🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пълна мобилизация

Преносимите интелигентни устройства, безжичния пренос на данни, "облачните" технологии и мобилните разплащания променят бизнес-средата завинаги

"Хората си мислят, че това малко устройство, което слагате на смартфона – това е същината на компанията. Не, не е. Важен е не четецът за карти, а мобилната услуга, която предлагаме", твърди съоснователят на Square Джеймс Макилви. В момента фирмата му се оценява на над 1 млрд. щатски долара.
"Хората си мислят, че това малко устройство, което слагате на смартфона – това е същината на компанията. Не, не е. Важен е не четецът за карти, а мобилната услуга, която предлагаме", твърди съоснователят на Square Джеймс Макилви. В момента фирмата му се оценява на над 1 млрд. щатски долара.
"Хората си мислят, че това малко устройство, което слагате на смартфона – това е същината на компанията. Не, не е. Важен е не четецът за карти, а мобилната услуга, която предлагаме", твърди съоснователят на Square Джеймс Макилви. В момента фирмата му се оценява на над 1 млрд. щатски долара.    ©  Надежда Чипева
"Хората си мислят, че това малко устройство, което слагате на смартфона – това е същината на компанията. Не, не е. Важен е не четецът за карти, а мобилната услуга, която предлагаме", твърди съоснователят на Square Джеймс Макилви. В момента фирмата му се оценява на над 1 млрд. щатски долара.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дигиталните технологии радикално трансформират начина, по който се прави бизнес. Променя се и начинът, по който фирмите общуват със своите клиенти и инвеститори. В момента нещата се случват толкова бързо, че понякога компаниите не осъзнаят мащабите на промените и посоката, в която се движи светът. Резултатът е, че много бизнеси са подвластни на традиционализма, инерцията и страха от промяна. "Ако бях попитал клиентите си какво искат, те щяха да кажат: по-бързи коне". Тази знаменита реплика от създателя на първия масов автомобил Хенри Форд, перифразирана от ръководителя на подразделението за Cloud computing технологии в Microsoft Майкъл Кьоглер миналия понеделник по време на конференцията Digital|K, може би най-добре онагледява кръстопътя, на който се намират бизнесите в момента.

Промяната, за която говорим, напоследък бива описвана със словосъчетанието

Post PC ера

Този термин до голяма степен не е съвсем прецизен, най-малкото защото никой не твърди, че персоналният компютър в класическия си вид ще изчезне скоро. Особено когато говорим за вършене на работа. Компютърът обаче все по-често ще съжителства с други интелигентни преносими устройства, които постепенно стават неделима част от живота на хората – смартфони, таблети и т.н. Първоначално те може би по-скоро ще изглеждат като средство за комуникация и забавление. С времето обаче мобилните устройства ще променят начините, по които потребителите достигат всякакво дигитално съдържание, купуват, продават и правят бизнес. "Ако погледнете страни като България и други разрастващи се пазари, ще видите, че смартфоните заменят персоналните компютри по отношение на много функционалности. Не говорим за 100-процентова подмяна. В момента обаче ставаме свидетели на това как много хора, които никога не са имали достъп до компютри, за първи път попадат в интернет именно благодарение на смартфона", коментира за "Капитал" Щефан Щрайт, вицепрезидент на HTC Европа. Щрайт беше един от лекторите в първия панел на конференцията Digital|K, посветена на връзката между цифровите технологии и трансформацията в бизнес средата.

"Post PC ера може би не е най-точният израз. Когато първото PC се появява в началото на 80-те години на миналия век, никой не го нарича постмейнфрейм продукт или постминикомпютър. Подобни словосъчетания дразнят хората. Те си казват: прекарах целия си живот с PC-тата, означава ли това, че сега животът ми приключва? Което, разбира се, не е случаят, защото различните технологии съжителстват в продължение на години", коментира независимият анализатор Хорас Дедиу, работил 7 години за Nokia и смятан за едно от най-големите капацитети по въпросите на мобилния сектор. За да демонстрира на практика, че устройствата на post PC епохата вече не са просто играчки за забавление на тийнейджъри, той направи своята презентация на Digital|K директно от своя смартфон.

"Мога да сравня изчислителната мощ на таблетите, излезли през тази година, с производителността на лаптопите от 2005-2006 г. Това, което се опитвам да кажа, е, че след няколко години ще е много трудно да кажем на базата на техническите спецификации дали използваме преносимо устройство или настолен компютър. Единствената разлика помежду им ще бъде какъв потребителски интерфейс използват", допълва Дедиу. Според него, вместо post PC епоха е по-коректно да говорим за mobile computing. "Смятам, че смартфонът дълго време беше подценяван. Има толкова неща, които можеха да се направят с него още преди много години. Някои от старите модели на Nokia или апаратите с Windows Mobile още тогава предлагаха възможности за браузване, достъп до медийно съдържание, офис апликации и т.н. Всичко това беше възможно още през 2005 г. Промяната се случва чак сега не защото тогава не сме разполагали с технологиите, а защото всичко това сега е много по-лесно", казва финландският анализатор.

Инфраструктурни предизвикателства

За да се случи цялостна промяна обаче, не е достатъчно да има само достатъчно мощни и удобни за потребителите мобилни устройства. За целта е необходима и достатъчно бърза и сигурна безжична мрежа за пренос на данни. В това отношение операторите все още са длъжници на клиентите. "Все още не сме достигнали този етап специално в Европа. Мрежите са достатъчно добри, за да правим много, много неща, но има два важни елемента, които правят ситуацията малко по-сложна. Единият е скоростта при мобилен пренос на данни, която все още не e с капацитета на мрежа от четвърто поколение (4G) – нещо, което в момента започва да се случва в САЩ, и то с много голям успех. Другият проблем е тарифирането на безжичния интернет", смята Щефан Щрайт от HTC. Според него обаче това бързо ще се промени, защото операторите, които пуснат подобна мрежа, ще имат чувствително предимство пред конкурентите. Проблемът за телекомите обаче е, че всичко това ще означава много сериозна ударна инвестиция. В момента на територията на Европа текат няколко пилотни проекта за експлоатация на 4G-мрежи - в Германия и Скандинавия. "Имаме няколко прототипа на 4G устройства, които ще тестваме заедно. Зависи дали операторите са готови да направят подобна инвестиция", допълва Щрайт.

Именно липсата на достатъчно бърза, надеждна и евтина безжична връзка към мобилните устройства е нещото, което за момента задържа масовото навлизане на Post PC устройствата. В момента тече процес, при който те престават да са продукти от високия ценови сегмент и стават все по-достъпни за масовия потребител. Другият фактор е съдържанието за тях и функционалностите, които предлагат. За разлика от компютрите мобилните устройства разчитат на мобилни приложения и cloud computing услуги, без които няма да са много по-полезни от обикновените телефони. Отделно от това потребителите все още гледат с подозрение на "облачните" функционалности – най-вече от съображения за сигурност и защото не са сигурни, че ще имат достъп до своята информация по всяко време.

Стереотипите от миналото обаче също започват да се променят. "Индикатор е поведението на младото поколение. Тийнейджърите, които растат в момента, те живеят със смартфоните, таблетите, устройствата с тъчскин дисплей и т.н. Освен това ги използват по коренно различен начин. Затова говорим за зараждането на една "многоекранна среда" - където и да отидеш, имаш достъп до своето съдържание, до своите мейли и т.н..", казва Щефан Щрайт от HTC.

"Намираме се в процес на "пътуване към облака". Не очаквам утре, да се събудим и да открием, че живеем в свят, напълно изграден от облачни технологии. В идеалния случай хората ще започнат да ползват смесица от онлайн и офлайн софтуер и услуги", допълва го Майкъл Кьоглер от Microsoft. "Визията на Microsoft за бъдещето с Windows 8 е да създаде единна екосистема, която да позволи на всички устройства – и телефони, и таблети и персонални компютри – да работят еднакво добре с програми и данни. Както споменах и в лекцията си на конференцията, не сме далеч от деня, в който и хладилникът ще бъде свързан с интернет, ще може да ви напомня да напазарувате или направо ще пазарува вместо вас", твърди експертът по cloud computing в софтуерния гигант.

Когато обаче става дума за миграция на бизнес процеси "в облака" Кьоглер е по-резервиран. "Според мен в момента няма голяма компания, която да е способна да прехвърли работата си изцяло в облака. Склонен съм да дам каса белгийска бира на всеки, който успее да ми назове такава фирма", коментира той. Според него изнасянето на дейностите онлайн на първо време ще е от полза на дребния бизнес, и то що се отнася до част от дейностите. "Все още не е дошъл моментът, в който отдели като "финанси" и "човешки ресурси" могат да оперират в мрежата, просто защото специфичният софтуер, който ползват, все още не е нагоден за онлайн работа", допълва Кьоглер.

Кешът е основния враг!

