🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Starship на Мъск достигна почти 40 км височина, преди да се взриви

Най-мощната ракета-носител за всички времена успешно излетя от космодрума на SpaceX в Тексас, но претърпя аномалия и експлодира 4 минути след старта

Reuters    ©  Reuters

Космическата компания SpaceX извърши днес "интегриран тестов полет" на Starship - най-мощната ракета, създавана до момента, която в недалечно бъдеще би трябвало да върне човечеството на Луната и да транспортира първите астронавти до Марс. Тя излетя от частния космодрум Starbase край Бока Чика в Южен Тексас малко след 16:30 българско време, успешно напусна пределите на стартовата площадка и се изкачи се на почти 40 км. височина. Около 4 мин. след старта обаче ракетата започна да губи ориентация, отклони се от правилната траектория и най-вероятно е била дистанционно взривена от залата за контрол на полета.

За момента от SpaceX все още не са обявили каква точно е причината за експлозията на Starship. По време на видеострийминга на полета обаче още от самото начало ясно се видя, че от 3 до 6 от двигателите на първата степен отказаха да запалят или впоследствие се изключиха. Макар и по-бавно от очакваното, ракетата все пак започна да се издига, набра свръхзвукова скорост и дори премина точката на максималното аеродинамично напрежение, когато триенето с атмосферата е най-голямо и структурата на космическия апарат е подложена на най-голям стрес. На практика това е първия най-важен тест за структурния интегритет на всеки един космически апарат.

Малко преди момента, когато втората степен на Starship трябваше да се отдели, траекторията на полета започна да се променя и до отделяне не се стигна. Ракетата започна да се върти във въздуха и 20-30 секунди по-късно експлодира. Въпреки това днешният интегриран тестов полет се приема от SpaceX за успех - издигането на почти 40 км. в продължение на 4 мин. ще осигури на частната космическа компания огромно количество безценни технически данни, така че следващия път да достигнат космоса и да направят опити за приземяване на първата и втората степен.

Може да проследите подготовката за пуска на Starship и самия полет тук:

Изстрелването на ракетата беше преместено за днес следобед, след като замръзнал вентил предизвика проблеми с налягането в първата степен, наречена Super Heavy, по време на първия опит тестов полет в понеделник. Аномалията беше регистрирана около 10 минути преди старта, но въпреки това екипът на SpaceX продължи обратното отброяване почти до последния момент, за да тества всички системи в условията на максимално пълни резервоари. За разлика от предишните ракети на SpaceX, 33-те двигателя Raptor на Super Heavy и 6-те двигателя на втората степен Starship използват като гориво суперохладен течен метан, който се съхранява при по-ниска температура в сравнение със стандартния ракетен керосин RP-1. Най-вероятно точно това е довело до замръзването на вентила, провалило опита в понеделник.

Днешният тестов полет по принцип трябваше да включва извеждане на Starship в Космоса на височина 235 км, непълна обиколка на Земята и "твърдо" кацане на апарата в Тихия океан на около 225 км северно от хавайския остров Охау. Този път не се предвиждаше космическият кораб да извършва каквито и да е маневри за "меко" приводняване, като най-вероятно идеята е била да се събере максимално количество информация за структурния му интегритет и за ефективността на керамичния топлинен щит, с който е облицован. Опит за приводняване обаче трябваше да извърши първата степен Super Heavy, която трябваше да кацне в Мексиканския залив на 30 - 35 км от бреговете на Тексас.

Според основателя на SpaceX Илън Мъск обаче по-реалистично е да нямаме твърде големи очаквания по отношение на днешния "интегриран тестов полет". Почти сигурно беше, че по подобие на първите изстрелвания на която и да е космическа ракета до момента нещо по някое време в крайна сметка ще се обърка. Мъск обяви още в понеделник, че всичко, различно от експлозия на Starship и Super Heavy на или в близост до стартовата площадка, трябва да се приеме за успех.

Също така в момента SpaceX вече разполага с още един подобрен прототип на първата степен, наречен Booster 9, който е готов за изстрелване, а също така може да произвежда по един двигател от типа Raptor всеки ден. Така че следващият тестов полет на най-мощната ракета в света вероятно ще се състои в недалечно бъдеще, след като специалистите на частната космическа компания анализират данните от днешното изпитание и направят нужните корекции, така че да бъдат избегнати бъдещи аномалии.