🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телелинк бизнес сървисис" ще разпредели над 6 млн. лв. дивидент

Печалбата на системния интегратор се е повишила със 129% през първото полугодие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-новата публична компания на борсата в София - "Телелинк бизнес сървисис", ще разпредели 6.195 млн. лв. за дивидент. Решението е на общото събрание на акционерите от четвъртък, 10 септември. Една част от сумата идва от печалбата за 2019 г., а по-голямата - от тази за полугодието. Брутният размер на една акция е 0.496 лв.*

Към края на юни нетната печалба на системния интегратор е 6.4 млн. лв., което е повишение със 129% спрямо година по-рано, показва отчетът за полугодието. Повишението на финансовия резултат идва след ръст на приходите с над 38% до 66 млн. лв. Една от основните дейности на компанията е изграждане на мрежи за телекоми, консултантски услуги в сферата на IT, центрове за данни, информационна сигурност и други.

В основа на растежа са всички пазари на групата, но най-вече този в България - 41% повишение, става ясно от доклада за дейността.

Компанията увеличава бизнеса си и на регионалните пазари. "Компенсирайки настъпилото през първото полугодие на 2019 г. значително забавяне, продажбите в Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Словения (регион Средни Западни Балкани) също отбелязват значителен ръст - 25%, в резултат от ускоряването на доставките към традиционни клиенти от телекомуникационния сектор. Като цяло, регионът запазва значителната си роля за формирането на консолидираните приходи с дял за периода 39%", посочват от ръководството.

В началото на месеца от компанията обявиха, че ще изкупят и до 15 хиляди свои акции, като към 10 септември това се е случило със 7775 броя (0.062% от капитала). Това заедно с дивидента и добрите финансови резултати се отрази в цената на акцията - от листването до сега поскъпването е с близо 30% до 9.8 лв.

През юни основните акционери Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов продадоха близо 8% от капитала за 7.5 млн. лв., а цената на акция беше 7.6 лв. Предлагането беше вторично и в касата на дружеството не постъпиха средства, а отидоха в самите акционери, които са продали дялове. След публичното предлагане в компанията вече има 300 акционери - физически и юридически лица. В момента капитализацията на компанията е 122.5 млн. лв.

---

*Статията е коригирана в 9:20 часа на 14 септември. Добавена е и сумата на дивидента от 195.6 хил. лв. за 2019 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар