България вече има фондация за жените в предприемачеството

Целта на FEB Community е да промотира женското предприемачество и да подпомага с ресурси, събития и семинари

Проектът стартира в началото на ноември, но групата от жени предприемачи е активна от няколко години
Проектът стартира в началото на ноември, но групата от жени предприемачи е активна от няколко години
Проектът стартира в началото на ноември, но групата от жени предприемачи е активна от няколко години    ©  FEB
Проектът стартира в началото на ноември, но групата от жени предприемачи е активна от няколко години    ©  FEB
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Африка има най-висок дял жени предприемачи в света, твърди Reuters. В Европа процентът на предприемаческа активност сред жените е едва 5.7%, по данни на Европейската инвестиционна банка. Числата звучат като грешка или неактуална информация от средата на миналия век, но са последно актуализирани през април 2023 г.

В България ситуацията е не по-различна, но напредък очевидно има. В последната година бизнеси, ръководени от жени, са сред най-високо оценените от външни инвеститори компании с българско участие (вижте Plan A на Любомила Йорданова, която набра 27 млн. евро). А отскоро местната екосистема има нов играч, чиято цел е да подпомага именно жените в бизнеса - FEB, или Фондация "Жените в предприемачеството в България".

Фондация "Жените в предприемачеството в България" е естествено продължение на FEBcommunity, проект на около 3 години, който започва като хоби. Тогава Павлина Дешева, подтикната от нуждата за подкрепяща група, събира няколко дами с отношение към предприемачеството и създава затворена група във Facebook. Постепенно всяка от членките започва да кани жени от своята мрежа от контакти, а този ноември всичко става официално с помощта на Елена Николова, съосновател на ESCREO, която влага повече смисъл в групата, така че да помогне на всяка от членките си.

Какво предлага?

По-малко от месец след официалния старт на фондацията в нея вече членуват 338 жени. Повече информация за FEB има на сайта https://febcommunity.com/, а за да стане част от инициативата, всяка дама трябва да кандидатства през FB групата. "Има 3 въпроса, на които трябва да се отговори, като след това ние разглеждаме кандидатурите", пояснява Николова.

Такса за участие в момента няма, но планът е да се предлага платен абонамент с цел устойчивото развитие на фондацията. "Разбира се, абонаментът ще предостави допълнителна стойност на дамите и техните бизнеси", обяснява Николова. От самото начало FEB Community има 3 заложени цели, твърди тя, около които ще се въртят всички дейности на организацията.

  • Промотиране на женското предприемачество в страната
  • Подпомагане на жените, които вече управляват свой бизнес чрез различни ресурси, събития и семинари
  • Създаване на динамична общност, в която всеки се чувства комфортно да говори за своите проблеми и предизвикателства, да търси съдействие по всякакви други теми и да допринася активно за развиване на самата общност

Част от планираните събития за членовете включват регулярни ежемесечни networking събития, семинари и подкаст епизоди ни FEBcommunity с истории на членовете на групата.

Стратегията за развитие на фондацията ще се оформи в рамките на следващата година, съобщават основателките, в която ще се тества какво е най-полезно за членовете й. "В момента избистряме плана за 2024 г., като целта ни е следващата година да бъде експериментална и да наблюдаваме коя от всичките ни дейности ще има най-голяма стойност за членовете ни", разказва Николова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар