Започна поскъпването на таксиметровите услуги в София

Някои фирми вече обявиха по-високите си цени за първоначална тарифа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Таксиметровите компании започнаха вдигането на началната такса за превоз, като някои от тях вече обявиха какви ще бъдат корекциите им. Това става след като Министерството на транспорта даде съгласието таксата да се вдигне административно.

Yellow ще вози с минималната възможна първоначална такса, която става 1.54 лв. дневна и 1.76 лв. нощна, като промяната влиза в сила от 29 март, обявиха от компанията на сайта си. Друга таксиметрова компания, която вече обяви корекциите си, е "Мегатакси" - фирмата съобщава, че ще вози с първоначална такса 2.27 лв. през нощта и 2.58 лв. през деня, но пък цената за повикване е нула лева.

Промените в наредбата, засягащи началната такса, бяха публикувани в Държавен вестник на 2 февруари. Такситата имат срок от 3 месеца за вдигането на началната такса в избрания от тях размер - от два до три пъти от минималната цена на километър пробег за даденото населено място, като за София тя е съответно 0.77 лв. и 0.88 лв.

Равнис по най-ниската цена

Досега първоначалната цена на таксиметровия превоз не може да надвишава с повече от 50% цената на километър. Цената за влизане в такси обаче беше вдигната административно с промените в Наредба 34 за таксиметровия превоз на пътници. Това се случи, след като Министерството на транспорта се поддаде на натиска на такситата, като министър Росен Желязков дори заяви, че им дължим увеличението, което по неговите думи ще е около лев.

Всъщност и преди промените в наредбата таксиметровите компании можеха да вдигнат въпросната тарифа. В София при масово прилаганата минимална цена от 0.77 лв./км дневна тарифа и 0.88 лв./км нощна, първоначалната такса не можеше да надхвърля съответно 1.15 лв. при дневна тарифа и 1.32 лв. при нощна тарифа. Въпреки това почти всички големи таксиметрови компании в София бяха определили първоначална такса в размер на 0.70 лв., отчете по време на анализа си на проблема КЗК.

Те са можели да изберат и по-висока такса, но страхът от ценова конкуренция е спирал това. Такова беше и обяснението на представители на бранша - защо се настоява за административно фиксиране на долната граница. Сега всички ще са задължени от държавата да вдигнат цената.

Въпреки критиките на КЗК

Министерството на транспорта разписа промените въпреки критиките на КЗК. Според комисията допълнителната регулация на първоначалната такса за таксиметров превоз на пътници от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място би спомогнала за продължаване на практиката на прилагане на сходни първоначални такси на различните таксиметрови компании, с което би затвърдила липсата на ценова конкуренция.

"КЗК отчита факта, че повечето таксиметрови компании предоставят услугите си на почти еднакви цени, равни или много близки до минималните, като индикация за липса на ценова конкуренция", написаха още от там.

Евентуално увеличение на първоначалната такса би трябвало да стане на база на индивидуалното решение на всеки участник на пазара, отчитайки търсенето и предлагането, а не в резултат на регулация да бъде увеличена за всички участници на пазара. Комисията отбелязва също и това, което явно не се отчита от част от водачите, а именно, че пазарната логика предполага, че при увеличение на цената, ще се намали търсенето, което в крайна сметка може да се окаже в ущърб и на таксиметровите превозвачи.