🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хората започнаха да използват WordPress по една щастлива случайност

Основателят на WordPress Мат Мъленуег пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как се роди идеята за WordPress?

Исках да направя нещо за себе си. Имах блог, всъщност все още имам, като съм блогър от 9 години. Създаването на блог преди WordPress беше доста трудна задача с наличния тогава софтуер. Казах си: "Трябва да се направи нещо по-добро" и се захванах на работа. Така първончално създадох нещо за себе си и факта, че други хора започнаха да го използват е една щастлива случайност.

Как успяхте да монетаризирате идеята си в WordPress?

Ние предоставяме интернет услуги, за които таксуваме потребителите. Когато създадете свой акаунт, може да си купите собствен домейн за 17 долара годишно, което мисля, че е около 24 лева. А за няколко допълнителни долара може да получите различни екстри, които да подобрят вашия блог. Продаваме много неща от домейни, през видео, допълнително виртуално пространство, до анти спам и анти вирусни програми и много други неща. Пазарът ни казва, какво искат потребителите и ние предоставяме съответните услуги.

Проблем ли е монетаризацията на услугата при open source услугите?

Не мисля, че монетаризацията е проблем при open source, тя е проблем за бизнес планирането. Според мен е трудно частните компании да намерят правилен или по-скоро успешен бизнес модел, за да могат да капитализират услугата си. Защото те могат да имат модел, който обаче да не бъде успешен.

Какво мислите за противопоставянето между open source софтуера срещу такъв от затоврен тип?

Мисля, че тук вече е въпрос на гледна точка. Ако помните за първия iPhone нямаше почти никакви приложения и нямаше да е голям успех колкото днес ако Apple не го отвориха малко. А те отвориха кода толкова колкото им беше нужно, за да има достатъчно приложения и същевременно да държат изкъсо контрола върху софтуера. Ние приехме този модел, защото устройствата дават уникално изживяване на потребителите. A open source има проблеми с дизайна още от самото начало на идеята за код със свободен достъп. Той не е предназначен за продукти с изпипан дизайн. Опитахме се да променим това с WordPress и пак дизайнът не ни е най-силното качество. Затова хората се съгласяват да дадат част от своята свобода, за да получат малко повече удобство. Не мисля, че това е добра дългосрочна сделка, но аз все пак използвам iPhone. Ако говориме за по-дълъг период Android не е отворена алтернатива на iOS. Той е по-отворен за потребителите, но ако тръгнете по-задълбочено да работите с него, ще видите, че всичко е лицензирано и, че не се различава от по-затворените операционни системи. Затова не смятам, че има битка между отворена и затворена ОС, а има съревнование между Apple и Google.

По-големи ли са опасенията за сигурността при open source софтуера?

Всеки човек е от значение, но и всички допускат грешки. Някои пишат софтуер, когато те правят това, те допускат грешки. Ще има пропуски (бъгове) във всеки софтуер. Ако можете да купите съвършен и изчистен от проблеми софтуер, то тогава Microsoft няма да има проблеми и опасения със сигурността на своите продукти. Това е вярно, защото Microsoft имат повече пари от всички останали. Това, което мисля, че различава open source и го прави по-добър от останалите видове софтуер е прозрачността. Фактът, че всеки по света може да погледне кода и така ще имате повече хора, които ще виждат допуснатитев него грешки. Също така обикновените компании, разработващи традиционен затворен софтуер пускат 10 обновявания наведнъж. Докато тези, които разработват open source продукти правят 10 отделни обновявания за 10 различни проблема. Така изглежда, че има повече проблеми, но всъщност поправките по кода достигат до потребителите по-бързо, защото няма това корпоративно его, което да им пречи да казва: "Ние имаме проблем – ето го решението". Заключението е, че от потребителска гледна точка има по-голяма защитеност, защото хората получават поправките по кода по-бързо и по-прозрачен начин.

Има ли проблеми с уеднаквяването на версиите при подобен тип програми? Това не обърква ли потребителите?

