Половин година след като се отказа, кабинетът прехвърли пари за интернет в селата

Средствата са над 40 млн. евро и идват от европрограмата за селските райони

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от 10 години след обещанието българските села да бъдат обхванати с широколентов интернет чрез финансиране от европейски фондове и след като в средата на 2020 г. заложените пари за това бяха пренасочени към коронавирус мерки в земеделието, сега дойде ново обещание. В сряда правителството гласува преструктуриране на пари от програмата за развитие на селските райони, чрез което се заделят 42 млн. евро за изграждане на интернет мрежата "в максималния обхват" по думите на ресорния министър Десислава Танева.

Стъпката предшества кандидатстването на България с проект за над 100 млн. лв за създаване на "цялостна електронна информационна система в земеделието и дигитализация на земеделските стопанства" в плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, което изглежда трудно осъществимо при слабо интернет покритие в селата. А в него между другото са включени и още почти 806 млн. лв за "широкомащабно разгръщане на цифровата инфраструктура", което в голямата си част също включва широколентов интернет в цялата страна наред с "излизане" на 5G мрежата от по-големите градове.

Сега насочването на въпросните 42 млн. евро става възможно заради драматичното изоставане в програмата за селските райони, която в края на програмния период все още има недоговорен ресурс. Изменението в нея ще включва и прехвърляне на средства за компенсаторни плащания по "Натура 2000", тъй като екомрежата бе разширена след забележки от Брюксел.

Интернет мрежа по селата - за трети път

Още с влизането си в ЕС през 2007 г. България си заложи като цел развитие на интернет мрежа в селата чрез европейските фондове, което първоначално трябваше да се случи до 2010 г. Заложените за това пари в първата програма за развитие на селските райони обаче така и не бяха използвани за целта. Така при подготовката на новата програма, която да действа след 2014 г., отново бе заложена мярка за широколентов интернет. И макар на няколко пъти "отварянето й" да влиза в годишните графици на фонд "Земеделие" за прием на проекти по програмата, това първоначално се отлагаше, а впоследствие се случи, но приемът бе спрян. Обяснението на агроминистъра Десислава Танева тогава бе, че това се случва заради "неуточнени детайли" с агенцията за електронно управление, която трябва да подаде проектите.

Така през лятото на 2020 г. предварително планираните 30 млн. евро за широколентов интернет набързо бяха прехвърлени към новосъздадени схеми за ликвидна подкрепа на земеделски стопанства покрай пандемията от коронавирус. А в сряда стана ясно, че половин година по-късно ще бъде направена обратна операция: в сряда правителството одобри десетото изменение в програмата за развитие на селските райони, в което е заложен бюджет от 42 млн. евро за широколентов интернет в селата.

Парите са част от пакет от 70 млн. евро неизползван ресурс по програмата, който ще бъде разпределен към други мерки. А такъв съществува, защото изпълнението й драматично закъснява: в края на програмния период са договорени около 70% от парите в нея, а изплатените са 1.24 млрд. евро, което е малко над половината от общо заделените пари за България, сочи отчетът на фонд "Земеделие" към 31 декември 2020 г.

Защо сега

От съобщението на правителството, изпратено до медиите в сряда, не става ясно защо е решено да се отвори мярката за широколентов интернет в селата. В него е посочено, че с изменението на програмата се осигурява "балансирано и ефективно насочване на финансовия ресурс в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво". По-късно пък в свое изявление ресорният министър Десислава Танева съобщи, че "широколентов интернет ще може да бъде изграден в селските райони в максималния му обхват".

Но отделения ресурс сега идва на фона на подготовката на България да поиска в плана за възстановяване и устойчивост, който предстои да се изпрати в Брюксел до април, ресурс от 102 млн. лв по проект за дигитализация на земеделието, което роди основателни въпроси в бранша как това ще се случи при положение, че в немалко селски райони въобще няма интернет покритие, а едва 1% от домакинствата там има достъп до свръхскоростните мрежи (Very High Capacity Networks) при средно 21% за ЕС.

Въпросният проект включва около 90 млн. лв за дигитализация на стопанствата, които трябва да бъдат заделени за ваучери за прецизно земеделие и "умни ушни марки" в животновъдството. Останалият бюджет пък трябва да бъде насочен към електронна информационна система за селското стопанство, която да има различни модули: за използвани химикали и торове, проследяване на веригата на доставки "от фермата до трапезата" и др.

В представения през есента проектоплан за възстановяване е заложен ресурс и от 805.9 млн. лв за "широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура", което в голямата си част включва развитие на широколентова интернет мрежа в страната, включително в слабонаселени райони, наред с развитие на 5G в по-малки градове и по протежението на важни транспортни коридори и инвестиции в киберсигурност.

Още средства за екомерки

Освен за интернет, пренасочените пари в програмата ще отидат и за изпълнение на други проекти. 28 млн. евро ще бъдат разпределени измежду различни екологични схеми, включително и за компенсаторни плащания за земеделци, работещи в екомрежата "Натура 2000", чиито обхват в страната бе разширен миналата година с нови зони заради наказателни процедури, които ЕК води срещу страната.

От съобщението на земеделското министерство става ясно и че ще бъдат отделени средства и за "чакащи" проекти за ремонти на църкви и манастири, които са кандидатствали за финансиране през последния прием на мярката, но ресурсът не е достатъчен за всички.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 2

    Всички европейски държави трябваше да осигурят широколентов достъп за селските райони. Странно че не са ни "наказали" за забавянето.

    Нередност?
Нов коментар