🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IT зимата в България няма да бъде студена

Докато големите глобални компании съкращават значително броя на служителите си, тук се наблюдава само забавяне на наемането

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българският IT сектор продължава да расте и като приходи, и като хора.
  • Докато големите глобални компании съкращават значително броя на служителите си, тук се наблюдава само забавяне на наемането.
  • Факторите, които движат глобалните процеси, до голяма степен отсъстват в страната.

Трябва да си избием от главите, че България е евтина IT дестинация, защото отдавна не е, повтарят от години различни представители на софтуерния бизнес в България. Потвърждение може да бъде намерено в която и да било платформа за намиране на работа, където офертите за софтуерни разработчици на средно и високо ниво вече редовно преминават 10 хил. лв. базова месечна заплата. Процесите, които се случват по света, обаче показват и нещо друго: България може и да не е евтина дестинация, но не е и в клуба на богатите. Този път за добро.

Докато технологичните компании по света съкращават десетки хиляди служители, в България такъв процес за момента не се наблюдава. Десетте най-големи софтуерни компании според класацията на "Капитал" К100 например не са предприели никакви големи движения надолу през 2022 г., като за момента най-пресните данни за осигурени лица са към октомври. Но само числата не са достатъчни, за да се получи ясна картина.

Разговорите на "Капитал" с директори и HR специалисти от сектора сочат, че търсенето на програмисти продължава. Да, с по-ниски темпове и с леко притеснен поглед по отношение на евентуална предстояща рецесия, но въпреки това продължава. В най-лошия случай търсенето ще намалее, но понеже то от години надхвърля предлагането, този сценарий също не е толкова негативен. Това, разбира се, не означава, че някой не може да изгуби работата си, но вероятно няма да му бъде трудно да си намери нова в сектора - особено ако е софтуерен разработчик с опит.

Ситуацията обаче ще се отрази различно на отделните видове компании. Някои големи фирми може все пак да съкратят броя на служителите си, увеличен значително през последните три години - при това често с хора, които не са стъпвали физически в офис. Други биха се възползвали от възможността да наемат освободени хора с поглед към бъдещето. Съвсем различен сценарий обаче са стартъпите - за някои от тях затягането на коланите в сферата на рисковия капитал може да бъде пагубно. При някои от тях въпросът вече не е само как да наемат, но и как да уволняват - непривична роля за фирми, които доскоро лесно можеха да намерят многомилионно финансиране и да наемат високоплатени служители без дори да работят на печалба.

След "ненормалната" 2022 г.

В края на 2022 г. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) представи годишния си доклад "Барометър", според който изминалата година е била поредната със значителен растеж по отношение на приходите на компаниите - до 7.34 млрд. лв. по прогнозни данни. Също според данните на асоциацията през последната година в сектора са наети над 4000 души и така общият брой на IT специалистите в софтуерните компании е 50 хил. души. През следващите години пък секторът прогнозира, че ще са нужни общо около 34 хил. нови служители. Въпросът според тях не е как ще се справят с евентуално забавяне, а откъде ще дойдат тези хора, защото държавните университети и частните академии не произвеждат достатъчно кадри.

"Продължаваме да сме оптимисти", казва пред "Капитал" Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и изпълнителен директор на "Империя онлайн". Според него България е встрани от процесите на Запад, защото основният фактор там липсва: лесните пари през последните няколко години, които потекоха към борсово търгуваните компании. "Големите технологични компании са много по-различни от българските компании. Ако Google и Salesforce намаляват служителите си в САЩ, това не е задължително да се случи с българските компании. Там просто спряха безплатните пари, докато тук компаниите работят на печалба и разходите никога не са били толкова раздути."

Според Димитров в момента на Запад се случва пренареждане заради спирането на масовото печатане на пари, но дългосрочно ще трябват все повече програмисти.

Краят на евтините пари все пак поражда и някои въпроси за България. Местните офиси на големи, борсово търгувани технологични компании има повече вероятност да усетят вихъра на бурята в сектора.

