Трагедия на "Струма": 46 загинали в страната с едни от най-опасните пътища в Европа

Автобус от Северна Македония, пълен с туристи и деца, катастрофира и се запали. Премиерът Зоран Заев и негови министри пристигнаха в България

Според бързата проверка на АПИ, конкретният участък - км 31+900, не е имал концентрация на пътни инциденти
Според бързата проверка на АПИ, конкретният участък - км 31+900, не е имал концентрация на пътни инциденти
Според бързата проверка на АПИ, конкретният участък - км 31+900, не е имал концентрация на пътни инциденти    ©  reuters
Според бързата проверка на АПИ, конкретният участък - км 31+900, не е имал концентрация на пътни инциденти    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Автобусна катастрофа отне живота на най-малко 46 души на магистрала "Струма" . Сред жертвите по първоначална информация на МВР има 12 деца, пет от тях - малолетни. Превозното средство се е запалило и е изгоряло напълно, като само две жени и петима мъже са оцелели и са били откарани в "Пирогов" с изгаряния.

Катастрофата е станала малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до отбивката за село Боснек. Автобусът е с македонска регистрация и е пътувал към Северна Македония, като по-голямата част от пътниците са били от съседната държава, но е имало и граждани на други държави, по думите на премиера Стефан Янев.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, както и министри от кабинета му пристигнаха в България за спешни срещи и оглед на мястото на трагедията.

Причините за инцидента се разследват. Автобусът e влязъл в България през граничния пункт "Капитан Андреево", завръщайки се от екскурзия в Турция. Според служебния вътрешен министър Бойко Рашков превозното средство е било последното в конвой от няколко автобуса, пътували заедно след екскурзията.

"Непозната по своя мащаб трагедия", обобщи от мястото на катастрофата рано сутринта Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба. Заедно с премиера Стефан Янев и вътрешния министър Бойко Рашков, тримата дадоха брифинг от мястото на трагедията. Янев помоли медиите да спазват етичните стандарти и да уважават чувствата на близките на загиналите.

Участъкът от "Струма"

Регионалният министър Виолета Комитова вече обяви, че е съставена комисия, която в рамките на 5 дни след допускането до мястото на катастрофата да да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка.

Според бързата проверка на АПИ, конкретният участък - км 31+900, не е имал концентрация на пътни инциденти.

Отсечки с концентрация на ПТП за 2020 г. по данни на МВР на територията на област Перник са участъкът от км 35+500 до км 36+100 на АМ "Струма" и път I-1 София - Кулата от км 287+000 до км 287+300, съвпадащ с пътен възел "Даскалово" на АМ "Струма".

Районът е отцепен, като е Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Диканя и п.в. Даскалово. Магистрала Струма вероятно ще остане затворена в този участък поне до утре.

Версиите

Станимир Станев, директор на Главна дирекция "Национална полиция", заяви пред Би Ти Ви, че по време на катастрофата на мястото на инцидента не е имало друг автобус. Според първоначалната версия той се е ударил в бордюр, а след това - в мантинелата на 31-ви км.

Шофьорът е издъхнал на място. Не е известно дали превозното средство се е запалило след катастрофата или заради нея. Разследват се две водещи версии - човешка грешка на водача на автобуса и внезапно възникнала техническа неизправност.

Има и неофициални версии, като една от тях е свързана с пътната маркировка и по-точно липсата на такава за наближаващата отбивка. Идеята е, че малко преди това магистралата става с три активни ленти без да е обозначено защо и изведнъж най-дясната, в която се предполага, че трябва да се движат автобусите, преминава в отбивка. Шофьорът може да се е стреснал и да е направил рязка маневра (вижте долу видеото от конкретния участък).

Другата версия е, че ударът в мантинелата е предизвикал искри, които са подпалили автобуса - на кадрите от мястото на катастрофата има дълги части от пътя, на които мантинела изобщо липсва след удара. В тази връзка "Капитал" получи неофициална информация от източник в служебния кабинет, според който има вероятност автобуса да е бил оборудван с допълнителни резервоари за гориво - в Турция цените на бензина и дизела са наполовина по-ниски и изглежда е масова практика превозвачите да правят такива свръх зареждания. Прокуратурата вече потвърди версията за взрив в автобуса - нещо, което трудно може да се случи при наличието само на дизел.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че участък от 50 метра от мантинелата е разкъсан. Той посочи също така, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа.

Контекстът

Българските пътища са сред най-опасните в Европа: в четири от шестте региона на страната катастрофите с фатален край са над 90 на милион души, при средно ниво за ЕС от 52. Обяснението за това отчасти е лошата пътна настилка и състоянието на пътищата, но не единствено: доста от тези региони са транзитни и през тях минава тежък трафик,.

Последната толкова тежка катастрофа с автобус в страната - тази в Своге, беше с 20 загинали, когато автобус падна през мантинела. Тя се случи през 2018 г. и беше последвана от министерски оставки и тригодишно разследване, с показания на експерти за лоша пътна настилка и некачествени мантинели. Освен шофьора, за нея бяха разследвани и фирмите, ремонтирали участъка, както и шефове на АПИ. В крайна сметка, обвиненията срещу двама шефове на АПИ бяха свалени.

Този път ситуацията вероятно ще е по-различна: служебното правителство ще има интерес от бързо и качествено разследване, регионалното министерство вече обеща пълно съдействие, а властите на Северна Македония ще участват или поне ще се консултират за експертизите.

"Българската държава във всичките ѝ органи - от овладяването на бедствия, до разследването, работи бързо и е на място и в момента", обясни Янев на пресконференцията със Заев. "В координация сме с премиера Заев. Всички служби работят заедно."

Самият Заев съобщи, че е бил информиран 5 минути след станалото от Янев и по-късно се е чул с президента Радев. "Ние сме заедно в добро и лошо. Тази трагедия ще има и позитивно влияние - помагаме си и работим заедно", заяви македонският премиер.

Все още няма коментари
Нов коментар