А1 пусна 5G мрежа в част от София

До края на март 2021 г. компанията планира да покрие всички градове с над 10 хил. души население

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Телекомуникационният оператор "А1 България" официално пусна в употреба първи клетки от 5G мрежата си. За момента тя покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София, като по-късно през годината трябва да има активна мрежа и в Бургас, а до края на първото тримесечие на 2021 г. и във всички градове с над 10 хил. души население.

Компанията става втория български оператор, който пуска търговска 5G мрежа на пазара. Първи това направиха от БТК през търговската марка Vivacom, в края на септември, като нейната мрежа работи в централните части на всички областни градове в страната.

Тук обаче има и уловка: "А1 България" презентират 5G мрежата си като "първата истинска" в България, закачка именно с БТК. Причината е, че БТК използва надградени клетки и споделяне на честоти, които се ползват и в 4G мрежата на компанията. "А1 България" от своя страна също използва надградени клетки, но не споделя вече ползващи се честоти. Вместо това компанията се възползва от тестовите честоти в спектъра около 3.6 гигахерца, които трябва да бъдат пуснати на търг през следващата година.

"Мрежата на "А1 България" работи с 5G честоти в спектъра от 3.6 GHz, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS). Това ни позволява да предложим гигабитов широколентов достъп и много ниско закъснение. Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G и DSS решенията", коментират от "А1 България" пред "Капитал".

Какво покрива мрежата

"Нашата 5G мрежа стартира с 5G базови станции, които се инсталират върху голяма част от текущата ни макроинфраструктура в София. В момента тя покриват по-голямата част на София. Планираме бързо развитие на мрежата, като до 15 декември ще осигурим 5G покритие в Бургас, което ще обхване 90% от града, а в началото на следващата година покритието в столицата ще достигне подобен процент", добавят още от телекома. До края на първото тримесечие на 2021 година мрежата трябва да покрие всички населени места с над 10 хил. жители, както и основните курорти в страната - като по този начин според "А1 България" ще има покритие за над половината българско население. За тази цел ще бъде направена надстройка на голяма част от сега действащите макробазови станции в мрежата на оператора.

Въпреки плановете за бързо покритие на по-голямата част от страната търсене за 5G мрежа към този момент почти няма. На пазара има много малък брой крайни устройства, които поддържат стандарта и повечето са с висока цена, а за да може даден модел да се свърже с конкретна мрежа, тя трябва да бъде сертифицирана. По-голям брой устройства може да се очаква през следващата година, заради 5G моделите iPhone.

5G мрежата обещава свръхвисока скорост на интернет и минимално забавяне на сигнала. Освен ползи за потребителите под формата на бързо сваляне на големи файлове например, 5G мрежата се очаква да има голямо отражение и върху бизнес средата. Заради значително по-високите скорости и капацитет, които са възможни чрез мрежата от ново поколение, върху нея са изградени надеждите за технологии като автономни коли, умни градове, умни домове и други.

Според "А1 България" мрежата на компанията и в момента може да достигне обещаната скорост от 1 гигабит в секунда, а в бъдеще технологията ще се "оптимизира и настройва, за да предоставя по-оптимално и подобрено преживяване."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-P
    пРезидента!
    • + 1

    А1 докато пусне в цяла София ще минат години, за България изобщо не говорим. След толкова години дори с 4G не можаха да покрият. Важното е, че имат претекст да продават телефони с 5G, нищо ще си работят на 3 и 4 :-)

    Нередност?
  • 2
    hxw1605910616693638 avatar :-|
    Николина Чакърдъкова

    Искам да поръчам едно списание

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Слава Богу, в руските магазини Березьовка вече пуснаха каски (руско производство!) срещу 5G. Също така те предпазват и от чипиране, корона вирус (който,разбира се, не съществува), и от жендъри изпратени от Сорос. Вчера например, докато си вървях по улицата, един жендър ми изкочи от храстите, но добре че си бях сложила каската, защото като ме видя, веднага скочи обратно в храсталаците. Очевидно се е изплашил като е видял каската. Това трябва да е било.

    Нередност?
  • 5
    opb1417626108384342 avatar :-|
    Stilian Ivanov

    Лоботомиците от ЕС успяха да ни отстрелят с психотронно оръжие. Година и няколко дни след опасването на София с тези антени дочувам от няколко мои познати за проблеми на психично ниво, паник атаки и други, след като от началото на коронавируса през март 2020 до ноември същата година, те не са забелязали такива проблеми. В тоя ред на мисли проблемите са дошли след масовото инсталиране на този тип антени.

    Нередност?
Нов коментар