🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали

Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.

Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.
Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.
Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.    ©  Кауфланд България
Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.    ©  Кауфланд България
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Кауфланд България" (Kaufland) ще отвори своя магазин в софийските Централни хали в края на април 2024. "От половин година в сградата текат същинските дейности по възстановяване на оригиналния й вид и функции. Вече са завършени реставрационните дейности по две от фасадите", съобщи на пресконференция Иван Чернев, изпълнителен директор на компанията.

Какво е свършено

Вече е възстановена вътрешността на основната зала. Премахнати са павилионите и терасите, които не съответстват на оригиналния проект на създателя на сградата - арх. Наум Торбов. Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. Реставрирани са двата часовника и е поръчан фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на ХХ век. Полагат се близо 3000 кв.м подови плочки след обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

"Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие прилагаме четири задължителни стъпки: изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали", заяви Иван Чернев.

"Основната цел е да се възвърне духът на сградата, запазвайки я за идните поколения", обобщиха реставраторите д-р Румяна Дечева и Панайот Панов.

Какво предвижда проектът

През юли 2021 "Кауфланд България" обяви плана си да открие свой магазин в софийските Централни хали, а година по-късно стана собственик на имота. Срещу 34.8 млн. лв. компанията притежава сградата с 3435 кв. метра площ и парцела от 7 декара.

От началото на века емблематичната сграда паметник в центъра на столицата беше собственост на израелската "Ащром". Тя отдаваше под наем обекти на различни търговци, като приходите на дружеството й "Централни хали" годишно бяха около 4 млн. лв., а чистата печалба - около 1 млн. лв.

Сделката изчака "Кауфланд" да получи разрешение за реконструкция от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. За тази цел проектът за преустройство беше съобразен с редица забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности.

Проектът предвижда запазване на околното пространство, което ще бъде само облагородено и освежено. Съществуващата растителност също ще бъде съхранена. Няма да се правят никакви промени по фасадата, няма да има брандиране или реклама, всички елементи по нея ще претърпят само и единствено реставрация, почистване, консервация, заявяват от "Кауфланд".

Ще бъдат обособени две основни пешеходни оси, а в центъра на залата ще бъде възстановен фонтанът по оригиналния проект на арх. Наум Торбов. На главната търговска част ще бъдат разположени щандове за търговия, за да се създаде усещане за покрит градски пазар. На второто ниво ще бъде обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, отделена от стените на сградата чрез стъклен под.

В сутерена ще бъде оформена интерактивна зона за археология и история. Ще има и интерактивна зона за деца, книжарница, място за събития и изложби.

В реконструкцията на сградата на Централни хали ще бъдат инвестирани 50 млн. лева. Очаква се да бъдат отворени 110 нови работни места.

Обществените реакции за инвестиционното намерение на "Кауфланд" да преустрои халите - паметник на културата, във фирмен магазин не са еднозначни. Беше организирана даже подписка против инвестицията. За да гарантира прозрачност, компанията създаде информационна интернет страница, на която могат да бъдат разгледани архитектурните планове, детайли и визуализации на проекта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 4

    И по стара българска традиция, тези които най-много реваха срещу "гадните чужди вериги", които ни изнасяли парите в чужбина, ще бъдат първи на опашката за да си вземат клиентски карти за новия обект на Kaufland.

    Нередност?
Нов коментар