800 милиона за три телекома

Бърз интернет по всички коридори и всички населени места обещава Планът за възстановяване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от серията за новия национален План за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде приет до следващата година и да инвестира 12 млрд. лв в икономиката до 2026 г. Отворените дебати по плана ще вървят до началото на 2021 г., а окончателният план трябва да бъде приет до април. Повече за самия План може да видите тук.

В частта си "Свързана България" Националният план за възстановяване и устойчивост предвижда към 806 млн. лв. за "широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура". Предвид че България инвестира от години в широколентов интернет (включително прословутия "селски интернет"), както и фактът, че телекомите са частни дружества с доста приходи, тази фраза повдига въпроси. Страната наистина има относително добро покритие на свръхвисокоскоростните мрежи (тъй наречените Very High Capacity Networks (VHCN)) в гъсто населените места, но в селските райони едва 1% от домакинствата ползват подобна свързаност при 21% средно в ЕС. Големият въпрос, разбира се, е има ли основание за частна инвестиция в тези места, където населението е застаряващо и бързо намаляващо.

Планът очевидно мисли, че да. Средствата трябва да бъдат инвестирани между 2021 и 2025 г., а в основната част парите ще бъдат използвани за разширяване на широлентовия интернет в цялата страна, както и увеличаване на 5G мрежата извън големите градове.

Източници от телеком средите заявиха пред "Капитал", че и трите големи оператора са участвали в обсъждането на плана, който има за цел да ги привлече към проекти, които не са рентабилни. Според информацията на "Капитал" едно от възможните сътрудничества е чрез публично-частни партньорства в отделните региони, за да може да се постигне broadband свързаност, близка до средната в общността. Тоест даден оператор да инвестира в оборудване и поддръжка в малко населено място, а пък програмата да бъде финансирана от държавата.

Другата цел на плана е да накара операторите да разширят инвестициите си в 5G извън големите градове. Очевидно е, че там ще са първите вложения в мрежата от следващо поколение, която трябва да бъде основата на икономиката на бъдещето. Но инвестициите в подобни мрежи са значителни и за всеки оператор няма особен смисъл да покрива "всяко село и паланка". Очакванията са с помощта на държавно финансиране телекомите да вкарат 5G и в малките регионални градове, като основна част от идеята е да си разделят отделните локации и във всяка от тях да споделят. Например един от тях ще инвестира в 5G в град като Смолян, друг - в Костенец, а трети - в Рудозем. По този начин ще се постигне и по-бързо покритие.

За ЕС важното в плана според хора от бранша е отделеното специално внимание върху осигуряването на "цифровизирани транспортни коридори", тоест въвеждането на 5G по основните магистрали и пътища, за да може след време по тях да работят и да се движат нови технологии като автономни автомобили. В плана са заложени и значителни инвестиции в киберсигурност, макар все още да не е ясно къде и как точно ще бъдат разпределени тези средства.

Това също така не са и единствените средства, които частните телекоми чакат от държавата на тема "5G". Тепърва ще се разсъждава как да се финансира преминаването от оборудване на китайския Huawei към други производители.

Все още няма коментари
Нов коментар