европа от списанието Health Policy откри само един пример, при който има повече пациенти, болни от COVID, отколкото легла за интензивно лечение - в италианския регион Ломбардия на 3 април 2020 г. Въпреки че сега има информации за пренатоварени китайски болници, страната е изправена пред голяма напускаща вълна, но е твърде рано да се знае дали това са изолирани примери, или представляват по-широк, систематичен провал.

Близо до срив

Извън Китай COVID не тежи толкова много на съзнанието на хората в наши дни. И все пак системите за здравеопазване в голяма част от богатия свят са по-близо до срив, отколкото когато и да било, откакто болестта започна да се разпространява. За разлика от безработицата или брутния вътрешен продукт, има малко сравними актуални данни за представянето на здравеопазването в различните страни. Това е причината The Economist да проучи статистически данни, изготвени от държави, региони и дори отделни болници, за да обрисува картина на случващото се. Резултатите показват, че пациентите, лекарите и медицинските сестри изпитват тежките последици от пандемията.

Да започнем с Великобритания, която изготвя висококачествени данни. Националната здравна служба (NHS) се намира в тежка ситуация. Точно преди пандемията да удари, някой с медицински проблем, изискващ спешна, но не незабавна помощ - категория, която включва тези, страдащи от инсулти и инфаркти, е чакал средно 20 минути за линейка. Сега те чакат повече от час и половина. Броят на дългите "чакания на количка" - времето между решението за приемане на пациент и пристигането в болничното отделение - се е увеличил драстично.

Други страни имат по-малко обширна статистика, но населението има същите затруднения. През септември социологическата компания Ipsos публикува глобално проучване, което включва въпрос за качеството на местното здравеопазване. В почти всички от 20-те анкетирани заможни страни хората са били по-малко склонни, отколкото през 2021 г., да кажат, че предлаганата им услуга е "добра" или "много добра". Във Великобритания делът на казалите това е спаднал с пет процентни пункта. В Канада е паднал с десет, а в Италия - с дванайсет.

Затруднения в Италия

Италианските болници, които бяха наводнени от пациенти, болни от COVID-19, в началото на 2020 г., отново са затруднени. Ние анализирахме данни от болницата Pope John XXIII в Бергамо, мястото на някои от мъчителните изображения на хора на вентилатори преди почти три години. В годината, когато COVID-19 застигна Италия, списъците с чакащи в болниците се увеличиха леко по някои заболявания. След това те леко спаднаха през следващата година. Но през 2022 г. те отново се покачиха. Пациент в града, който търси неспешен ултразвук на гърдата например, може да се наложи да чака до две години. Властите в Емилия-Романя, друг силно засегнат регион през 2020 г., започнаха изпълнението на план за връщане на списъците с чакащи до нивата отпреди пандемията.

Западните вестници са пълни с истории на ужасите. Например в Нов Южен Уелс, Австралия, една четвърт от пациентите е трябвало да чакат повече от половин час, за да бъдат прехвърлени от парамедиците към спешното отделение през третото тримесечие на 2022 г. За сравнение - преди две години тази част е била едва 10%. В Канада времето за чакане достигна най-високите нива за всички времена, със средно закъснение от половин година между насочването и лечението.

Дори и най-богатите страни имат проблеми

Дори най-богатите, най-компетентните системи усещат напрежението. В Швейцария има по-малко свободни легла за интензивно лечение, отколкото по време на пандемията. Германия се сблъсква с подобни проблеми, като нараства броят на пациентите, което намалява капацитета на интензивното лечение. В Сингапур пациентите са чакали около 9 часа, за да бъдат прегледани в средностатистическа поликлиника в края на 2021 г. До октомври 2022 г. този показател е нараснал до 13 часа.

Америка се справя по-добре от повечето страни благодарение на огромното количество пари, които са вложени в здравеопазването. Но въпреки това ситуацията не е оптимална. Средният процент на заетост на болниците наскоро надхвърли 80 за първи път. Дори в най-мрачните дни на пандемията няколко държави съобщават за педиатрични отделения под стрес (което ние определяме като 90% или повече заети легла). В началото на ноември цели 17 щата бяха в тази позиция, което е резултат от нарастването на всички видове бактерии при децата.

Всякакъв вид болести и бедствия

Сривът в качеството на здравеопазването допринася за удивителното нарастване на "излишните смъртни случаи" - тези, които надвишават очакваното за една нормална година. В много богати страни 2022 г. се оказа по-смъртоносна дори от 2021 г., когато имаше няколко големи вълни от ковид. Месечните смъртни случаи в Европа в момента са с около 10% по-високи от очакваното. Германия е в средата на огромна вълна от смъртност - седмичните смъртни случаи са с повече от 10% над нормата от септември. В началото на декември те бяха с 23% по-високи.

Какво става? Политиците както на национално, така и на регионално ниво поемат вината - и понякога я заслужават. Но силите, които създават хаоса, са общи за всички страни и са свързани със споделеното преживяване на пандемията. Те могат също така, поне в краткосрочен план, да бъдат почти невъзможни за преодоляване от правителствата.

В клуба на предимно богатите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разходите за здравеопазване сега не са под 10% от БВП, като са били под 9% преди пандемията. От 20-те страни, за които има данни за 2021 г., 18 са харчили повече на човек от всякога. Почти всички са похарчили повече като дял от БВП, отколкото през 2019 г. Дори коригирането на данните за застаряващото население не променя съществено тези констатации.

Следователно непосредствените проблеми, пред които са изправени системите на здравеопазване, не са причинени от липса на пари. Голяма част от увеличените разходи са отишли за програми за борба с COVID, включително тестване, проследяване и ваксини. Но финансирането сега се увеличава в системите в по-широк план. В почти всяка богата страна повече хора работят в здравеопазването от всякога. Общата заетост в болниците през 2021 г. е с 9% по-висока в сравнение с годината преди пандемията в шестте държави от ОИСР, които изследвахме. Последните данни показват, че в Канада 1.6 млн. души сега работят в здравеопазването, най-много досега. В ЕС повече от 12 млн. души работят в "здравни дейности", което е рекорд. В американските болници работят 5.3 млн. души, още един рекорд.

Може би истинският проблем не е броят на служителите, а колко ефективно работят. Реалното производство в американския болничен и амбулаторно-здравен сектор, което на практика измерва количеството предоставени грижи, е само с 3.9% над нивото си отпреди пандемията, докато продукцията в икономиката като цяло е с 6.4% по-висока. В Англия дейността по елективна грижа (т.е. предварително планирана операция) е малко по-ниска, отколкото беше, преди да удари пандемията. В Западна Австралия делът на забавените планови операции скочи от 11% на 24% през двете години до ноември. Казано просто, болниците правят по-малко с повече.

Въпреки че спадът в растежа на производителността е явление в цялата икономика, здравеопазването в момента страда от допълнителен натиск. Неотдавнашен доклад на Даян Койл от Кеймбриджкия университет и колеги, който се отнася за Великобритания, разглежда ефектите от справянето с COVID. Протоколите за "обличане и събличане" за замяна на защитния комплект и изискванията за почистване след работа с пациенти с коронавирус, които все още са в сила в много страни днес, забавят всичко. Разделянето на пациенти без вируса от тези със ограничава разпределението на леглата.

В същото време персоналът се чувства нещастен след три изтощителни години. Доклад в списание Mayo Clinic Proceedings установява, че количествените показатели за "прегаряне" сред американските лекари са се увеличили. Ако здравните работници са изтощени, те може да правят по-малко от нещата, които помагат за гладкия процес, като например да остават до късно, за да се уверят, че регистърът на пациентите е в ред или да помагат при лечението на пациент на друг медик.

Много от вас са слаби

Производителността е спаднала, но не е спаднала по начина, който би бил необходим, за да се обясни хаосът. Това предполага, че истинското обяснение за срива се крие другаде - в експлозивното търсене. Излизайки от карантина, хората, изглежда, се нуждаят от повече помощ от всякога. Част от това е свързано с имунитета. Хората минаха две години, без да бъдат изложени на грешки. Оттогава ендемичните патогени като респираторния синцитиален вирус процъфтяват. Всички, които познавате, имат грип.

Но пандемията затвори и други състояния, които едва сега се диагностицират. През 2020-2021 г. много хора отложиха да потърсят лечение от страх да не се заразят с COVID или защото местната им болница беше затворена за състояния, различни от COVID. В Италия диагнозите на рак са намалели с около 40% през 2020 г. в сравнение с 2018-2019 г. Проучване на американски пациенти отбеляза, че е регистрирано специално намаляване на диагнозите за подобен период при ракови заболявания, които обикновено се откриват по време на скрининг или рутинен преглед.

В Англия списъкът на чакащите в NHS е нараснал с повече от 60% след обявяването на пандемията. Много от хората в списъка, както и в подобни в други страни, вероятно ще бъдат по-болни и по този начин ще поемат повече ресурси, отколкото ако са получили грижи през 2020 г. Скорошна статия, публикувана в списание Lancet Public Health, изчислява, че през следващите две десетилетия смъртните случаи от колоректален рак може да са с близо 10% по-високи в Австралия, отколкото предполагаха тенденциите преди пандемията, отчасти поради забавяне на лечението.

COVID също продължава да увеличава търсенето. Институтът за фискални изследвания, мозъчен тръст, изчислява, че болестта намалява броя на наличните легла в NHS с 2-7%. Тъй като COVID позитивните пациенти черпят ресурси, доставчиците предлагат на всички по-лоши грижи. Изследване на Тиемо Фетцер от университета Warwick и Кристофър Раух от Университета в Кеймбридж предполага, че на всеки около 30 допълнителни смъртни случая от COVID умира един не-COVID пациент, "причинен от прекъсване на качеството на грижите".

Ефектите от неправилното функциониране на здравните системи надхвърлят ненужните смъртни случаи. Хората започват да чувстват, че страната им се разпада. Ако живееш в богата страна и се разболееш, очакваш някой да ти помогне. И някой определено трябва да помогне, когато данъчната тежест е на или близо до най-високото си ниво за всички времена, както е на много места. С времето натрупаното от пандемията изоставане ще изчезне. Пикът на респираторните вируси при възрастни и деца вероятно е достигнал своя връх. Администраторите постигнаха напредък в справянето с огромните списъци с чакащи. Но със застаряващото население и COVID, който сега е постоянна заплаха, здравните грижи преди пандемията може да изглеждат като от изгубен златен век.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    ...В много богати страни 2022 г. се оказа по-смъртоносна дори от 2021 г., когато имаше няколко големи вълни от ковид...

    Сега ако и кажат колко от свръх умрелите през 2022 са били ваксинирани ...

    Нередност?
Нов коментар