НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Twitter става X

Мъск обяви ребрандинг на социалната мрежа и се сблъска със смесените чувства на потребителите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Не е тайна, че Twitter е най-използваната от криптообщността социална мрежа, нужна за развитието на всеки криптопроект. Приближаващият се ребрандинг накара потребителите да очакват значителни промени в социалното приложение - от замяна на познатото синьо птиче с "X" до обща промяна на цялостната функционалност. Подобна очаквания имаше и при партньорството с еToro, макар че сега, изглежда, нещата са значително по-сериозни.

Самият Илън Мъск, собственикът на Twitter, беше много активен в туитовете си, предизвиквайки оживени дискусии относно предстоящия ребрандинг. Всичко стартира на 23 юли, когато той започна да туитва за преименуването на Twitter в "X", име, което редовно използва в имената на свои компании и продукти. Мъск обяви, че скоро ще се прости с бранда на Twitter и постепенно ще премахне "всички птици". По-късно втори туит потвърди, че веднъж избрано, логото на "X" ще може влезе в сила още от следващия ден. Twitter е крепост за криптообщността с над 1 млрд. туита за криптовалути между 2020 и 2022 г. според доклад от март 2023 в Hypebeast. Ден Хелд, маркетингов директор на Trust Machines, нарече Twitter "икона" и добави, че идеята за ребрандинг на "X" е "смешна". Други също се опълчиха против предложения и изглеждащ "прибързан" ребрандинг.

Мъск даваше мистериозни "подсказки" за промяната, като туитваше "Deus X" и коментира туитове на други потребители, които говорят за ребрандинга. Той дори се присъедини към сесия в Twitter Spaces, наречена "No one talk until we summon Elon Musk", и седя мълчаливо почти час, след като беше "призован", преди да изкаже публично потвърждение, че ще смени логото на Twitter завинаги. Twitter беше придобит за 44 млрд. долара през октомври 2022 г., а малка част от парите (500 млн. долара) за инвестицията идват от изпълнителния директор на Binance Чанпън Джао.

Според доклад на Platformer Мъск е изпратил имейл на служителите на Twitter, който ги информира, че компанията ще стане "X" и че това е последният път, когато той ще изпраща имейли от Twitter адрес.

Как ще изглежда новият логотип не е напълно ясно, но Мъск публикува GIF, предложен от потребител на Twitter на име Сойер Мерит. По-късно Мъск заявява, че ще избере "минималистичен ар деко" логотип, но може да го промени по-късно. Изпълнителният директор на Twitter, Линда Якирино, също споделя логотипа, като заявява: "X е тук! Да го направим." Сега той се използва като профилна снимка на Мъск.

Въпреки подкрепата от страна на почитателите на Мъск, които аплодират всяко негово действие, дългогодишните потребители на социалната мрежа не са особено въодушевени от промяната. Някои потребители заявяват, че ще продължат да я наричат Twitter, на което Мъск отговаря: "Not for long." Този месец бяха наложени по-строги ограничения за броя на туитовете, които потребителите могат да видят в деня: верифицираните акаунти могат да видят до 6000 публикации на ден, непотвърдените акаунти - до 600 публикации на ден, а новите непроверени акаунти - до 300 публикации на ден.

Буквата "X" присъства във всичко, което Мъск е докоснал през последните две десетилетия. X е първоначалното име на PayPal; присъства в името на SpaceX; в името на SUV на Tesla; ангажира се с X.Ai; и сега Twitter в "X, приложението за всичко". Най-после ще се използва домейнът X.com, купен от PayPal през 2017 г. Преименуването на сайта ще бъде най-ясната декларация досега, че това вече не е същата социална мрежа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    datamode avatar :-|
    Boyan Kabakchiev
    • + 2

    ..и детето му се казваше нещо АХ;ХА

    Нередност?
Нов коментар