Конкретно в България 2022 г. е била с рекордно търсене на служители от софтуерните компании. Една причина е така или иначе традиционно високото търсене, но допълнителният фактор се оказва войната в Украйна. Компании, които са имали бизнес в Русия или Украйна, пренасочват дейността си към България. "Много компании дойдоха в България през 2022 г. Така че дори да има някакво охлаждане, то ще е по-скоро връщане към малко по-нормални години", казва Димитров.

Не толкова евтини, не толкова скъпи

През миналата година българският IT сектор видя масови съкращения поне на едно място - криптоборсата Crypto.com първо порасна до близо 3000 души, а след това се сви до под половината от тази бройка. Случаят с Crypto.com е по-скоро единичен заради срива на криптопазара и факта, че в България бяха наети предимно служители с поддържащи функции, а не програмисти. Същевременно той показа и, че в България тези процеси може да се следят в реално време - чрез LinkedIn. Затова, ако има втори подобен случай, той би бил видим.

"Съкращения няма. Това, което се наблюдава, е забавяне в наемането при някои компании. То прилича на процеса, който бе в началото на пандемията. Компаниите се оглеждат какво ще се случи. При някои чужди компании има замразяване на процеса по наемането, защото такава е глобалната им политика", казва Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire, платформа за наемане на IT служители.

Иванов прогнозира, че случващото се глобално ще се отрази положително на България, защото, от една страна, тя вече е изградила своя репутация, а от друга, не е толкова скъпа, колкото западните пазари.

"Ние не сме Индия и Виетнам, но не сме и Великобритания и САЩ. Основният въпрос е, че вече имаме репутация, която да използваме. Ако първите са лоу-кост, а вторите хай-кост, ние сме мид-кост, но с качество, сходно на скъпите дестинации", казва Иванов.

Един от големите фактори на целия пазар са растящите заплати. Според данните на Noble Hire само за година предложенията за брутни възнаграждения са се вдигнали с 25%. За програмисти с голям опит и владеещи високо търсени езици като Java или Python предложенията вече са в диапазон между 12 и 16 хил. лв.

На изчакване

Мария Стоева от ManpowerGroup казва, че масови освобождения на служители в България все още не се наблюдават. Същевременно ясно се забелязва друга тенденция - технологичните компании отварят много по-малко нови работни позиции. "Видимо е, че обявите за IT специалисти в основните платформи за търсене на работа са намалели с около 30%. Самите процеси по избор на нови хора за различни технологични компании станаха доста по-тежки - с повече стъпки и много по-прецизен подбор", казва Стоева.

Сходни са данните, публикувани и от платформата за намиране на работа JobTiger, според която броят на обявите за IT позиции се е понижил с 27% през декември на годишна база. Тази предпазливост е лесно обяснима не само със случващото се в IT сектора в България и по света, но и чрез случващото се в икономиката въобще. Сигналите и прогнозите дали идва рецесия, колко дълго би продължила тя, колко дълбока би била и какви ще са последствията от нея се променят ден за ден.

Пониженията в броя предлагани работни места не са равномерни - те засягат почти изцяло позиции за хора с ниско ниво на опит, докато търсенето на висококвалифицирани специалисти (т.нар "синиър" програмисти) остава непроменено. "Това замразяване засяга основно входните нива позиции и такива, изискващи 1-2 години опит. Търсенето на висококвалифицирани професионалисти още го има в непроменен вид", казва Николай Николов от Българската асоциация за управление на хора.

Крайният извод е, че търсенето в IT сектора е с една идея по-слабо, отколкото преди година, когато обаче е било на абнормални нива. С други думи, дълбока зима не се очаква - поне засега. Докато глобалните гиганти като Meta, Amazon и др. страдат предимно от махмурлука след края на лесните пари, българските компании, които не са част от този процес, могат да гледат с една идея по-оптимистично на бъдещето си. Разбира се, с уговорката, че рязкото застудяване също не е изключено.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • - 1

    Смехория.

    Нередност?
Нов коментар