Голямото сътресение в Силициевата долина

Кои са сигурните, несигурните и обречените световни стартъпи

Според изследователската фирма CB Insights през миналата година глобалните технологични стартъпи са набрали 621 млрд. долара.
Според изследователската фирма CB Insights през миналата година глобалните технологични стартъпи са набрали 621 млрд. долара.
Според изследователската фирма CB Insights през миналата година глобалните технологични стартъпи са набрали 621 млрд. долара.    ©  Shutterstock
Според изследователската фирма CB Insights през миналата година глобалните технологични стартъпи са набрали 621 млрд. долара.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На оживена улица в центъра на Сан Франциско се намира бившата централа на Fast, създател на софтуер за плащане за онлайн търговци. В офисите изглежда спокойно, табела за отдаване под наем виси над един от прозорците. Това е отдалечаване от шикозните навици на ръководството. Миналата година на събитие, на което обяви Тампа за своя хъб на Източния бряг, компанията похарчи средства за майстори на джетове, правещи задни салта, и спортни коли направо от Наскар. Fast също така беше ускорила пулса на инвеститорите. Тя набра 125 млн. долара между 2019 и 2021 г. , включително от някои от най-съобразителните рискови инвеститори от Силициевата долина, работещи във фирми като Kleiner Perkins и Index Ventures. След това, през април, след като беше използвала всичките си пари и търсеше нови средства, Fast фалира.

Случилото се с Fast е знак, че бумът на стартъпите от последните години минава през рязка корекция в Силициевата долина и отвъд нея. Покачващите се лихвени проценти, рязко нарастващите потребителски цени, причиненият от пандемията хаос във веригите за доставки в Китай и войната в Украйна създават вълна от несигурност, която залива световната икономика. Тя се отразява особено тежко върху младите технологични фирми, тъй като голяма част от тяхната стойност идва от перспективата за печалби в далечното бъдеще, чиято сегашна оценка се понижава поради покачващите се лихви. "Сякаш пазарът беше ударен от зашеметяваща граната", казва един ветеран от Силициевата долина. И шокът се разпространява из сектора за рисков капитал, който залага на иновативни стартъпи и се опитва да ги превърне в новия Google.

Началотона спада

Спадът при стартъпите тепърва започва. Инвеститорите предупреждават компаниите от своето портфолио да не очакват нови кръгове за финансиране за известно време и да запазят достатъчно средства в банката, за да оцелеят до 2025 г. Много компании няма да успеят да направят това и ще последват Fast. Други ще се задържат. Някои даже може да просперират, след като основателите се научат да се въздържат от излишните екстри и да се концентрират върху основния си бизнес. Когато прахът се уталожи, глобалната стартъп сцена ще изглежда различна, а вероятно и по-здрава.

Наближаващият период на недостиг настъпва след няколко богати години в сферата на рисковия капитал. Нетрадиционните инвеститори се "нахвърлиха" върху спекулативните стартъпи: подразделенията за рискови инвестиции на големи компании от Salesforce до ExxonMobil, хедж фондове от Ню Йорк като Coatue и Tiger Global, барони от Уолстрийт и други "туристи", както ги наричат подигравателно в сърцето на рисковия капитал в Силициевата долина. Нови технологични хъбове се появиха по цял свят, от Пекин до Бенгалуру.

Нито една година не е била по-богата от 2021 г. Според изследователската фирма CB Insights през миналата година глобалните технологични стартъпи са набрали 621 млрд. долара. Това е двойно повече от предходната година и десет пъти повече от 2012 г. После техно музиката спря. Първите, които го усетиха, бяха публично търгуваните технологични фирми. Технологичният индекс Nasdaq Composite е паднал с 30% от пика си през миналия ноември. Според доставчика на данни PitchBook над 140 фирми, подкрепени с рисков капитал, които са станали публични в САЩ след 2020 г., имат пазарна капитализация, по-ниска от общата стойност на рисковото финансиране, което са набрали през целия си живот. Faraday Future, американски производител на електрически автомобили, в момента е оценен на само 170 млн. долара, след като набра над 3 млрд. Grab, суперприложение, базирано в Сингапур, набра 14 млрд. долара преди излизането си на борсата с оценка около 40 млрд. долара. В момента струва 10 млрд. долара.

В момента безпаричието се разпространява и към частните пазари. Набирането на средства се е забавило рязко спрямо втората половина на 2021 г. Според PitchBook в периода между март и май броят на кръговете за финансиране в САЩ е спаднал със 7%, в Азия е намалял с 11%, а в Европа - с 19%. Положението със сигурност е по-зле, отколкото предполагат тези данни. Забавяне в обявяването им означава, че те изостават спрямо действителността с няколко месеца. Рисковите инвеститори съобщават, че се договорят много малко сделки. По-малко стартъпи също така "излизат", жаргон на рисковите инвеститори за листване или продажба на други инвеститори.

