🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Марк Стокли, Entrepreneurs’ Organization: Успешният предприемач е гъвкав, за да се адаптира към промените

Глобалният председател на Entrepreneurs’ Organization пред "Капитал"

Марк Стокли, Entrepreneurs’ Organization: Успешният предприемач е гъвкав, за да се адаптира към промените
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Марк Стокли завършва University of Saint Gallen, а по-късно и Wharton School в University of Pennsylvania. Основава първия си бизнес Totemo за киберсигурност преди повече от 20 години, и го продава през 2021 г. Днес е активен инвеститор и ментор на млади предприемачи. Включва се в Entrepreneurs' Organization (EO) през 2008 г., а от 2022 г. насам е и Глобален председател на организацията.

Каква е идеята зад Entrepreneurs' Organization?

Когато си предприемач, животът често е доста самотен, защото независимо от случващото се, винаги трябва да показваш, че имаш контролирам над нещата. EO дава на мен, а и на всички наши членове изход, възможност да говорим открито за всичко, за притесненията, за трудностите. Трудно е да се говори открито не само за лоши неща, но и за много добри неща - ако имам голям успех в моя бизнес, много от моите приятели, които имат корпоративна кариера, не биха могли да ме разбират. В EO мога да говоря открито за успеха, защото всички мои приятели предприемачи знаят, че животът на един предприемач има много високи върхове, но и много ниски падения.

За EO в България

В България Entrepreneurs' Organization се появява през есента на 2018 г., като част от регионалния офис, включващ България, Румъния и Сърбия. Към днешна дата в Българското крило членуват 13 души, а в Румъния са 11. Годишната членска такса е в размер на 1000 долара.

Какво включва членството и колко струва то?

Има такса на глобално ниво, която е 2550 долара. Има и местна такса, която се определя от чаптъра, местния офис, която в България е 1000 годишно. Имаме и начална такса за присъединяване, което до голяма степен покрива вашето обучение в началото.

Като член имате достъп до пълното предлагане на продукти. Всичко, което правим тук, е свързано с това учене и израстване. Тук сме, за да станем по-добри предприемачи, по-добри собственици на бизнес, по-добри шефове. Но фокусът не е само върху бизнеса - става дума за това да бъдем по-добри съпрузи, синове и бащи, докато жонглираме между работата и живота си.

Организираме няколко вида събития. Имаме форума - среща, обикновено с около 8 до 10 души, която провеждаме веднъж месечно за около четири часа. Има много ясен дневен ред: споделяне на нашия взаимен опит. Имаме и учебни събития. Те се случват на местно, регионално и глобално ниво. Следващата седмица организираме интервю с Ричард Брансън достъпно за всички 18 000 членове. Има и регионални събития с панели, лекции и разговори с бизнес лидери. Партнираме си с Wharton, Harvard и INSEAD. Предлагаме и MyEO, гъвкава рамка за членовете, за да намерят хора със сходни интереси и да направят нещо заедно.

Какви са критериите за членство и какъв е профилът на хората в ЕO?

По отношение на критериите за квалификация има много малко задължителни такива: трябва да имате бизнес, който има повече от 1 млн. долара годишни приходи и да сте основател или акционер с мажоритарен контрол над дружеството. Искаме хората, които наистина вземат решенията. По отношение на всичко останало сме изключително разнообразни. Възрастта на членовете варира от най-младите, които понякога са на 19, до хора, които се присъединяват в 60-те си години или понякога имаме членове, които са на 60, но са в EO от 20 години.

Организирани сме в десет региона. Азиатско-Тихоокеанският регион, който включва Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия, е регионът, в който имаме най-висок процент жени членове - 23%. Това може да звучи така, сякаш е далеч от 50%, но 50% не е реалността, защото нито един пазар няма 50% жени и мъже предприемачи. Бих казал, че истинската ни цел по отношение на половото разнообразие е да сме по-добри от пазара - ако има приблизително 20% женско предприемачество, ние трябва да сме на 25.

Имаме както основатели на компании, така и собственици на семеен бизнес. В Европа повечето от членовете ни са самите основатели, първо поколение. В някои райони като Южна Азия, която е предимно Индия или също Югоизточна Азия като Филипините, Тайланд, Малайзия, повечето от тях са второ или трето поколение предприемачи и т.н. Регионът по-скоро е ориентиран към семейния бизнес. Профилите варират частично в зависимост от това за коя област и за кой регион говорим.

По-рано казахте, че когато имате собствен бизнес, няма разделение между работа и личен живот. Кои са най-големите предизвикателства, които идват с това?

Предприемачеството е емоционално влакче в увеселителен парк. Върховете са високи, а паденията ниски и всички се проваляме. Има една красива японска поговорка, която гласи "Падаш седем пъти и ставаш осем". Това е предприемачеството. Повечето от нас са се провалили повече от седем пъти. Най-важната черта е да ставаш отново. Да се справяш с този стрес, да не ставаш арогантен или самодоволен, когато нещата вървят добре, а да оставаш здраво стъпили на земята. Това е най-важното.

A кое е най-удовлетворяващо?

Изграждането на нещо, наградата е това истинско силно вътрешно удовлетворение от преминаването през нещо, което е трудно и изграждането на нещо успешно. Не е необходимо да е голям проект. Не е необходимо да става въпрос за много пари. Мисля, че това е второстепенно. Може да бъде създаване на продукт. Може да р осигуряването на работа за стотици хора. Това е дълбоко възнаграждаващо. Едно нещо, което ме движи, е развитието на хората. Обичам да работя с млади хора, да споделям преживяванията си с тях и да им помагам да се ориентират по своя път, да бъдат успешни и да напредват, това е толкова възнаграждаващо. Това е най-голямата награда.

Кои са петте качества, които трябва да притежава един успешен предприемач?

Постоянство. Способността да вдъхновява е от решаващо значение: екипа си, клиентите си. Повечето бизнеси, които познавам, са преминали през луди промени. Една от моите компании е много успешна в ангажирането на работната сила, разработи инструмент за всички работници на първа линия, медицински сестри и сервитьори и строителни работници. Но първоначално започнаха от платформа за срещи за студенти. Това беше тяхната отправна точка. Имаха визия, но бяха готови да се адаптират и да бъдат гъвкави.

Затова бих казал комбинация от яснота, визия, но гъвкавост и мислене за растеж, за да се адаптира към промяната.

Какъв беше вашият личен опит с основаването на собствена компания?

Стигнах предприемачеството сравнително късно, дотогава имах корпоративна кариера. Работил съм в инвестиционно банкиране и стратегически консултации, но винаги са ме интригували технологиите. Първият ми бизнес беше софтуерна компания в киберсигурността. Излязох оперативно доста бързо един мой съосновател пое ръководството на бизнеса. Когато започнахме обаче, не можехме да плащаме дори заплати. Натискът на моменти беше огромен. Имаше пъти, в които към края на месеца не знаех как точно ще плащам на екипа си. Това е стрес. Това е точно мястото, където да си член на EO е толкова важно, защото ти дава тази мрежа за подкрепа.

Всички сме виждали и минали през тази "долина на сълзите", където съм в криза, защото нямам паричен поток или клиентът ми анулира договора. Важно е да се подготвите за това, да имате мрежа от хора, които ви подкрепят, но също така ви предизвикват. Подкрепата е хубаво нещо. Имате нужда от хора, които ви аплодират, но ви трябват и хора, които да ви задават правилните въпроси. Това правим в EO.