Как ASML стана най-ценната технологична компания в Европа

Дружеството от Нидерландия е единствената в света, която прави необходимото оборудване за производството на най-новите чипове

Миналата година ASML е доставила общо 400 машини, като само 50 от тях са от най-високия модел
Миналата година ASML е доставила общо 400 машини, като само 50 от тях са от най-високия модел
Миналата година ASML е доставила общо 400 машини, като само 50 от тях са от най-високия модел    ©  Reuters
Миналата година ASML е доставила общо 400 машини, като само 50 от тях са от най-високия модел    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

ASML е най-високо оценената европейски технологична компания с пазарна капитализация от над 240 млрд. евро. Компанията проектира и произвежда литографски машини за екстремно литографско излъчване (EUV), които се използват за производството на най-модерните чипове, като е единствената компания, разполагаща с тази технология. Този ефективен монопол означава, че начинът, по който работят машините на ASML, е обект на изключително строга корпоративна сигурност, разказва BBC.

Най-модерни чипове

Микрочиповете се изработват чрез полагане на схеми от транзистори слой по слой върху силициева пластина, като те се отпечатват с помощта на литографска система, при която светлината се прожектира през чертеж на схемата. След това светлината се свива и фокусира с помощта на усъвършенствана оптика и схемата се гравира върху светлочувствителна силициева пластина. Това формира електрическата верига на силициевия чип, който след това може да се използва в устройства.

Най-модерното оборудване на ASML може да генерира изключително фини ултравиолетови лъчи с размер от 13.5 нанометра, което им позволява да поберат повече компоненти върху силиция, което от своя страна означава, че чиповете могат да имат по-голяма производителност и повече памет без промяна в размера.

"Поради малката дължина на вълната това означава, че на практика използвате тънкописец, за да начертаете тези линии на интегралната схема - вместо машините от по-старо поколение, които използват може би маркер", заявява Сандер Хофман, говорител на ASML.

Оборудването на ASML работи във вакуум, тъй като целият процес на гравиране на чип може да бъде провален от най-малките замърсявания. "Има моменти, в които трябва да носим ръкавици над ръкавиците, за да сме сигурни, че няма да оставим пръстови отпечатъци, за да сме сигурни, че няма да внесем допълнителен прах в машината", заявява пред BBC Брам Матийсен, техник в компанията. "Един-единствен пръстов отпечатък... може да причини значителни щети на машината", добавя той.

За да може да разработва най-съвременните чипове, Китай се нуждае от оборудването на ASML, но от 2019 г. САЩ на практика блокира компанията да изнася машините за страната.

Миналата година ASML е доставила общо 400 машини, като само 50 от тях са от най-високия модел. Приходите на компанията от продажбата, както и от обслужването и модернизирането на тяхното оборудване, за миналата година са достигнали 21.2 млрд. евро, а стойността на поръчките, които са в процес на изпълнение, е двойно по-голяма. Работната сила на компанията се е увеличила с една трета през последните 12 месеца.

Контрол на износа за Китай

За да може да разработва най-съвременните чипове, Китай се нуждае от оборудването на ASML, но от 2019 г. САЩ на практика блокира компанията да изнася машините за страната. Според Йорис Тиер, стратегически анализатор в Центъра за стратегически изследвания в Хага, САЩ искат да попречат на Китай да навакса изоставането си в областта на технологиите за чипове.

"САЩ са преместили целите си от това да имат няколко поколения предимство пред съперниците си към това да поддържат възможно най-голяма преднина - което може да означава също, че трябва да държите съперниците си колкото се може по-назад", казва той, цитиран от BBC.

Има сведения, че е постигнато споразумение между нидерландските и американските власти относно износа на ASML, но подробностите не са публикувани. В изявление от края на януари, с което ASML реагира на новината, се казва, че всякакви ограничения се нуждаят от продължителна работа, преди да бъде приложено законодателството.

"Ако полупроводниците не могат да се произвеждат в Китай, те ще се произвеждат в Южна Корея, САЩ, Европа или Тайван. Така че в крайна сметка ние ще доставяме тези машини, защото светът се нуждае от този капацитет", казва Петер Венинк, изпълнителен директор на ASML.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard
    • + 1

    Павел Бонкин е откровен технически лаик и пише за неща, от които си няма хабер и понятие!
    Икономедия дами и господа, американска медия на български език!
    Първата производствена линия в Китай за „многоматериални (въглерод и силиций) и крос размерни“ фотонни чипове (оптични интегрални схеми) предстои да бъде въведена за комерциално производство в Пекин през настоящата година.
    Това просто е нова революционна технология – по-проста, по-евтина и най-вече перспективна.
    В сравнение с електронните чипове, фотонните чипове предлагат много по-високи скорости и много по-ниска консумация на енергия. Скоростта на изчисление и скоростта на предаване на данни е 1000 пъти по-висока от тези на електронните чипове, при около 1000 пъти по-малка консумация на енергия.
    В резултат на санкциите на САЩ спрямо Huawei, последните пък си внедриха собствена операционна система и собствен КИРИМ ЧИП! Куалком загуби, както и Дел, чиито акции плонжираха надолу.
    Както обикновено САЩ по най-тъпанарски начин фигуративно се прострелват в краката.

    P. S. ASML продължава да продава на Китай лигографски машини с дълбока ултравиолетова технология. Китай са много напред (нанометров обхват) в ечинга, тескинга, пакинга и други ключови процеси от производството на чипове.

    Нередност?
  • 2
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov
    • - 1

    До коментар [#1] от "amerikanbastard":

    Аман от прокитайски тъповати симплизми, изречени от русофили..ици!

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    До коментар [#2] от "ogp03622986":
    Както и преди съм писал, тук е пълно с "чукчи-писатели", дето една книга/статия по темата не са прочели. Чети и се образовай:

    In order to prevent others from leading the nose, China may abandon the research and development of lithography machines and choose another path into the field of "photonic chips". Currently, the chips in our mobile phones are electronic chips, while photonic chips use silicon and silicon-based materials as optical media. Through integration in a certain space, photons replace traditional electrons as the transmission medium. Abandon the previous electronic transmission, choose to use photon transmission. If it succeeds, Huawei's chips will not be manufactured, and the problem of relying solely on imports will be resolved.

    Don't look at the fact that photonic chips are not yet mainstream. Perhaps in the future, photonic chips will become the forefront of the world's chips. As the size of mobile phone chips becomes smaller and smaller, the requirements for lithography machines will become higher and higher. Maybe a few years later, it will be necessary to develop a lithography machine with a 1nm process. Is this sufficient? No one can give an accurate answer. In addition, according to media reports, China has produced the first orbital angular momentum waveguide photonic chip and has applied for a patent. Moreover, the photonic chip will have 10 times higher computing power than the current electronic chip, while the power consumption is only 1% of the electronic chip. Although it is not widely used at present, it can be expected in the future.
    https://min.news/en/tech/f0c08120148aec8e0ef87ca69318c430.html

    И още:
    Huawei enters the photonic chip, the Netherlands claims that the blockade of lithography machines is meaningless, Russia: underestimated China's strength

    https://inf.news/en/tech/339cd07fe2ecab1fc52fe7c88b7e8e8a.html

    PS. Ako ASLM скоро не разработят машини за литография/ производство на фотонни чипове, могат да последват съдбата на IBM след отпадане на мейнфрейм компютрите.

    Нередност?
  • 4
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard

    До коментар [#2] от "Al Tatzov":

    В същност аман от ПРОСТАЦИ!

    Нередност?
Нов коментар