🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На кафе без цигара

Заведенията страдат от кризата сега. А догодина и от забраната за пушене

Кафето и цигарата - винаги заедно или разделени насила
Кафето и цигарата - винаги заедно или разделени насила
Кафето и цигарата - винаги заедно или разделени насила    ©  Надежда Чипева
Кафето и цигарата - винаги заедно или разделени насила    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Лошото никога не идва само. Не стига че оборотите на заведенията намаляват и има тенденция за отлив на клиенти, държавата предвижда и законови промени, които ще забранят тотално пушенето в затворени помещения. Това трябва да стане от 1 юни следващата година, когато ще влязат в сила новите текстове в Закона за здравето. В момента измененията са между първо и второ четене в парламента.

Темата е толкова щекотлива най-малко по 2 причини. Първо, засяга сравнително голяма група хора. Общият брой на активните пушачи в България е близо 2 млн. Българите пушат средно по кутия на ден, което нарежда страната на трето място в Европа. И второ - кризата вече осезаемо се усеща в бизнеса на заведенията и застрашава немалка част от тях. Затова може би е редно да се намери някакво компромисно решение, докато икономическите затруднения започнат да отшумяват.

С по-малко цигари

Оптимистичните прогнози са, че кризата в света ще започне да отминава към края на тази или началото на следващата година. Но възстановяването на различните бизнеси може да се усети много по-късно. Това означава, че преди да стъпят на краката, заведенията ще са изправени пред още едно сериозно предизвикателство.

Всъщност забраната за пушене на публични места съществува още от 2005 г. Изключения има само за баровете, ресторантите и хотелите, както и за помещенията във фирмите, които са специално пригодени за пушене. Условието за ресторантите и кафенетата е да отделят до половината от местата си за пушачи. В повечето заведения в България салоните за непушачи са много по-малки, а на много места няма реално разделение на зоните. Контролът на това изискване е изключително занижен, а глобите за нарушение на закона са сравнително ниски - от 50 до 100 лв. за физически и от 200 до 2000 лв. за юридически лица.

Промяната в сега действащите ограничения идва заради членството в ЕС. На 1 юни 2010 г. завършва цикълът от поетапното ограничаване на вредния навик и България трябва да спази европейските директиви за тотална забрана за тютюнопушене в затворени помещения. Когато това стане, цигари ще могат да се палят само вкъщи и на улицата. Без дим ще бъдат всички барове, заведения за хранене, дискотеки, офиси, както и хотелите.

Засега прогнозите са, че ресторантите ще бъдат по-слабо засегнати от новия ред, тъй като там хората отиват да се нахранят и повечето могат да издържат един-два часа без цигара. Почти безпроблемно ще се разминат и онези, които имат градини с външни маси.

Най-застрашени ще са баровете и дискотеките, но никой не може да се ангажира с прогноза за очакван спад. Много малка част от нощните заведения са открити, с изключение на тези по морето. Клиентите на останалите ще трябва да циркулират между вътре и вън в желанието си да комбинират питие с цигара. Или пък ще ограничат посещенията си в тях и ще търсят друг вид развлечения. Подобен негативен ефект върху бизнеса на клубовете вече се забелязва в другите страни след тотална забрана на пушенето на закрито (виж допълнителния текст).

Между дима и разумно решение

Европейското законодателство по принцип позволява различни форми на ограничаване на пушенето на публични места. Затова и някои държави са избрали по-либерални, други - по-стриктни варианти. Голямата разлика обаче при въвеждането на този режим в България е икономическата криза. В подобна ситуация е немислимо да се защитават интересите само на пушачите, само на заведенията или само на противниците на цигарения дим. Ако не се пресметнат добре всички фактори, браншът ще бъде притиснат между изчезналите клиенти пушачи и световната криза. А е и смислено държавата да иска да намали тютюнопушенето и да подобри здравето на хората. Разумно би било да се потърси решение, при което максимално голяма част от засегнатите страни в този казус биха били удовлетворени - заведенията да са за непушачи, но и пушачите да имат избор; да се позволи и на собствениците да развиват бизнеса си при равни условия и стриктни правила.