Резервираността на инвеститорите оказва ефект на оценките на частните пазари. Подобни спадове обикновено излизат наяве само по време на частни кръгове на финансиране или публични листвания, когато компанията набира средства в замяна на собствен капитал или когато фирмата сменя собственика си. По-слабото набиране на средства и по-малкото излизания затрудняват оценката.

По-ниски оценки

Доставчикът на данни ApeVue загатва какво се случва, следейки цените на акциите на вторичните пазари, където служители и рискови инвеститори могат да купуват и продават акции на частни фирми. Равнопоставеният индекс на 50-те най-търгувани стартъпи е спаднал със 17% спрямо пика си през януари. Използвайки данните на ApeVue, The Economist изчислява, че група от 12 големи стартъпа, които са имали стойност 1 трлн. долара в началото на тази години, в момента се оценяват на около 750 млрд. долара (виж графиката). Списъкът включва Stripe, звезда във финтех сектора, която отчита срив на цената на акциите си на вторичните пазари от 45% от януари, и ByteDance, китайската компания - майка на TikTok, чиито акции се търгуват с една четвърт по-малко в сравнение с преди 6 месеца.

Оценката на частните фирми на вторичните пазари все още не е паднала толкова, колкото тази на публичните. До момента индексът на ApeVue е намалял с около 10 процентни пункта по-малко спрямо Nasdaq Composite. Сравняването на частни компании с листнатите им конкуренти разкрива същата тенденция. Цената на акциите на Impossible Foods, частен производител на безмесно месо, е паднала със 17% от януари, докато тази на Beyond Meat, листнат конкурент, е намаляла с 61%.

Това може да означава, че оценката на стартъпите е по-стабилна от пазарната капитализация на листнатите фирми. Или пък те могат да паднат още повече. Окончателният тест ще бъде броят на "низходящите кръгове", при които фирмите набират нов капитал при по-ниска оценка от предишната. Основателите ги харесват още по-малко от спадовете на вторичния пазар. Низходящите кръгове са по-категоричен показател за спадащата стойност. Те също така накърняват морала на служителите, които често са получават компенсация за отработените часове опции върху акции. И те дразнят компаниите за рисков капитал, които са принудени да занижат стойността на техните инвестиции, което не е нещо, което ограничените им партньори искат да чуят.

Само няколко низходящи кръга са били съобщени публично. Например миналия месец Wall Street Journal съобщи, че шведският финтех Klarna е търсил нови средства при оценка, с 2/3 по-ниска спрямо предходното си финансиране миналата година. През март Instacart, компания за доставка на хранителни стоки, предприе още по-необичайната стъпка да намали оценката си от 39 млрд. долара на 24 млрд. долара, без да набере нов капитал.

Инвеститорите предупреждават компаниите от своето портфолио да не очакват нови кръгове за финансиране за известно време и да запазят достатъчно средства в банката, за да оцелеят до 2025 г.

Повечето инвеститори не очакват множество низходящи кръгове в близко бъдеще. Това е отчасти така, тъй като миналогодишният приток на капитал е оставил много фирми със солидни банкови салда. Обърнете внимание на над 70-те големи стартъпа, които предоставят бизнес софтуер и услуги. Според Brex, доставчик на корпоративни банкови услуги, популярни сред стартъпите, установените компании в сектора средно харчат около 500 хил. долара месечно. При това темпо само 3 от 70-те не са набрали достатъчно средства, за да им стигнат до 2025 г. Дори и при високи разходи от 4 млн. долара на месец, над половината ще имат достатъчно, за да издържат през следващите три години, дори преди да се вземат предвид паричните средства, останали от предишни кръгове на финансиране, и евентуалните печалби, които са реализирали.

Свиване на разходите

Въпреки това, за да избегнат необходимостта от спешно набиране на капитал при понижена оценка, основателите са заети да премахнат излишните разходи. "Миналата година един долар ръст беше еднакъв, независимо дали придобиването му е струвало 90 цента или 1.5 долара", казва Хилъри Гошър от компанията за рискови инвестиции Insight Partners. Днес най-важното е капиталово ефикасен растеж. Средното темпо на разходите е паднало през последната година за всички видове стартъпи, показват данните на Brex.

Един начин, по който стартъпите ограничават разходите, е чрез съкращаване на служителите. Според уебсайта Layoffs.fyi около 800 стартъпа са намалили броя на служителите си от средата на март насам. Турското приложение Getir уволни над 4 хил. души (или 14% от работната си сила), а онлайн ипотечният кредитор Better.com съкрати 3 хил. души (33%). Друга често срещата стратегия е да отделят по-малко средства за маркетинг. Аналитичната компания SensorTower изчислява колко харчат компаниите за цифров маркетинг. 50-те най-големи стартъпа в света са намалили средната стойност на тези разходи с 43% от януари. Някои категории като компаниите за незабавни доставки, включително Getir и GoPuff, направиха още по-сериозни съкращения.

