🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple трябва да разреши плащанията извън AppStore

Според съда разработчиците трябва да имат възможност да препращат клиентите си към алтернативни начини за плащане, където компанията не е посредник

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Федерален съд в САЩ отхвърли жалбата на Apple, с която компанията искаше да отложи задължението да позволи на разработчиците на приложения да заобикалят софтуерния магазин AppStore. В момента всички плащания в приложения трябва да преминават през Apple като посредник. Компанията взима до 30% от тези плащания, но според съда разработчиците трябва да имат възможност да препращат клиентите си към алтернативни начини за плащане, където Apple вече не е посредник, съобщава Financial Times.

Проблемът се появи на дневен ред, след като Epic Games, компанията разработчик на играта Fortnite, направи точно това. Впоследствие тя беше изтрита от AppStore. Това беше единственото искане Epic Games, което съдът уважи в последвалото дело.

Федералният съд не уважи обжалването, в което се казва, че налагането на промените би донесло "непоправими вреди както на Apple, така и на потребителите", като го сметна за "преувеличено". Съдията също така изтъкна, че процесът по обжалване би отнел "между три и пет години", а потребителите не биха имали проблеми с новостта в AppStore. "Потребителите доста са свикнали да бъдат пренасочвани от приложение към уеб браузър. Освен че може би се нуждае от време за установяване на насоки, Apple не предостави никаква достоверна причина съдът да вярва, че разпореждането ще причини опустошение, както твърди компанията", заяви съдия Робъртс. Крайният срок за интеграцията на промените е 10 декември.

Според говорител на Apple е твърде рано за задължаващи решения, тъй като не са изчерпани опциите за обжалване. "Apple смята, че налагането на задължителни промени в бизнеса може да стане само когато са изчерпани всички възможности за обжалване. Възнамеряваме да поискаме от Апелативния съд на Девети окръг отмяна на решението въз основа на тези обстоятелства", заяви той пред изданието. През септември, когато съдът отхвърли девет от десетте искания на Epic, от Apple описаха решението като "гръмка победа".

Коалицията за честност на приложенията, част от която е и Epic Games, заяви, че макар и това да е успех, има още много задачи, докато крайната цел бъде постигната. "Въпреки че това е скромна отстъпка, която не разглежда корена на антиконкурентното поведение на Apple, тази забрана ще осигури изключително необходимото облекчение на нашите членове и разработчици по целия свят", каза изпълнителният директор Меган ДиМузио. "Нито една компания, без значение колко е голяма или мощна, не трябва да има право да диктува как и кога другите компании комуникират със собствените си клиенти", добавя той.

Това би било най-голямата промяна в начина на работа на AppStore от неговото създаване прeди 13 години. При неговото пускане от компанията твърдяха, че "AppStore не се очаква да генерира големи печалби". Днес той е направил 72 млрд. долара за 2020 г., което е увеличение с над 23% спрямо предходната година. Голяма част от тази сума се очаква да бъде загубена, тъй като потребителите ще имат избор дали да плащат през него, или през сайтовете на разработчиците.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар