Летището в Дубай стана второто най-натоварено в света

Класацията на най-натоварените аерогари показва скок в международните пътувания

Летището в американския град Атланта запазва лидерската си позиция - през миналата година то е обслужило 104.7 млн. пътници, което е с 11.7% повече от 2022 г.
Летището в американския град Атланта запазва лидерската си позиция - през миналата година то е обслужило 104.7 млн. пътници, което е с 11.7% повече от 2022 г.
Летището в американския град Атланта запазва лидерската си позиция - през миналата година то е обслужило 104.7 млн. пътници, което е с 11.7% повече от 2022 г.    ©  Reuters
Летището в американския град Атланта запазва лидерската си позиция - през миналата година то е обслужило 104.7 млн. пътници, което е с 11.7% повече от 2022 г.    ©  Reuters

Летището в Дубай се превърна в най-голямото по превоз на международни пътници през 2023 г. Това показва класацията на Международния съвет на летищата (ACI) за най-натоварените аерогари през изминалата година. Летище номер едно по брой пътници е "Хартсфийлд-Джаксън Интернешънъл" в Атланта, като то заема тази позиция вече 20 години. Единственото изключение беше пандемичната 2020 г. През миналата година то е обслужило 104.7 млн. пътници, което е с 11.7% повече от 2022 г. Макар на пръв поглед да изглежда странно летището в Атланта да заема лидерската позиция, аерогарата е най-големият хъб на един от трите лидера на пазара в Америка - Delta Airlines.

На второ място се нарежда летището в Дубай, като това е най-високото му класиране до момента. Миналата година то се намираше на пета позиция, като скокът в класацията се дължи на ръста в пътуванията в Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. Очакванията на ACI са този сегмент от пазара да нараства значително по-бързо от останалите през следващите няколко десетилетия.

"Дубай обслужи около 87 млн. пътници през 2023 г. Това е годишно увеличение с 31%, което е с 1% повече от 2019 г. Те свързаха 262 дестинации в 104 държави със 102 международни превозвача", каза пред CNN Луис Фелипе де Оливейра, генерален директор на ACI World.

Наводнението в Дубай продължава да затруднява полетите

Операциите на летището в Дубай остават сериозно затруднени, тъй като проливните дъждове продължават да връхлитат Обединените арабски емирства и съседните страни. Бурята започна във вторник, като наводни пътища и участъци от оживеното международно летище.

Някои входящи полети вече са възобновени, но като цяло международната част почти не функционира. Един от ръководителите на аерогарата заяви пред BBC, че са започнали да приемат входящи полети на Терминал 1, използван от чуждестранни превозвачи, но изходящите полети продължават да се забавят.

До момента наводненията взеха 20 жертви в ОАЕ и Оман.

В световен мащаб пътническият трафик през 2023 г. е нараснал с 27% спрямо 2022 г., за да достигне почти 94% от резултатите от 2019 г., или 8.5 млрд. пътници. Най-големият вътрешен пазар в света, Съединените щати, има още четири летища в топ 10 през 2023 г.: Далас/Форт Уърт, което заема трета позиция, Денвър - на шеста, Лос Анджелис - на осма и Чикаго О'Хеър - на девета.

Международните пътувания

Добрите резултати на бранша се дължат предимно на ръста в международните пътувания. Международният пазар нараства с около 37%, за да достигне около 90% от отчетените през 2019 г. нива. И докато Дубай е летище №2 за общ трафик, то е №1 в света за международни пътници.

Лондон Хийтроу, друг силен международен играч, скочи от номер 8 през 2022 г. до номер 4 миналата година. Най-голямо подобрение се отчита от Токио Ханеда - от 16-а до пета позиция. Това до голяма степен се отдава на повторното отваряне на Япония след ковид пандемията. Според Де Оливейра това е добър индикатор, че броят на пътниците в Азия се връща на познатите нива.

Летището в Истанбул се задържа стабилно на номер 7, а международното летище "Индира Ганди" в Ню Делхи падна с едно място - от 9-о през 2022 г. до 10-о миналата година. Азиатската страна, която изпревари Китай по население, е пример за растеж на индустрията. Миналата година един от местните превозвачи - IndiaGo, направи рекордна поръчка за 500 самолета от семейството A320 на Airbus.

"В САЩ имате много добра капилярност на системата - малките, средните и големите летища се свързват едно с друго. Нямаме това в много части на света", каза Де Оливейра. Големите инвестиции, които се правят в Индия както от страна на превозвачите, така и от правителството, обаче създават надеждата, че това ще се промени през следващите години.

Очакванията

Глобалната перспектива е "много положителна" за продължаващ растеж. "През 2020 г. загубихме около 20 години развитие на авиационния сектор за една година, така че се възстановяваме много бързо предвид това", каза Де Оливейра.

През 2023 г. системата успя да се справи по-добре с нарастващото търсене, отколкото по-рано при възстановяването от пандемията, каза той. Де Оливейра обаче не отрича, че все още има някои точки на натиск, включително недостиг на американски ръководители на полети. Има също много голямо търсене на нови, по-ефективни самолети за намаляване на разходите за гориво и повишаване на устойчивостта.

Топ 10 на най-натоварените летища в света за пътнически трафик през 2023 г. в млн. (пътници)

1. "Хартсфийлд-Джаксън", Атланта, Джорджия (ATL): 104.7

2. Дубай, Обединени арабски емирства (DXB): 87

3. Далас/Форт Уърт, Тексас (DFW): 81.8

4. Лондон Хийтроу, Великобритания (LHR): 79.2

5. Токио Ханеда, Япония (HND): 78.7

6. Денвър, Колорадо (DEN): 77.8

7. Истанбул, Турция (IST): 76

8. Лос Анджелис, Калифорния (LAX): 75.1

9. Чикаго О'Хеър, Илинойс (ORD): 73.9

10. Делхи, Индия (DEL): 72.2