🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IT секторът в България е нараснал с 26% през 2022 г. до 4.5% от БВП

Общите приходи на компаниите с предимно софтуерна дейност за 2022 г. са 7.34 млрд. лв., сочат прогнозите на БАСКОМ

Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на БАСКОМ
Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на БАСКОМ
Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на БАСКОМ    ©  Надежда Чипева
Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на БАСКОМ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският софтуерен сектор продължава да расте и през 2022 г., по прогнозни данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), общите приходи на компаниите от индустрията достигат 7.34 млрд. лв., или 4.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това сочи тазгодишното издание на доклада "Барометър".

Данните се правят на база изследване сред членовете на БАСКОМ, които са компании с предимно софтуерна дейност. Самото изследване се прави от агенцията за бизнес проучвания CBN - Pancheff, Stoytcheff & Co.

"Всяка година растем с все по-големи проценти и това е една огромна възможност за нашата икономика", коментира по време на пресконференция Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на БАСКОМ и изпълнителен директор на "Империя Онлайн". "В същото време ние делим последното място по дигитализация заедно с Гърция. Има огромна бездна между тези две неща."

По време на събитието за представяне на годишния доклад представителите на БАСКОМ заявиха, че дори и с този внушителен ръст той вероятно ще продължи да расте през идните години. До пет години секторът на информационните и компютърните технологии (ИКТ) може да бъде най-големият в българската икономика по приходи. ИКТ включва в себе си не само софтуерни компании, но те са най-големият му компонент.

Търсят се хора и данъчна стабилност

Димитров засегна и темата с прага на осигуровките, който бе тема в началото на годината при правителството на Кирил Петков, а сега отново е тема в Народното събрание, където БСП предлага максималният осигурителен праг да се вдигне рязко от 3400 до 4200 лв.

"Искам да обърна внимание на две неща. IT индустрията няма проблем с кадрите. България има проблем с IT кадрите. Вторият проблем е с регулациите - на всеки няколко месеца се показва някой, който иска да накаже с високи осигуровки "богатите" IT специалисти, без да разбира, че това е възникващата средна класа на България. В други страни данъците падат", каза Димитров.

Един от приоритетите на БАСКОМ през идните години ще бъде да работи за по-предвидима данъчно-осигурителна рамка. Притеснение сред компаниите е, че предложенията за вдигане на праговете се правят в много кратки срокове и обичайно в период, в който фирмите вече са изготвили бюджетите си.

През тази година софтуерните компании ще внесат близо 1.27 млрд. лв. данъци и осигуровки, с 214 млн. лв. повече, отколкото през 2021 г. Това се случва с 50 хил. души, наети в софтуерните компании. Към 2026 г. плащанията за данъци и осигуровки трябва да са близо 2.9 млрд. лв.

Очакванията на БАСКОМ са, че през следващите години ще са необходими още 34 хил. новонаети служители, но не е ясно откъде ще дойдат те, защото държавните университети произвеждат недостатъчен брой бакалаври и магистри в технически специалности - по около 2500 души всяка година. През последната година софтуерните компании са наели над 4000 души.

Тази година от статистиката липсваше изчислението на средната заплата, като според Димитров решението тя да се извади е, че асоциацията не търси сензационност и обичайно фокусът пада именно върху това число, а не върху по-важните според асоциацията данни и инициативи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cassius avatar :-|
    cassius
    • - 2
    • + 7

    Поредната посредствена година за софтуерният бранш в България, която твърдо ни закотвя на последното място в ЕС. В година с 30% инфлация и 40% ръст на износа в България (пак според Капитал - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2022/12/13/4427634_iznosut_raste_s_nad_40_kum_oktomvri/ ) - само 26% ръст, тоест минус според реални цени и 15% под ръста мушмули и пача. Общ ИКТ сектор (това включва телекомите, софтуера едва ли има 1/4 от това) оборот за 2022 по-малък от оборота за 2021-а година на Аурубис (само едно предприятие, което копа с миньори - и това преди увеличение на цените с 30-40% през 2022 за Аурубис).

    Най-ниски заплати за софтуерни специалисти, изоставащи два пъти от централна, три пъти от Западна Европа и пет пъти от САЩ.

    Посредствени лидери като Васил Терзиев (Маслото, Мазният, Лъжльото), който освен че е от 3 поколения генерали ДС род и капиталите му са в Кипър и не е платил нищо тука (а ходи протестира защо Лукойл били в Швейцария) - даже ще го правят кмет на София. Друго с което е известен и уволнението на 350 човека от Телерик след продажбата и на Прогресс. Заплати 400 евро за начинаещи, стажове без плащания, невъзможност за млади да влязат лесно в системата, никаква финансова конкурентност за чужденци (украински програмисти в Киев след 1 година война са двойно по-заплатени, украински фирми им е евтино тука и има поне 50 вече).

    Трагедия. И тоя дето представлява БАССКОМ да вземе да се връща на работа, не само да плямпа по семинари из целият свят, както и кандидат премиера на ГЕРБ е добре да си работи неврохирург, не да прави квото не разбира.

    Ако си мислите, че хората движещи софуера в България са по-добре от политиците, жестоко се лъжете, бая по-зле са и като морал и като способности.

    Нередност?
  • 2
    stoyan_hristov avatar :-|
    Stoyan Hristov
    • + 3

    "30% инфлация" може и да има, но със сигурност не е в софтуерните услуги, които се мерят тук още по-малко в Западна Европа и САЩ, които са нашите основни пазари.
    * Ако гледаш олиото или хляба в магазина, може и да е повече от 30%, но те нямат отношение към ръста на ИТ сектора в България

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 3

    АМИ като има накъде - да расте.
    В нашата махла парите за строителите майстори скочиха от 100лв на 200+лв надника...

    Нередност?
Нов коментар