В Лондон например забраната за пушене беше въведена безапелационно и се следи стриктно. Но има някои малки изключения - има барове, тип клубни заведения, в които се пуши. В тези заведения цените са осезаемо по-високи. Ако клиентите искат да пушат, трябва да са готови и да платят значително по-високата цена.

Има варианти за подобен разумен компромис и в България. Така например може да се отдели група барове или клубове, в които да се пуши. Собственици на заведения в България дори са съгласни да плащат вид лиценз и данък, за да могат да ползват подобна привилегия. С уговорката, че лицензът трябва да е толкова висок, че няма да е по силите на всички заведения.

"Ако в едно заведение се направи достатъчно добра вентилационна система, няма проблем в него да се пуши и димът да не пречи", коментира единият от собствениците на пицарии "Виктория", Георги Илиев.

Кризата отиде на бар

Извън темата за тютюнопушенето на закрито заслужава си да се отбележи, че последните месеци опровергават клишираното "каквото и да се случи, пак ще се яде и пие". Първият спад в оборотите на заведенията се почуства още през декември, разказват собственици. В края на годината голяма част от оборотите се правят от коледни и новогодишни партита. Този път те бяха значително по-малко. "През декември миналата година някои от заведенията ни имаха обороти с около 30 на сто по-малко в сравнение с година по-рано", заяви Любомир Василев, собственик на верига от барове и ресторанти, сред които Motto, Mascara, Spaghetti Company, Brasserie и други. Според него спадът в потреблението и в броя на клиентите продължава да се усеща и сега.

Разбира се, тенденцията не е еднозначна за всички видове заведения - едни са по-засегнати от кризата, други са по-устойчиви. И в момента има вериги или единични обекти, които все още не отчитат отлив на клиенти. Сравнявани по ценови категории, за най-издръжливи се смятат така наречените масови заведения с ниски или средни цени. По-уязвими ще са баровете и дискотеките, отколкото местата с храна, твърдят представители на сектора. Също така повече клиенти ще привличат обектите в центъра, отколкото в покрайнините. Кризата обаче е засегнала всички, що се отнася до липсата на кредитиране както за инвестиционни, така и за оборотни средства. Основният проблем е, че много предприемачи са планирали да отворят нови заведения и са задвижили проектите си още преди да са осъзнали реалната заплаха от спада в икономиката, инвестирали са пари и е рисковано да се откажат от инициативата си, въпреки тенденцията за отлив на клиенти. Това обяснява появата на нови заведения дори и в този момент.

А по-нататък...

Има няколко сценария как кризата ще продължи да се отразява на бизнеса със заведенията. Най-позитивният е този, при който максимален брой собственици ще издържат на отлива на клиенти и спада на покупателната способност със съкращаване на разходите. От гледна точка на бизнеса хубавото на сегашната ситуация е, че донесе отрезвяване на пазара на труда и обслужващият персонал стана по-предпазлив и скромен в исканията си за непрекъснато увеличение на парите.

Наложи се да изготвим нещо като антикризисен план, разказа Георги Илиев. Планът до голяма степен съдържа оптимизиране и съкращаване на неефикасните разходи. Веригата е затворила две от заведенията си - в "Младост" и Драгалевци, и е насочила усилията си към другите, които работят с по-голяма печалба.

Ако кризата обаче се задълбочи, каквито са прогнозите на финансовите анализатори, бизнесът със заведенията се очаква да намали значително печалбите на собствениците. Това няма да се компенсира нито от замразяването на възнагражденията, нито от поевтиняването на някои храни. В същото време едва ли някой би си позволил да увеличава цените. "Няма как в такава ситуация цените да растат. Натискът ще е основно върху печалбите, смята Любомир Василев.

На по-късен етап, след 5-6 месеца, не е изключено някои заведения дори да решат да намалят цените, прогнозират представители на пазара. Собственикът на "Виктория" не изключва този вариант за своята верига, като евентуалното намаление би било с 5-10% според него.

Въпреки че в момента не усещат осезаемо кризата, собствениците на друга верига чертаят сценарий с малко по-тъмни краски за следващите месеци. "Истинската криза ще се усети през лятото. След това не изключвам да има и фалирали заведения", прогнозира създателят на пицарии "Кривото" Александър Александров.