WordPress например има само една версия, която единствено трябва да се обновява редовно. Объркването на потребителите с различните варианти е по-скоро проблем с маркетинга, позиционирането и точните инструкции за употреба на продуктите. Всъщност имаме две версии – wordpress.com и wordpress.org. Като 50 млн. души са разбрали разликите и използват този инструмент да напишат своите сайтове. Ние може да направим това по-лесно, за да може още 500 млн. души да могат да създадат собствени блогове. Но това са повече тактически проблеми, отколкото стратегически – те могат да бъдат лесно осмислени и преодоляни. Това е част от екзистенциалното бъдеще на компанията, тя трябва да може да ги осмисли и преодолее подобни пречки.

Какво е бъдещето на блоговете в контекста на големия бум на социалните мрежи и мобилните устройства?

Лидерството на мобилните устройства е част от бъдещето. Мисля, че 18% от нашите страници са разглеждани от смартфони и таблети. Хората нямат проблем с четенето на блогове през подобни джаджи. Но от гледна точка на създаването на съдържание от тях, ние трябва да помислим създаването на по-добри инструменти за това. Twitter успя да направи това, като създаде един от най-добрите мобилни интерфейси за писане на кратки съобщения.

Да, но при Twitter писането на съдържание е по-лесно, защото имате възможност за споделяне само на 140 знака. Създаването на по-дълги текстове е по-трудно без QWERTY клавиатура и това няма ли да създаде проблеми при споделянето на подобна блог информация?

Това не е наложилтено. Кой казва, че поддържането на блог включва задължително дълги текстове? Съдържането може да бъде и една снимка. Аз например пуснах в блога си една снимка малко преди Digital|K, с прикачен кратък текст. Като той беше само едно залгавие, което е доста под 140 знака. Имам блог, който съдържа единствено и само снимки. Мисля, че това е красотата на блоговете – можеш да правиш каквото си искаш. Не си ограничен по какъвто и да е начин какво да публикуваш. Можеш да споделиш както кратко, така и по-дълго съдържание без проблеми. Естеествено клавиатурата тук (показва iPhone-а) не е като тази на компютъра, но на iPad не е чак толкова зле. Тони Конрад например пише доста бързо дълги текстове на таблета си, което ме впечатлява.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    opsss avatar :-|
    Opsss
    • - 1
    • + 3

    Хубаво интервю. Всъщност точно в него се съдържа нещо излючително важно и ключово за бъдещето развитие на съдържанието и обмена на информация. А тя ще бъде: кратка, конкретна и надеждна.

    Хората не са тъпи и едно две изречения са им достатъчни. Дали ще се изградите, като надежден/безнадежден източник си зависи от Вас.
    WordPress.com са много читави. Вероятно най-доброто място за стартиране на сайт от нищото и без никакви познания.
    По-добрата алтернатива е да си го инсталирате на добър сървър и да си гоните целите, които сте си поставили. WP от ден на ден стават все по-страховити. Има и доста добри плъгини, но не прекалявайте с дрибъла. Инсталирайте само това, което ви е необходимо за конкретния сайт и се запознайте добре с плъгина преди да предприемате нещо.

    Общо взето не е проблем да се изведе сайт на WP за отрицателно време в топ 5, което от една страна е показател за добрите възможности за оптимизация, а от друга за доста добронамерено отношение от ботовете към WP платформи.

    Нередност?
  • 2
    magna avatar :-|
    magna
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#1] от "Opsss":
    [quote#1:"Opsss"]Хората не са тъпи и едно две изречения са им достатъчни. [/quote]

    Странно защо си итделил цели десет изречения (+/-)
    Това което не искат да признаят всички е че въпросният мобайл хайп никога няма да може да замени PC-тата (включвам и лаптопите към тях)

    Нередност?
  • 3
    bailandero avatar :-|
    Кръстан Фотев
    • + 3

    много ми харесва отговора на последният въпрос:


    [quote#3:"magna"]Тони Конрад например пише доста бързо дълги текстове на таблета си, което ме впечатлява.[/quote]

    освен всиюки да ползват услугите на въпросният Конрад за въвеждане на по-дълги текстове и да се кефят на мобилните си устройства ... LoL

    Нередност?
Нов коментар