🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Много добри инженерни кадри тук могат да сa и предприемачи

Съоснователят на about.me и партньор в компанията за рискови инвестиции True Ventures Тони Конрад пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как успявате да различите добрия, лошия и блестящия предприемач?

Мисля, че блестящите предприемачи са тези, които най-много проучват и задават въпроси. Непрекъснато питат нещо, като същевременно са и много добри слушатели и наблюдатели. Те знаят как да повлияят на хората (инвеститорите), в положителния смисъл на думата естествено, за да ги накарат да им помогнат и така да реализират идеите си. Такъв тип предприемачи са много убедени в успеха на своята визия и на продукта си. Млади бизнесмени, които показват това по един задълбочен начин винаги са ме интригували.

Също така бих споменал до колко си отдаден на своята идея. Имал съм много случаи в които дадени предприемачи идват при мен да изложат своя бизнес план. Аз им отговарям, че няма да инвестирам в техния проект и те отговарят: "Да, знам. Вие сте прав". Те така признават, че не вярват в собствената си идея и, че тя не си струва инвестиране.

Понякога наистина блестящи предприемачи имат усет накъде ще се развият технологиите в бъдещето. Затова идеята може да не изглежда логична в момента, но след време това виждане се променя. Такава беше ситуацията с WordPress – open source, как всичко това работи, как ще се разпространява, но аз повярвах в Мат и неговия екип. Така инвестирах в WordPress.

За да сте добър рисков инвеститор трябва ли да можете да различите кой вярва и кой не в собствените си проекти?

Да, но колкото повече инвестирате и по-дълго се занимавате с рисково инвестиране, толкова повече се развиват вашите инстинкти. Така започвате да усещате кой предприемач е сериозен и кой не. Някои хора са добри в това, но има и такива които могат да оценят дали пазарът е достатъчно голям, дали идеята е мащабна. Понякога този подход е по-добър, но аз много добре разбирам хората като начин на мислене и умения.

Повечето инвеститори заявяват, че размера на пазара е един от най-важните фактори. България е малък пазар, но въпреки това мислите ли, че в тук може да намерите брилятни предприемачи?

Умните, брилятни предприемачи се включват в интересни пазари. Те не участват със своите продукти и услуги на лоши и непреспективни пазари. Относно България мисля, че тук има много талантиливи технически кадри. В екипа на Automatic има четирима българи например. Страната определено разполага с много добри инженери, които могат да бъдат и предприемачи също. Навсякъде където са установени демократични ценности могат да се появят гениални бизнес идеи. Особено ако те бъдат комбинирани с талантливи технически кадри. Вие разполагате със страхотни инженери, което е голямо предимство.

Кои са предимствата на българските предприемачи?

Няколко неща. На първо място са по-ниските разходи. Тук е по-евтино да се започне компания и основните разходи в момента на стартиращите компании не е техниката, а са кадрите. А в Бъглария разходите за труд са сравнително по-малки отколкото в други западни страни. Друго нещо, което забелязах в някои млади предприемачи от страната е, че те са и професори. Това е интересна ситуация – предприемачите освен, че са инженери, те също така обучават следващото поколение технически кадри. Такова нещо не съм забелязал да се случва на повечето други пазари. А кои са недостатъците?

България е малък пазар едва 6-7 млн. души. Затова българите трябва да мислят по-мащабно. Предимството, което имат американските млади компании например е, че те първо се фокусират на местния пазар в началото и след като достигнат до силно пазарно развитие започват да мислят за разширяване към останалата част на света. Мисля, че българските предприемачи, трябва веднага да фокусират дейността си не само за страната, но и най-малкото в региона и може би Западна Европа. След което може да се фокусират върху по-далечни пазари като Азия и САЩ. Това е голямото предизвикателство.

Също така има недостиг на капитал за инвестиране в най-началните фази. Доста инвеститори притежават прекално голям дял от компанията. Така основателите имат по-малко активи и се получава доста странна динамика. Също така няма достатъчно ликвиден фондов пазар. Затова тези неща тепърва ще се развиват. Но всички имат сходни проблеми при основаването на млада компания. Подобни пречки имаше във Франция, Испания и други пазари преди няколко години. Сега те са доста динамични региони за растеж и дават добри възможности за предприемачите.

Как те успяха да насърчат рисковите инвестиции?

Не знам. Наистина не знам. Може би с времето ще имате успешни предприемачи, които ще развият идеята си и ще натрупат финанси. След това те евентуално ще се обърнат и ще реинвестират в нови стартиращи компании и така ще създадат една екосистема. Това се случва непрекъснато в САЩ. В България това още не се прави, но трябва да бъдете търпеливи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plovdivski avatar :-|
    Тъпата майна
    • + 16

    Всъщност проблемите в България са двата посочени:

    1) Малкият пазар
    2) Липсата на рискови инвеститори

    Да правиш ИТ бизнес не е като да купиш парцел, да го застроиш с кредит от банка и после да го продадеш с феноменален марж. Рисковете са големи и са малко хората, които в България биха инвестирали в това.

    Нередност?
  • 2
    dinkotanev avatar :-|
    Динко Танев
    • + 6

    Инвеститорите са резервирани, в много от случаите, защото средствата отиват за заплати и по този начин просто изчезват. В редки случаи може да се каже, че след месеци (години) усилена работа, е създаден качествен продукт, който да се счита за ценен актив.

    Нередност?
Нов коментар