На фона на проблемите в близко бъдеще десертът с ограничението за пушачи изглежда далечен и с неясен вкус. Как точно ще изглежда забраната обаче трябва да е ясно максимално рано. И защо поне веднъж не се чуе мнението на бизнеса.

Бездимна Европа

В страните, в които пушачите са много, а и туризмът има значение, са въведени частични забрани. Става въпрос за ресторантите и заведенията за развлечение (барове, клубове, кафенета). Такава частична забрана има в Испания, Португалия, Белгия, Дания, Германия, Румъния. В тях се дава възможност на хората, които са избрали да пушат, да го правят, без това да вреди на непушачите. В Испания и Португалия заведенията, които са по-малки от 100 кв.м, са изключени от забраната за пушенето и собственикът на заведението решава дали това място да е изцяло зона за пушене или не. Заведенията, по-големи от 100 кв.м, могат да определят място за пушачи, което не заема повече от 30% от цялата площ. Места за пушене могат да се обособяват и в заведения за социални грижи, кина и театри, извън техните основни зали.

На 31 януари 2008 г. в Румъния е обнародван закон, с който се въвежда забраната за пушене на обществени места с изключение на обособени зони, снабдени с подходяща вентилация. Кафенетата, баровете и ресторантите могат да отделят не повече от 50% от общата си плащ като обособена зона за пушене. Собствениците на заведения, чиято площ е по-малка от 100 кв. м, имат право да решат дали цялото заведение да е зона за пушене или зона, в която пушенето е забранено.

Някои страни въведоха и тотална забрана на дима в заведенията. Например в Ирландия през 2004 г. статистиката сочи, че резултатът е 1% спад в броя на пушачите срещу срив в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - фалити, уволнения, спад в продажбите и посещенията на клиенти. Според изследвания в здравния сектор много по-ефикасно би било увеличението на цените на цигарите.

Според данни от ирландския централен статистически офис заетостта в сектора на хотелите, ресторантите и баровете расте през всяко едно от 9-те тримесечия преди забраната и спада през 4-те тримесечия след нея, докато заетостта в другите сектори продължава да расте. Асоциацията на хотелите и ресторантите, която представлява ресторантите извън Дъблин (VFI), съобщава за повече от 200 фалирали ресторанта.
162 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    EX - SMOKER
    • - 6
    • + 71

    Пушенето вече не е както преди. Много падна качеството на тютюна, всичко е химия. Съветвам ви да ги спирате. Успех на всички :-)

    Нередност?
  • 2
    blablabla12 avatar :-@
    gekko
    • - 28
    • + 98

    Компромисно решение ???? Вие луди ли сте ?? Пълна забрана на пушенето, на всякакъв вид обществени места и тройно увеличение на цените на цигарите. Една кутия трябва да стане 10 лева. Това е единственото приемливо решение, стига вече с този терор от страна на пушачите.

    Нередност?
  • 3
    desolater avatar :-@
    Desolater
    • - 12
    • + 83

    А ние непушачите какво да правим? Вчера ми се наложи да избягам от едно заведение уж предимно с майки и деца, пушачите бяха майките!!!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Pi
    • - 11
    • + 44

    Един журналист трябва да е неотрален, да не натрапва личното си мнение и предпочитанията си.
    В Великобритания след забраната 400 000 са отказали цигарите
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7480856.stm

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    живял там
    • - 5
    • + 30

    "В Лондон например забраната за пушене беше въведена безапелационно и се следи стриктно. Но има някои малки изключения - има барове, тип клубни заведения, в които се пуши. В тези заведения цените са осезаемо по-високи. Ако клиентите искат да пушат, трябва да са готови и да платят значително по-високата цена." - това не е вярно. В никоя обществена сграда или обществено открито пространство (напр. жп гара) или сграда, където се събират непознати, не е позволено по никакъв начин да се пуши. Нито в нощни клубове, нищо.
    Ако е частно място - например някой кани познати в притежавана от него кръчма (но затваря за всеки друг!) - тогава може да се пуши колкото си искате.
    Глобите са солени.
    На който не му е ясна тази специфика да сравни с Германия, за където по-вярно би се отнесъл цитатът.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    тъжeн
    • - 3
    • + 102

