🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въглеродната неутралност е новият стандарт за конкурентоспособност

Индустрията в региона на Пловдив е на верния път към постигането на зелени цели и е предпочитан партньор в Европа, стана ясно на "Среща на бизнеса в Пловдив и региона"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Въглеродната неутралност се превръща в нов стандарт за конкурентоспособност. Около това мнение се обединиха участниците в панела за устойчивото бъдеще на индустрията по време на "Среща на бизнеса в Пловдив и региона", организирана от "Капитал". Инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", обобщи, че стремежът към въглеродна неутралност дава на предприятията в района конкурентно предимство в Европа.

"В последните три години няма компания, която е дошла и не е поставила много ясно условие: че иска да използва зелена енергия, какво количество, на каква цена. Голяма част от тях искат това да е свързано директно към техните предприятия. Една част са готови да инвестират, друга искат някой друг да инвестира", каза инж. Панчев и обясни, че в Икономическа зона "Раковски" вече предоставя 7 мегавата зелена енергия, а в зоната в община Марица има още по-дълги традиции в това нещо.

"Тракия икономическа зона" е обединение на 6 индустриални зони, 9 общини и 2 клъстера - всички в региона на Пловдив. На територията й се намират някой от най-големите индустриални преприятия като "Либхер", "Шнайдер електрик", "Латекоер", "Сенсата технолоджис", "АББ България", КЦМ и много други. Организацията има за цел да постигне нулево потребление на въглерод до 2050 г., което ще я превърне в първата net zero икономическа зона в Европа. "Това не е просто намерение, а много ясен план по години", посочи инж. Панчев. В ход са 11 проекта, фокусирани върху използването на зелена енергия, био метан, водород и др. Усилията на компаниите от зоната включват още изграждане на собствени енергийни централи, покупка на зелена енергия и усъвършенстване на процесите за намаляване на въглеродния отпечатък. За да се постигне голямата цел, ще е необходимо активното участие на местните общини и държавата, каза още инж. Панчев.

Теодор Линкин, управляващ партньор на пловдивската компания за PVC изделия "Профилинк" изрази съгласие с Панчев, че въглеродната неутралност е ключът към европейския пазар, особено в контекста на конкуренцията с Китай и Турция. "Все повече чуваме изисквания от нашите текущи и бъдещи партньори за доказване на въглеродно неутрална или въглеродно намалена продукция. Абсолютно 100% съм за визията, че това е безценен потенциал и възможност за много сериозно навлизане на централноевропейските пазари", каза Линкин.

По думите му един от най-сериозните проблеми по пътя към зелената цел е да се реши транспортната задача. Макар че "Профилинк" е предпочитан доставчик на PVC изделия в Германия заради устойчивите си практики, конкурентноспособността на компанията намалява с отдалечаването й от България и Балканите заради логистиката, обясни Линкин.

Повече за компанията "Профилинк" и предстоящата нова инвестиция на семейство Линкин в нов завод за алуминиеви профили за над 80 млн. лв. четете тук и тук.

Ролята на финансовите институции и енергийните компании

Предприятията проявяват нарастващ интерес към различни стратегии за намаляване на своя въглероден отпечатък, потвърди и Динко Атанасов, регионален мениджър към "КЕР токи пауър". Те включват изграждане на собствени енергийни централи, закупуване на зелена електроенергия и използване на гаранции за произход. Въпреки че този подход избират предимно по-големи компании и производители наблюденията показват, че този интерес започва да се пренася към малките и средни предприятия.

"Надяваме се, че и по-малкият, и средният бизнес ще бъдат заразени от тази тенденция. Работим усилено по темата и развиваме нови продукти, предлагащи различни опции, които ще се появят на пазара скоро", каза още Атанасов.

Той обясни още, че силните регулации пречат на пазара, включително на този за продажба на електроенергия. Мярката за държавни компенсации за високите цени на електроенергията на този етап не е актуална и по-скоро пречи. "Събрали сме тук да говорим за декарбонизация, за озеленяване на бизнесите. Тази компенсация косвено пречи на на този процес. По-подходящ инструмент са така наречените договори за доставка по фиксирани цени за дълъг период от време. Ние смятаме, че това е устойчив модел, доказал се отдавна в Съединените щати и Канада, по който може да вървим и в Европа", посочи Атанасов.

Според Кирил Янчев, ръководител отдел "Устойчиво развитие" в ОББ, последното десетилетие се характеризира със силно изразени политики на световно и европейско ниво, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък. Регулациите, въведени в този контекст, изграждат ролята на банките като стражове, които ограничават финансирането на проекти със значително неблагоприятно въздействие върху околната среда.

"Всъщност това, което банките са длъжни да правят, е да внимават изключително много какво финансират, да не финансират проекти с големи емисии, да отчитат всячески изключително прозрачно своя кредитен портфейл. Банките си присвоиха малко и една друга функция - на разпределител, целейки партньорски да работят с бизнеса и където могат да го консултират в посоката на устойчив тип инвестиции", каза Янчев.

Той припомни, че предстоят много сериозни изисквания за нефинансова отчетност на всички компании: първо по-големите, а впоследствие и по-малките. Още преди влизането на регламенти в тази посока ОББ публикува доклад за отговорност към обществото. В него се засягат конкретни ангажименти на ОББ, свързани със здраве, образование, финансова грамотност и намаляване на въглеродните емисии в различни индустрии. Вярвайки, че устойчивото развитие е в интерес на обществото, Кирил Янчев изрази надеждата си все повече компаниите да се включат в процеса и да публикуват подобни отчети.