България се отваря за ваксинирани и изкарали ковид, но високото ниво заразени отблъсква чуждите туристи

Правилата влизат от 1 май, ще се признават и отрицателни антигенни тестове

На фона на формално обявения за начало на летния туристически сезон 1 май и критиките от бизнеса, че България изостава с подготовката му, здравното министерство облекчи сериозно правилата за влизане в страната. Вместо сегашното задължително изискване за негативен PCR тест оттук нататък ще се признават и 16 вида от по-евтините антигенни тестове. А "зелен коридор" за пътуване в страната без никакви тестове ще бъде отворен за онези туристи, които са с поставени ваксини, включително руската "Спутник", както и преболедували от коронавирус през последните шест месеца.

Новите правила няма да "спасят" почивките покрай ключовите великденски празници заради късното им обявяване и мерки в други държави. Но те са важни по две причини:

  • могат да отпушват резервациите за лятото
  • носят рискове от по-бързо внасяне в България на варианти на коронавируса, за които се подозира, че ваксините могат да са по-малко ефективни.

Либерален режим за влизане в България

През последните няколко дни здравният министър Костадин Ангелов на няколко пъти обявяваше, че правилата за влизане в България ще бъдат облекчени. Това формално се случи с публикувана в четвъртък вечерта заповед, която влиза в сила от 1 май. Така от тази дата в България освен с негативен PCR тест ще може да се влиза с негативен резултат от антигенен тест, направен максимум 48 часа по-рано. Важно условие тук е, че ще бъдат признавани 16 вида антигенни тестове, за които се смята, че има по-висока надеждност (вижте списъка в публикувания документ). Остава и досегашното правило, че влизащите в България пътници, които не са направили тест, се поставят под карантина, но тя отпада, ако до 24 часа след влизането представят направен в страната PCR или антигенен тест и резултатът от него е отрицателен.

От изискване да се тестват преди влизане в България ще отпаднат и две групи пътуващи. Едните от тях са хората, които имат поставени две дози ваксини за коронавирус. Сред тях освен ползваните в ЕС AstraZeneca, Pfizer, Moderna и Janssen, ще се признават и всички одобрени от Световната здравна организация, включително руската "Спутник" и др. Условието е втората доза от ваксината да е поставена поне 14 дни преди пътуването до България, а пътникът да има официален документ за това.

Свободно в България ще влизат и пътуващи, които са преболедували от COVID-19 през последните шест месеца, но минимум 15 дни преди пътуването. Това е необходимо да се докаже с документ, посочващ дата на положителния PCR или антигенен тест и данни за здравната институция, която е провела изследването.

Новите правила няма да важат за пътувания от Бразилия, Индия, Бангладеш и някои държави от Африка, за които има временна забрана за влизане в България. Изключение от тази забрана са българите, пътували до тези страни, членовете на семействата им, както и лицата с постоянно пребиваване в България. Те обаче подлежат на домашна карантина от 10 дни след влизането в страната.

Сезон на високо напрежение

Новите правила за пътувания идват на фона на високото напрежение в туризма, който влиза във втори тежък летен сезон. Макар че България формално обяви 1 май за начало на сезона преди месец, през последните седмици имаше сериозни критики от бизнеса и браншови организации, че страната изостава в подготовката, включително и заради факта, че въобще не е обявила как ще се осъществяват пътувания, което пък от своя страна блокира резервациите от чужденци.

През последната седмица здравният министър Костадин Ангелов обяви, че правилата се облекчават от 1 май, но заповедта дойде едва в четвъртък - едва два дни преди началната дата. Така започващите от днес великденски празници за православните християни едва ли ще доведат до пътувания от съседни и източни държави, на каквито се надяваха от бранша, но пък се очаква да отпушат записванията за лятото. Това обаче не е задължително да се случи и зависи изцяло от управлението на епидемията в България.

Всички германски и британски туроператори са анулирали почивките в България за май и юни, съобщи преди седмица Калин Сутев, управител на "Дестинейшън Туристик Сървисис", представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS, цитиран от travelnews.bg. Основната причина за това според него е, че България е определена за високорискова страна от германския институт "Роберт Кох" заради изключително високия брой на заразени с коронавирус. Изданието цитира и друг представител на туристическия бизнес - Нина Чамова, генерален мениджър на "Сънтурс", която е представител на германския туроператор Alltours, полския Rainbow и словашкия Globtour за България. Тя също вижда почти пълно спиране на немските туристи към момента. Според нея Гърция, Турция и Кипър се рекламират много добре като безопасни дестинации, докато България не успява да създаде впечатление за такава. Според други представители на туроператорския бизнес не са големи шансовете този сезон и за отварянето на руския и британския пазар към България.

Така оцеляването на организирания туристически сезон зависи изцяло от това какво ще е нивото на разпространение на коронавируса в България. Съседните туристически дестинации - Гърция и Турция, въведоха изключително стриктни ограничителни мерки през последните дни. Причината за това вероятно е точно да се сведат до минимум заразените точно преди началото на активния летен туристически сезон. България през това време прави точно обратното - практически всички мерки са отменени. Това създава възможност след месец - в разгара на лятото, случаите отново да започнат да се увеличават и чуждестранните туристи да изберат дестинации за почивка, където рискът да се заразят е много по-малък.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    България не е толкова зависима от туризъм, колкото Гърция и Турция. Последната има нужда повече от валутни приходи, а не толкова заради структурата на икономиката си.

    Не е разумно да унищожаваме останалия бизнес в началото на годината, след като ваксинацията така и така тече. Според мен преодоляването на кризата в цялата страна е по-важно от това да се рекламираме като "безопасна" дестинация.

    И последно - не знам до колко великденският сезон е опропастен, но във Велинград, в средно голям хотел, през целия ми престой беше пълно. В средата на седмицата гъмжеше от хора. Да, българи бяха, но хората масово тръгнаха на почивки след локдауните.

    Нередност?
Нов коментар