    След няколко дена ще правиме помен за една година от смъртта на баща ми. И той като вас беше пушач и имаше хиляди аргументи чи цигарите не са чак толкова вредни, че на човек каквото му е писано, че може да те блъсне кола, или просто че това му е най-голямото удоволствие в живота...Почина на 53 години в разцвета на силите си.Почина без да е видял внуци и радост. Почина в ужасни мъки... Рака дойде изведнъж-както се кашляше сутрин от тютюнджийската кашлица изхрачи и кръв. Така започна ужаса за цялото ни семейство и ада за баща ми. Отиде на ренген и ренгенолога каза на майка ми-гответе се за най лошото-а баща ми си беше здрав и прав. И пак пушеше и пак продължаваше да вярва че това не се случва заради цигарите. За съжаление се подведе по несериозен съвет и отиде на консултации в военна болница.Там го пуснаха по пързалката и го насочиха в съвсем грешна посока.Последваха пробождания на белия дроб без упойка и даже докато иглата му беше в белия дроб му поискаха рушвет-представяте ли си какви ужасии. От многото неправилни дупчения рака се разсея по цялото тяло-имаше разсейки по гръбнака които му притискаха нервите и имаше ужасни болки по краката. Имаше разсейка и в мозъка от която 2 дена преди да почине получи инсулт и се парализира половината. Лошото е че до края не спря да пуши и получи и разсейка на горния венец-на венеца му порасна огромен тумор който растеше буквално с дни и накрая почти му запуши устата и не можеше да се храни без сламка. Болките му бяха отчайващи и постоянни а надеждата ни бише напуснала отдавна.От раковата болница също го надупчиха и накрая почна химиотерапиа.От отровните лекарства при химиотерапиата той почна да повръща почти непрекъснато.Отслабна почти като скелет и нямаше сили за нищо. и края дойде....
    Не искам да плаша никой, или да поучавам... всеки прави своя избор...
    Късмет на всички.
    П.

    Нередност?
  • 7
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 3
    • + 55

    За съжаление описаното в горния коментар се случва абсолютно наистина и то на много хора... При тези факти статията е направо жалка!!! По-скоро трябва да се критикуват ЕС и европарламентът, че все още нямат куража да забранят изцяло продажбата и консумацията на цигари!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    popfolk
    • - 44
    • + 30

    Аз лично съм непушач, но определено ме дразнят законовите промени, които целят да забранят пушенето. Просто като че ли прекалено много правителства взеха да се държат патернално с гражданите си. В крайна сметка къде е концепцията за свобода, нали всеки трябва да може да избира сам за себе си. Ще кажете- добре де, той си избира но трови и нас, околните. Но все пак разковничето се крие най-вече в това дали пушачите в дадена страна са достатъчно добре възпитани за да оценят толерантностна на обществото, така че по-нормално е да се работи в посока на тяхното приобщаване а не за изолацията им. Аз за себе си съм убеден, че като цяло хората са склонни да отвърнат с уважение на уважението- със забрани обаче никой не е стигнал далеч. А и самата тенденция законодателя като висш социален регулатор да привикне да се налага на базата на забрани е най-малкото обезпокоителна- днес ще бъде забранен алкохола, утре може да се окаже че всички инакомислещи са нежелани елементи (и въобще, как се осмеляваш да твърдиш че "Властелинът на пръстените" е пълна боза, ти знаеш ли че е един от най-касовите филми за всички времена, и наясно ли си изобщо колко милиона долара е бюджетът му) и т.н.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Dirk Struan
    • - 25
    • + 29

    И нито една ужасна история за починал от марихуана... Защо да не се разреши марихуаната?

    Нередност?
  • 10
    wild_child avatar :-|
    wild_child
    • - 5
    • + 57

    в нощните клубове в сащ не се пуши. това не пречи да са пълни. който иска да пуши, излиза отвън и го прави.

    в резултат на което косата и дрехите на човек не се опушват след определен престой в дадено заведение........смятам и за пушачите не е приятно да ги посреща димна завеса пред входа на даден клуб или бар.

    Нередност?
Нов коментар