Последното парче от пъзела, за да станат устройствата на Post PC ерата атрактивни за бизнеса, е създаването на платформа за достатъчно достъпни и изгодни мобилни разплащания. В тази посока работят както технологични, така и финансови компании. "Скоро ще имам нужда само от вашия телефонен номер, за да изпращам и получавам пари от моята до вашата банкова сметка", коментира Мартин тех Хаутен, вицепрезидент, директор "Продажби" и развиващи се пазари за Европа в картовия гигант Visa. Той също беше един от лекторите на Digital|K. "Нашият основен враг са кешовите разплащания", с усмивка добави той, уточнявайки, че според плановете на компанията му до две години повечето търговци, включително и в България, ще имат достъп до мобилни разплащания.

Много по-бързи и гъвкави обаче са някои технологични фирми, които обръщат поглед към този пазар. Като например компанията Square, която е на път да направи революция при мобилните разплащания, позволявайки на потребителите си да приемат транзакции от дебитни и кредитни карти чрез малка приставка към смартфона. За момента фирмата оперира само на американския пазар, но въпреки това оценката й вече надминава 1 млрд. щатски долара. "Парите в брой са много скъпо нещо за малките бизнеси", коментира за "Капитал" Джим Макилви, един от създателите на Square заедно със съоснователя на Twitter Джак Дорси. Макилви също беше един от презентаторите на DigitalK, дошли в София, за да споделят с българската аудитория своята визия за дигиталната бизнес среда.

"Замислете се какво е нужно, за да направите кешова транзакция. На първо място трябва да носите със себе си парите. Това само по себе си е опасност. Също така рискувате да пропуснете транзакцията, ако нямате достатъчна сума. Ако сте търговец, може да пропуснете продажба, защото нямате достатъчно пари в брой, за да върнете ресто на купувача. Това важи с особена сила, ако става дума за търговия с продукти, които имат висока цена. Твърде често, ако продавате предмет, който е по-скъп от парите, които хората обикновено носят със себе си, сделката се проваля", споделя Макилви. И обобщава: "Ако не можеш да приемаш електронно разплащане в момента, ти си в изключително неизгодна позиция."

"Първият потребител на Square бях самият аз. Използвах го всеки ден, за да продавам различни неща, които правех (хобито на Джим Макилви е да прави предмети от стъкло). Не сме казали, че имаме по-добър продукт. Това, което казахме, беше: нещата биха изглеждали така, ако искахме да направим нещо за себе си", спомня си съоснователят на Square. И добавя: "Когато Джак (Джак Дорси, единият от създателите на Twitter) и аз официално основахме компанията, никой от нас не беше финансов експерт. Никой от нас нямаше специализирани познания в областта на разплащанията. Създадохме система, която смятахме за честна и на която хората ще реагират по начина, по който те всъщност реагираха." Парадоксът в случая е, че в Post PC ерата една малка компания от Силициевата долина може да се окаже далеч по-гъвкава и успешна от финансов гигант като Visa, за който ще са нужни поне две години да направи нещо, което шепа технологични експерти постигат с помощта на смартфон и малка приставка към него...

По темата работи и Божан Чипев

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emo_enev avatar :-|
    Newcastle Fan
    • - 2
    • + 24

    Поздравления за организирането на събитието. Присъствах и чух немалко интересни и ценни неща. Това, което ми направи негативно впечатление, е слабата подготовка и донякъде несериозното отношение на лекторите - някои въобще не си бяха направили труда да си направят слайдове, други споделяха обща или рекламно ориентирана информация, а част от програмата премина в приятелски неангажиращ разговор между лекторите. Все пак това, че такива личности от световно ниво в ИТ идват в България и споделят опита и знанията си е успех и затова организаторите заслужават адмирации. Следващият път може да опитате да им поставите минимални изисквания за участието им - поне една презентация да спретнат.

    Нередност?
  • 2
    sisitkova avatar :-|
    sisitkova
    • - 8
    • + 14

    Езикова справка
    cloud computing - наистина е предизвикателство как да се преведе на български. Радвам се, че не виждам да навлиза думата "клауд" на български- Но и "облачни" технологии не е точно. На английски все пак не е cloudY computing. Затова правя друго предложение и ще се радвам, ако хората във форума изразят и своето мнение:

    cloud computing - облакови технологии

    (имам и аргументи за това предложение:))

    Нередност?
  • 3
    ukashaka avatar :-|
    ukashaka
    • - 10
    • + 14

    Предлагам въобще да не се превежда, а да се транслитерира "Клауд къмпютинг" (по аналогия с Ню Йорк - а не Нов Град; "Майкрософт" - а не "Дребномек"; "Дженерал моторс", а не "Генерални/-ови мотори", и т.н.).
    Практиката да се превеждат непрекъснато и поголовно английските названия на фирми, храни, автомбили и т.н. е порочен кръг, от който неопитният в езика не може да излезе, а оптиният езиковед просто не влиза, защото знае, че е излишно и опасно.
    Да си остане "Клауд къмпютинг", а в скоби или под линия може да се преведе за любопитните. Не приемам друг вариант, защото това е единственият кдифициран начин за предаване на чуждите названия в българския език.

    Нередност?
  • 4
    ukashaka avatar :-|
    ukashaka
    • - 8
    • + 6

    Г-н Дедиу, аз браузвах в нета с Ериксон Т20 (ето му спецификациите, за който не вярва: http://hellwap.com/ericsson-t20e-features-specifications-review/) още през далечната 2001 г., така че хайде да не набиваме на читателите думичката "Нокиа" в главите! Моля!!

    А всъщност какво иска да каже тази статия? Някой научи ли нещо ново или любопитно от горните редове?

    Нередност?
  • 5
    polusa avatar :-|
    Polusa
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "sisitkova":

    Значи "cloud computing - облакови технологии", ако така се превежда, сте прав, но като точен превод, може да е и Небесни технологии, което пък е доста отнасящо.

    Тъй като, като цяло cloud computing технологии, вече звучи като компания. Има имена Клаудия и Клаудио, възможно е да включва името на събственика. Клауд компютинг технологии.

    Нередност?
  • 6
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025
    • + 4

    Мтел (оператора ве4е само пренася данни и тогава в бг ще се наблегне на картела) - картел и мафия. прочетете за каква организирана престъпност става въпрос в австрия : http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/687855/?from=home.wirtschaft.sc.p1

    разследват ги вече месец и всеки ден има новини за важни мениджъри и политици в аферата. същото е и в България, но засега всички се страхуват да ги закачат, докато не станат прекалено нагли, тогава няма избор...

    вижте за какви престъпници става въпрос - Чорни с руската мафия и евреите, контрол на политици в бг и логично издирван от интерпол, сега австрииците също са разкрити като мафия, няма нищо случайно.

    Нередност?
  • 7
    stg avatar :-P
    stg
    • + 12

    Весела статийка обясняваща как ПЦ и лаптопите са мъртви и всички ще живеем щастливо с разни джаджи оставяйки благосклонно всичката си лична информация в някакви си облаци и как за всяко кихване или кликване или тъчване , както си изберете, могат и ще ни вземат по колкото си решат.Много съм любопитен коя бизнес корпорация ще си плесне данните в "защитена" облачна среда , това ще заслужава да се види.

    Нередност?
  • 8
    bodytalk avatar :-P
    bodytalk
    • + 6

    До коментар [#2] от "sisitkova":

    И аз като лингвист и професионален преводач казвам, че единствено правилният превод е "облакова(и) технология(и)".
    "Облачен" означава "покрит с облаци", което съвсем не е в основата на този нов термин от областта на технологиите... :-)

    Нередност?
  • 9
    siolen avatar :-@
    siolen
    • + 9

    Хайде стига с този облак и пост ПС ера.
    Облака всъщност представлява съвкупност от виртуални машини, които са разпределени върху физически машини. Щом се скапе някоя физическа машина виртуалните, които са били на нея, се възстановяват върху оцелелите физически. Не е нещо Бог знае колко ново и/или революционно - мулти нодов клъстер и толкова.
    Пост ПС ера - глупост, казана от човек, който така си продава хардуера. Ако беше истина, то отдавна живеем в Пост Автомобилната епоха. И какво значи "ера" - "Дълъг исторически период, епоха". Колко дълга беше ПС ерата ? 50 години ? От тях - само 15-20 ПС-тата бяха масови ? Да ви имам самочувствието ...

    Нередност?
  • 10
    gligi avatar :-|
    gligi
    • + 5

    Добре, взимаш си значи една приставка към смартфона и почваш да обикаляш да продаваш грънци примерно... а да ви питам, какво мисли НАП по въпроса? щото при нас на дневен ред е как всяко магазинче трябва да се изръси по 300+ лева за нов касов апарат, а в последствие - и редовно да си му плаща телефонната сметка...

    Нередност?
Нов коментар