За някои компании съкращенията няма да са достатъчни. Най-изложени на съдбата, подобна на тази на Fast, са компаниите в ранен етап на развитие. Темпът на разходите им предполага, че те имат средства за средно около 20 месеца, по-малко от 30-те месеца, за които повечето рискови инвеститори предупреждават основателите да се подготвят.

Сред по-установените компании се отличават три групи, които са изложени на по-висок риск. Едната е компании във висококонкурентните бизнеси като киберсигурност, незабавни доставки и финтех. Тези сектори страдат от "свръхпредлагане на рисков капитал", казва Ашим Чандна от Greylock Partners, още една фирма за рисков капитал. "Всеки път когато нещо започне да работи, рисковият капитал ще финансира десет от тях", добавя той. Победителите в тези категории могат да се справят добре. Средностатистическите фирми може да се борят за оцеляване.

Втората високо рискова група са злополучните фирми, които не са набрали средства през 2021 г., когато инвеститорите бяха щедри. Около 60 от 500-те най-големи стартъпа се намират в този лагер. Повечето са по-малки компании като Yuanfudao, китайски доставчик на образователни технологии, и OrCam, израелски производител на устройства за хората с увредено зрение.

Трета категория са фирми, които се по-чувствителни към потребителското търсене. Освен приложения за доставки тя включва и развлекателни стартъпи като разработчика на игри Epic Games и Bytedance. Индекс на подобни компании, проследяван от ApeVue, отчита по-ниски резултати от средните на силно търгуваните фирми от всякакъв вид. Криптокомпаниите, които се възползваха от американци, които използваха стимулите по време на пандемията, за да заложат на bitcoin и по-екзотични братовчеди, също са в затруднение, тъй като криптосекторът е разтърсен от несигурност. Цената на акциите на Blockchain.com на вторичния пазар е паднала с 56% от март. Тази група също така включва много индийски и латиноамерикански стартъпи, които обикновено са по-ориентирани към потребителите. Г-н Чандна засича по-голяма "тревожност" сред международните стартъпи, отколкото в САЩ по отношение на предстоящия икономически спад.

Средствата не са изцяло пресъхнали. Според PitchBook в САЩ набирането на средства всъщност се е увеличило леко на годишна база през последните шест месеца, въпреки че сделките са със 7% по-малко. В Европа, където броят на сделките е спаднал с 1/5, общата им стойност се е повишила с 13%. С други думи, средната стойност на сделката е станала по-голяма, а в по-големите сделки естествено взимат участие по-големи, по-установени компании.

Тези добре финансирани фирми усещат възможности. С охлаждането на горещия пазар за технологични таланти ще им е по-лесно и по-евтино да наемат служители. И по-малките конкуренти ще са по-евтини за придобиване. През последните няколко месеца подразделенията за рисков капитал на установените компании като IBM, Intel и Salesforce са купили стартъпи. Това са направили и индустриални гиганти, включително Shell и Schneider Electric.

На 27 юни Bloomberg съобщи, че криптоборсата FTX преговаря за купуването на приложението за борсова търговия Robinhood. Един инвеститор си припомня скорошна сделка, която е приключил за 1/3 от цената, която е обсъждал с основател в края на миналата година. "Светът се променя", отбеляза той. За много стартъпи промяната ще е тежка, а може би и фатална. За стартъп сцената като цяло това ще е от полза.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pi4a avatar :-|
    pi4a

    ГОЛЯМОТО РЕВАНЕ ЗА ФАЛИРАЛА ФИРМА СЪС ЗАГУБА 125млн.usd???
    В 1998г. ФАЛИРА КОНЦЕРНА ДЕУ В ЧИЙТО СЪСТАВ ИМАШЕ 23 ФИРМИ КАТО ДЕУ-МОТОРЗ С ОБЩА КАПИТАЛИЗАЦИЯ 82 млрд.usd!!! ЗА СРАВНЕНИЕ ТОГАВА ЦЕНАТА НА IBM БЕШЕ 67млрд.usd.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    а... къде е статията в Капитал.. относно Убер... чалгажийската фирма, която фанаха да нарушава бизнес правилата, да лобира срещу лицензираните таксиметрови оператори,,,
    Която е забранена в почти цял свят в десруптивния и вид поради избягване на данъци /в .. Амстердам..., като Литаско../, права на шофьорите и лицензни процедури за такси услуги...
    Напомням, че в Германия се наказва с 30 К евра глоба и 6 м. затвор, както и в Норвегия.. лъдето глобата е 6000о крони и до 3 г. затвор... за незаконна дейност И укриване на данъци..
    https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/uber-files-leak-reveals-global-lobbying-campaign

    Нередност?
  • 3
    hfe521133044 avatar :-P
    hfe521133044

    I am grateful that you shared this knowledge with me. https://wordfinder.onl

    Нередност?
Нов коментар