🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Александър Кухар, А1: По-иновативните организации вече виждат ползите от 5G

Директорът "Технологии и логистика" в австрийската група ще бъде един от лекторите на тазгодишната конференция DigitalK

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Александър Кухар е директор "Технологии и логистика" в A1 Telekom Austria Group, телекомуникационната група, към която принадлежи и "А1 България". Александър Кухар ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, която ще се състои на 27 и 28 май. Билети и повече информация за нея можете да откриете на digitalk.bg и facebook.com/digitalkcon.

Определяте 5G като революционна технология. Какво точно ще се промени и в какви срокове реалистично ще се осъществи тази промяна?

Какво и кога са по-лесните въпроси. По отношение на какво - ще се промени всичко, което може да се свърже в мрежа. От смартфоните, които използваме, до домовете и градовете, в които живеем. Разбира се, това означава, че потребителите и бизнесите също ще трябва да се адаптират, за да могат да се възползват от дигиталните технологии. Промяната вече е започнала и се случва пред очите ни. Почти няма голям производител на смартфони, който да не предлага 5G устройства. 5G мрежите се развиват с бързи темпове и все повече бизнеси и публични организации започват да я използват.

Нашите нужди ще останат същите: клиентите ще продължат да искат да общуват и да се забавляват; промишлеността ще търси начин да произвежда по-бързо и ефективно; лекарите ще продължат да лекуват пациентите си. Въпреки това начинът, по който се случват тези дейности, ще се промени, и то значително. Именно поради тази причина въпросът как е по-важният. Например вече е възможно да се информираме и да учим чрез AR/VR приложения, които предлагат 360-градусово преживяване. Ние ще продължим да учим и гледаме, но по много по-различен и поглъщащ начин от преди това.

Какво идва първо според вас - търсенето или предлагането на 5G?

Както винаги търсенето и предлагането са свързани по повече от един начин и не могат да се разглеждат поотделно. Телеком индустрията започна да създава интерес към технологията от началото на 2017 г., когато А1 започва да прави 5G демонстрации в Австрия и няколко месеца по-късно в България. Оттогава 5G се е превърнала в популярна тема и нашите тестове в България и първите търговски 5G услуги показват, че към технологията има интерес. Над 3000 потребителя в България тестваха мрежата ни и генерираха по над 500 GB дневен трафик още преди да се сдобием с постоянни честоти, което е много добро постижение на този етап от развитието на технологията. Въпреки това търсенето е тясно свързано с предлагането. Не можем да искаме от потребителите да си купят нов 5G смартфон, ако ще могат да го ползват в ограничени зони в малък на брой градове. Промишленият производител няма да инвестира в автоматизация на производствения процес, общините няма да отделят ресурси за изграждане на умни градове и т.н.

За да се генерира търсене, телеком индустрията трябва да осигури три елемента. Първият е достатъчно покритие на 5G, което, макар и ограничено, все пак трябва да обхваща достатъчна част от населението, включително и индустриалните и бизнес зоните. Вторият е характеристиките на мрежата. Тя трябва да отговаря на обещаните характеристики като супербърз широколентов достъп, ултранадеждна комуникация с малко закъснение и масираната комуникация между машини. Тези характеристики не може да са малко по-добри от предишното поколение технологии и мрежата просто да носи ново лого. На последно място, но не по важност, са 5G услугите, които ще предложим на клиентите като мобилни планове, ICT и IoT услуги. Стратегията на А1 включва именно тези три елемента и те бяха основата за старта на 5G мрежите на групата в Австрия и България. 5G мрежата на А1 в Австрия в момента работи с над 1500 базови станции и е достъпна за над 3.8 млн. австрийци, а в България тя покрива 75 града, или 50% от населението на страната, на открито със скорости, достигащи над 1000 Mbps.

Има ли търсене от страна на бизнеса? Кои сектори са показали интерес към момента?

По-иновативните организации вече започват да виждат ползите от 5G и тя се използва за автоматизация в редица индустрии - от производство до почистване на болници. Онлайн ученето е особено важно в момента, а 5G може да отвори нов свят на споделяне на знание от разстояние, виртуални класни стаи и виртуална реалност. Една от характеристиките на 5G, за която споменах по-рано - супербързият широколентов достъп, ще позволи стриймингът на видео във високо качество, AR и VR в реално време, умни класни стаи и нови възможности за забавление.

5G също намира приложение в публичния сектор и ускорява преминаването към безжични технологии, което позволява на общинските власти да създадат умни градове, чрез които да работят по-ефективно и да намалят вредното влияние върху околната среда. 5G може да трансформира цели области с другата своя характеристика - ултранадеждна комуникация с малко закъснение. Тя намира приложение в медицината, пожарната безопасност и защитата на населението, земеделието, автономното производство и туризма.

Търговията на дребно също е сектор, който може да се възползва от 5G, особено по време на своето възстановяване от ограничителните мерки в целия свят. Новата технология позволява и създаването на ново клиентско преживяване. От една страна, събирането и обработката на данните е по-бързо и лесно, а от друга, 5G прави възможно общуването и пазаруването чрез AR и VR, мобилния гейминг и AI наистина достъпни за бизнеса и клиентите му. Също важно за бизнеса е, че докато се дигитализира, ще му трябва партньор, който има нужните опит и инфраструктура, за да извърши правилно трансформацията.

Някои хора изразиха опасения от 5G. Наистина в момента се разпространяват опровержими конспиративни теории, но има и хора с по-умерена позиция, които твърдят, че няма достатъчно проучвания, които да доказват безопасността на технологията. Това притеснява ли ви?

Да, разбира се. Притесняваме се, че битуват тези неверни твърдения. Има много научни изследвания, които показват, че 5G не представлява риск за здравето. Един от най-добрите примери е седемгодишно проучване на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP). Резултатите от него показват, че няма рискове за здравето от 5G технологията, когато тя се използва според приетите стандарти. ICNIRP е организацията, която задава стандартите за нивата на електромагнитните излъчвания в повечето страни в ЕС. Истината е, че има голям брой проучвания по темата, които достигнат до същите заключения, но пандемията от COVID-19 и фалшивите новини, свързани с нея, създадоха много митове за 5G. Тези митове са трудни за разбиване, но смятам, че както индустрията, така и регулаторите в Европа постигат добри резултати и с развитието на налагането на 5G тези слухове много скоро ще изчезнат също толкова бързо, колкото и се появиха.

Специалните епизоди на подкаста на DigitalK можете да чуете тук.

Тази година технологичната конференция DigitalK ще се излъчва от виртуалното студио "Кривина хъб". В края на втория ден лектори и партньори на събитието ще се съберат за нетуъркинг на живо между 17.30 часа и 20.30 часа в Университетска ботаническа градина. Срещата на живо ще бъде достъпна и за първите 100 участници, които си купят хибриден билет.

Повече информация за програмата можете да намерите на digitalk.bg и facebook.com/digitalkcon. Ако искате да получавате информация за най-важните акценти от събитието, може да се абонирате за бюлетина на английски език, като попълните формата в сайта на digitalk.bg.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krasenh avatar :-?
    Красен

    И какво от всичко това не можем да правим с 4G? Не съм в телеком бизнеса от почти 10 години, но явно продължава да се пее един и същи рефрен....

    Нередност?
Нов коментар