🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Rocket Lab пуска "по-тежката" ракета Neutron, която ще конкурира със SpaceX на Мъск

Втората частна космическа компания набира 750 млн. долара през борсата, а пазарната й оценка скочи до 4.1 млрд. долара

Американско-новозеландският стартъп Rocket Lab, който е втората частна космическа компания, успяла да изпрати ракета в околоземна орбита, обяви вчера мащабни планове за разширяване на своята дейност, които включват излизане на борсата и набиране на 750 млн. долара свеж финансов капитал. Въпросната сума ще бъде използвана за разработката на ракета "среден клас" от следващо поколение, наречена Neutron, която по думите на изпълнителния директор на фирмата Питър Бек ще може да извежда в Космоса 20 пъти по-голям товар в сравнение със сега използваната лека ракета Electron.

Rocket Lab привлича въпросната сума по механизма SPAC - чрез създаването на специална компания, която набира капитал от борсата с цел в бъдеще да се слее със или да придобие друга фирма. След приключване на сливането с Vector Acquisition Corporation космическият стартъп ще се прекръсти на Rocket Lab USA Inc., ще се търгува на NASDAQ, а пазарната й оценка ще набъбне до 4.1 млрд. долара. През последните месеци механизмът SPAC се използва за привличане на огромни суми и от други космически фирми, като например Virgin Galactic на сър Ричард Брансън, Astra, чиято малка ракета почти достигна околоземна орбита и Relativity Space, които се готвят да "отпечатват" космически апарати с гигантски 3D-принтери, работещи с метални сплави.

До момента Rocket Lab има зад гърба си 18 успешни изстрелвания от своя частен космодрум в Нова Зеландия и е изпратила около Земята 97 малки сателита. През следващия месец предстои и първият й пуск от американска земя - от космодрума на остров Уалоп, Вирджиния. Цената на един полет с Electron е 7 млн. долара, а капацитетът на ракетата - извеждане на товари с общо тегло до 300 кг в ниска орбита. При Neutron този капацитет ще бъде увеличен до 8 тона, твърди Питър Бек. Въпреки предишните му уверения, че няма намерение да разработва ракети за многократна употреба, през последните месеци космическият стартът извърши серия успешни експерименти в тази посока, включително безаварийно "приводняване" на първата степен на Electron с помощта на спирачен парашут. Идеята е в бъдеще ракетата да бъде улавяна с кука на хеликоптер, докато планира във въздуха. Според обявените в понеделник планове на Rocket Lab новата ракета Neutron също ще бъде за многократна употреба, но ще се приземява с реактивна тяга по вече познатия начин, използван при Falcon 9 на SpaceX. Амбицията е първият полет с нея да бъде извършен през 2024 г.

Neutron ще представлява двустепенна ракета с височина 40 метра (което я прави с около 50% по-ниска от Falcon 9), но с аеродинамичен обтекател (защитната черупка, която пази товара при излитането) с диаметър 4.5 метра, който по думите на Питър Бек ще може да побира около 98% от всички видове сателити, които е планирано да бъдат изстрелвани до 2029 г. Освен да извежда спътници с общо тегло до 8 тона, ракетата ще е способна да изпраща апарати с тегло до 2 тона към Луната и до 1.5 тона - към Марс и Венера, твърди изпълнителният директор на Rocket Lab. Първата степен на Neutron ще може да каца на платформа в океана, което ще позволи висока честота на изстрелванията. Освен за нуждите на комуникационни съзвездия от типа на Starlink новата ракета ще бъде сертифицирана и за полети с астронавти, за изпращане на товари до Международната космическа станция (МКС) и за мисии в "дълбокия Космос". Планирано е всички изстрелвания да се извършват от американския космодрум на остров Уалопс, Вирджиния.

"Rocket Lab вече реши проблема с изстрелването на малки сателити с Electron. Сега, с Neutron, ще "отключим" изцяло нова категория космически услуги", коментира Питър Бек в понеделник. И тъй като през последните години многократно се заричаше, че "ще изяде своята шапка", ако фирмата започне да прави ракети за многократна употреба, по време на видеоанонса изпълнителният директор на стартъпа наистина го направи, смилайки брандирана козирка на Rocket Lab с блендер.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар