🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е Сам Банкман-Фрийд и как състоянието му се стопи от 26 млрд. долара до нула

Създателят на борсата FTX направи прецедент за най-бързите бизнес и лични фалити

Банкман-Фрийд, сниман преди няколко години, има дял и в Robinhood, който се оценява на повече от 500 млн. долара, но и той е премахнат от състоянието му, тъй като се оказа, че е в Alameda Research.
Банкман-Фрийд, сниман преди няколко години, има дял и в Robinhood, който се оценява на повече от 500 млн. долара, но и той е премахнат от състоянието му, тъй като се оказа, че е в Alameda Research.
Банкман-Фрийд, сниман преди няколко години, има дял и в Robinhood, който се оценява на повече от 500 млн. долара, но и той е премахнат от състоянието му, тъй като се оказа, че е в Alameda Research.    ©  Reuters
Банкман-Фрийд, сниман преди няколко години, има дял и в Robinhood, който се оценява на повече от 500 млн. долара, но и той е премахнат от състоянието му, тъй като се оказа, че е в Alameda Research.    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Тъкстът е обновен с версията от хартиеното издание на "Капитал" в петък, 18 ноември

На 30 години той става един от най-младите милиардери - със състояние 26 млрд. долара, а само няколко месеца по-късно то е нула. Доскоро любимец на западните медии, днес Сам Банкман-Фрийд отново е на фокус, но по горчивия начин. Създадената от него криптоборса FTX подаде документи за фалит в края на миналата седмица в един от най-хаотичните сривове на компании в САЩ. Това поведе след себе си тегления на средства от други борси, но засега, изглежда, заразата е ограничена.

FTX изглеждаше като блестящ пример за борса на криптовалути, която прави всичко правилно и има ниски такси за трейд. Управлявана от вече бившия мултимилиардер Сам Банкман-Фрийд, смятан от мнозина за гений, който търка рамо с конгресмените и призовава за внимателно регулаторно ръководство, FTX и нейните дъщерни компании водеха крипто до мейнстрийма. Жълтите езици твърдят, че това се е случвало от луксозен пентхаус на Бахамите, където е регистрирана компанията. От там Банкман-Фрийд, заедно с още десетина свои приятели, управлява своята империя в нещо като кабал, където всички са имали интимни отношения помежду си, както твърди в свое разследване CoinDesk, основано на разказите на бивши и настоящи служители.

Те похарчиха милиони за реклама на Super Bowl, сравнявайки крипто с изобретяването на колелото и електрическата крушка, призоваваха клиентите си да не пропускат следващото голямо нещо и рекламираха FTX като безопасен и лесен начин да влезете в крипто, даряваше милиони в лобиране за регулация на крипто индустрията, но и за каузи, които ще спасят човечеството. Сега обаче, само за една седмица империята на убедения алтруист SBF се срина.

Банда деца от Бахамите

През тази седмица индексът на Bloomberg за милиардерите оценява богатството на SBF на един долар. Това включва неговите 70% в американския бизнес на FTX. Банкман-Фрийд има дял и в Robinhood, който се оценява на повече от 500 млн. долара, но и той е премахнат от състоянието му, след като Reuters разкри, че делът му е бил притежаван чрез търговската му къща Alameda Research. Тя също е в пакета от компании в несъстоятелност.

Все пак Bloomberg посочва, че е възможно индексът на медийната компания да не отчита всички активи на SBF - например Alameda e с печалба от 1 млрд. долара през миналата година, както и стотици милиони от FTX, които може да са разпределени към акционерите й и нейния създател.

Освен това сайтът The Information посочи миналата седмица, че Банкман-Фрийд притежава над половин милиард долара във фондове, управлявани от Sequoia и други фирми за частен капитал, освен това е акционер и в медийната платформа Semafor. Ако тези активи се държат през Alameda обаче и те ще бъдат приписани към неговите загуби. Изтриването на състоянието на Банкман-Фрийд се случи с невиждана скорост в корпоративната история, посочва Bloomberg. Подобно беше и искането за защита от фалит по Глава 11 в САЩ.

Адвокати по корпоративно право коментират пред чуждите медии, че рядко са виждали толкова хаотично подаване на документи, в които липсват обосновки и причини за искането за защита от фалит, както и някакъв план за преструктуриране. А представители на криптосредите и бизнеса вече определиха ръководството на Фрийд във FTX като Дивия запад.

От академичните среди до криптовъзхода и падението

Самият Сам Банкман-Фрийд е роден през 1992 г. в кампуса на Станфорд, където родителите му правят академична кариера и днес са водещи професори по бизнес и право. През 2014 г. SBF завършва Технологичния институт на Масачузетс (MIT) със специалност физика и математика. След кратка кариера в търговеца на финансови инструменти Jane Street и алтруистична организация създава Alameda Research през 2017 г., а през 2019 г. и FTX. Най-добрите му приятели и съратници в създаването и управлението на криптобизнеса му са от университетските години в MIT и Jane Street.

По този повод анонимен източник казва пред CoinDesk: "Цялата операция е управлявана от банда деца на Бахамските острови." В пентхауса живеят съоснователят на FTX и главен технологичен директор Гари Уанг, инженерният директор на борсата Нишад Сингх и Каролайн Елисън, която ръководи Alameda, компанията в центъра на настоящия хаос и за която Wall Street Journal съобщи, че е получила 10 милиарда пари на клиенти на FTX. Останалите шестима също са служители на FTX, посочва CoinDesk.

Financial Times разказва, че бащата на SBF също е ключова фигура в развитието му, като е отворил вратите за големите финансови донори от Уолстрийт. Джоузеф Банкман, професорът по право и бизнес в Станфорд, е свързал частния инвеститор Орландо Браво със сина си - първо във връзка с благотворителни му каузи. Оттам Браво разбира за бизнес начинанията му и след кратко проучване той инвестира 125 млн. долара във FTX в рунд през юни 2021 г. Браво е бил ученик на Банкман в началото на 90-те години на миналия век, а след това се превръща в един от най-големи застъпници на Сам Банкман-Фрийд.

От създаването си през 2019 г. FTX е набрала частни инвестиции за 1.8 млрд. долара, с което през тази година достига и най-голямата си оценка от 32 млрд. долара. Сред инвеститорите бяха някои от най-големите хедж фонд мениджъри, както и частни фондове като Sequoia, SoftBank и Paradigm. Според FT те вече са обезценили дяловете си в FTX до нула, а сега ще трябва да отговарят на своите клиенти какво се случило.

През последния месец Сам Банкман-Фрийд се оказа и вторият най-голям дарител за Демократическата партия в САЩ с 39 млн. долара в навечерието на изборите за Конгрес, като по-голяма сума е дал само Джордж Сорос.

Дни преди фалита политическата интрига неофициално се оказа и в основата на спора на Сам Банкман-Фрийд със създателя на Binance Чангпенг Жао, според когото Фрийд е лобирал за регулации, които може да ударят конкурентни борси в САЩ. Всичко това на фона на факта, че FTX е нерегулирана и базирана на Бахамите. По-късно обаче се оказа, че проблемите са били съвсем различни и доведоха до грандиозния фалит.

От цялата история обаче ще има и поне един печеливш. Оказа се, че популярният автор на истории за Уолстрийт - Адам Люис ("Покерът на лъжците", "Големият залог", "Бързаците", издадени и в България), е прекарал последните шест месеца в срещи и пътувания със Сам Банкман-Фрийд. В писмо от агенцията CAA до продуценти с предложения за придобиване на авторските права за филм, което беше потвърдено от няколко специализирани медии, се твърди, че "Адам все още нищо не е написал, но историята стана твърде голяма, за да чакаме".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 3

    И двамата родитрели на Сам (той Банкман, тя Фрийд) са професори в правния факултет на Станфорд, интелигентно еврейско семейство, включително и сестрата на майка му. Интересно е защо и в Уики се споменава само бащата, Джозеф Банкман, както и тук
    Не сте добавили само за пентхауса на Бахамите, където Сам живее с още десетина други, и че по време на искането на допълнителни инвестиции от Секвоя Капитал е играел любимата си електронна игра League of Legends, поне така пише във Уикипедия :-)

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Easy come, easy go.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Доста превратна представа имаме май за част/глава 11 (нарича се още "реорганизиране на предприятие"). Все пак при подобен процес има съдебен надзор, но се запазва личното имущество и финанси на лицето в рамките на осигуряване на стандарт на живот приет за нормален за него, в случая Сам Банкман. Правилата на Част 11 са доста по-различни от тези на процедура по Част/глава 7 (ликвидация).

    Нередност?
  • 4
    ufm391145068 avatar :-|
    ufm391145068
    • + 4

    Капитал, нишо не сте казали тук. Проучете схемата на FTX и как момчето отпуска пари на база фалшива ликвидност от въздуха и реално как е станала липсата на парите. Тук не пишете абсолютно нищо.

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    До коментар [#1] от "daskal1

    Безплатният "блог" (липсва ми по-добра дума) на FT Alphaville имаше доста симпатичен очерк за игрите на SBF. Изглежда, че не е бил чак толкова добър играч, но поне пък е бил крупен спонсор.

    Link - https://www.ft.com/content/23ab2258-ce03-4fbb-a9b2-7d9ec6e3d7f0

    Историята малко ми напомня на сцената от "Социалната мрежа", в която Цук се явяваше на инвеститори по халат и с визитка "i"m CEO bitch". Макар Финчър да е един от любимите ми мейнстрийм режисьори, с този филм наля много пара в цялата стартъп/алт-предприемаческа общност, а десетилетието на ZIRP облагороди много почвата за появата на много подобни случаи.

    Днес иконичният модел е този на ексцентричния милиардер, а тоновете внимание към предприемаческата общност генерират диспропорционален на добавената й стойност интерес - дали същият ще бъде включен в класация базирана на абстрактни метрики тип "най-богат", "най-бързо забогатял", "30 под 30", "40 под 40" и прочее, което допълнително захранва усещането за изключителност.

    В края на деня обаче правенето на бизнес обикновено е скучна работа. Узряването на компаниите е съпътствано от формализиране, установяването на механизми за делегиране и контрол, иначе казано еволюиране в зряла корпоративна структура, което влиза в пряк конфликт с мантрата за ексцентричния "хай-тек" милиардер.

    Ранният Стив Джобс изглежда беше поучил този урок и забележителният turnaround на Епъл показа как поставено в рамката на класическото бизнес мислене всъщност може да се постигнат страхотни резултати. В крайна сметка дизайнът на тези процеси цели да намали отклонението на резултатите, просто защото то винаги работи в позитивна и негативна посока, а колкото по-голямо е то, толкова по-сериозни проблеми се посрещат впоследствие. По-малкото отклонение може би води и до по-малко впечатляващи резултати, но дава база за консистентно представяне. В Дивия запад на криптото може би могат да се намерят много аргументи срещу тезата ми, които предполагам може и да бъдат валидни от философската гледна точка като обетована земя на децентрализацията.

    Както винаги обаче, просто времето ще валидира тезата. Тепърва ще видим как ще се отрази този казус, но и как все по-нарастващия темп на ръст на лихвените проценти на атрактивността на криптото. Някой ден може да се окаже, че изобилието на капитал и ниската възвращаемост на традиционни спестовни канали са захранили огромен балон на алтернативни инвестиционни класове. Може и да е обратното. Тепърва ще се развързва този възел около SBF/FTX и е крайно любопитно какво още ще излезе.

    Времето ще покаже, а тепърва ще е интересно да се види как се развързва този възел около SBF/FTX.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    До коментар [#5] от "Quandt":
    Няма смисъл да търсим друга дума за "блог", новите технологии налагат и нов речник. Интересно ми е каква е връзката на криптовалутите с големите потребители, например Китай, и ролята на политическите промени там за промените в борсите на криптовалути. Вероятно ни очакват доста интересни комплексни процеси, особено ако този пазар стане домейн и на държавни стратегии и конфликти.

    Нередност?
  • 7
    ktulhu avatar :-@
    228

    https://www.economist.com/briefing/2022/11/17/the-failure-of-ftx-and-sam-bankman-fried-will-leave-deep-scars

    Извинете, но ако Капитал списва броя си въз основа на Икономист, като до 80 % от темите се припокриват, не е ли редно българското издание поне да посочва, откъде черпи "идеи"? И защо да се абонираме за Капитал, ако вече имаме абонамент за Икономист?

    Нередност?
Нов коментар