Туристическо лято 2021: Нов полусезон

Морският туризъм влиза във втора критична година с късно начало и несигурни резервации

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • - Морският туризъм влиза във втора критична година - с късно начало и слаби приходи за хотелиерите.
  • - Заявените полети и чужди туристи са на 70% от нормалната 2019 г., но реалните гости ще зависят и от бройките на заразените тук.
  • - Засега надеждите са за полския и румънския пазар, докато германският и руският са по-несигурни.

Както се очакваше, ковид-19 се оказа не спринт, а маратон. Дълго, дълго бягане, в което героите, или, иначе казано, най-пострадалите сектори, вече са уморени. Туризмът е на път да направи втора обиколка по трасето на полупразните хотелски стаи през лято 2021 г., което се очертава трудно като предходното.

Свеж полъх идва по линия на морските летища, които излизат с добри прогнози за сезона и очаквания за 70% от трафика на база 2019 г. Това обаче е само моментната картина, която трябва да се гледа под условие - опитът и от миналата, и от тази година ясно показа, че резервациите се променят с висока скорост. А и нагласите сред хотелиери и туроператори са по-скоро песимистични - най-смелите прогнози сега, че сезон 2021 за морския туризъм ще бъде на ниво, двойно на миналогодишното, когато пък Черноморието изпрати лятото с катастрофален спад от около 70%.

Накратко, и тази година битката ще бъде сведена до минимизиране на щетите от корона кризата, а туризмът ще бяга сред препятствия. А залогът е голям - в традиционни условия секторът генерира приходи от над 9 млрд. лв., а заедно с ефекта върху свързани индустрии като транспорт, храни и услуги оформя близо 12% от БВП.

Късен старт

Когато преди няколко месеца вече бившият туристически министър Мариана Николова обяви 1 май за датата, на която ще бъде открит летният сезон на фона на критиките от бизнеса, че България изостава с подготовката му, много ясно пролича, че това е нищо повече от формалност. Всъщност здравното министерство разписа правилата за влизане на чужденци в България едва два дни по-рано - на 29 април, а невъзможността да се организират почивки и резервации на чужденци за толкова кратко време превърна великденските празници за хотелиери в изцяло български.

Но празният Великден не е единственият признак, че лятото ще започне прекалено късно. Макар че България въведе един от най-либералните режими за влизане в страната, отваряйки "зелени коридори" без тестове за чужденци с ваксинационни сертификати, включително и за например руската ваксина "Спутник", както и хора, преболедували коронавирус през последните шест месеца, бърз ефект няма. Засега е сигурно, че от Русия са свалени програми до края на май, а в други ключови държави като Германия и Великобритания - и за по-късно. Факторите за това са няколко: България все още не попада в най-безопасните зони за туризъм на база заболеваемост или ниво на ваксинацията, а и 2021 г. вече се очерта като годината на островния туризъм, при който страната ни няма какво да предложи.

Едновременно с това все още има големи рестрикции на основните за България пазари, износители на туристи, тъй като повечето от тях все още не са вдигнали ограниченията си у дома. Германия минава през един от най-сериозните локдауни. Вторият по значение за България пазар в последните години - полският, пък отвори заведенията си едва на 14 май, а хотелите малко по-рано. На много места ваксинацията тече и по-бавно от очакванията и туристите няма да имат ваксинационни сертификати, така те ще играят съществена роля за сезон 2022.

В динамика са и списъците на сигурните и рисковите държави. А това гарантира, че лято 2021 ще премине в голяма несигурност и анулации и резервации до последно. В момента бизнесът се надява на спасяване в последния момент на едни 100 дни сезон, които на практика започват да текат.

Летищата на надеждата

Очакванията на двете морски летища Варна и Бургас за предстоящия сезон са повече от позитивни. Броят на планираните полети за периода май - октомври е 23 500 (над 14 хил. на летище Бургас и над 9.5 хил. на летище Варна). Това по изчисления на концесионера Fraport се равнява на около 70% от полетната програма през същите месеци на 2019 г.

Очакваният брой на пътниците пък е близо 4 млн. - 2.09 на аерогара Бургас и 1.835 на Варна, като преди кризата през двете летища минаваха над 5 млн. пътници годишно. Прогнозите сега обаче драстично надвишават нивата от 2020 г., като миналата година летищата са завършили с малко над 1 млн. пътници общо.

Топ 5 дестинации с най-много планирани полети за Варна са вътрешната Варна - София, както и Германия, Полша, Турция и Англия, а за Бургас това са Чехия, Германия, Полша, Русия и Англия (виж графиката в края на текста).

Разбира се, данните от летищата в настоящата ситуация са доста условни и бързо претърпяват големи корекции. Пример вече станаха полетите от Русия, които бяха планирани за май, но бързо изчезнаха от графика. От самите аерогари също казват, че всичко е "много динамично и най-вероятно числата ще претърпят големи промени". Или полетите ще останат само ако има реално записване от туристи. По думите на представители на бранша обаче от началото на април анулациите са повече от новите записвания.

Страна в рискова група

Основен проблем според представители на туристическия сектор е, че страната все още не е извадена от групата на рисковите дестинации.

Чартърните програми до България от Германия, най-големият пазар за страната, бяха анулирани до 30 юни, каза Калин Сутев, управител на "Дестинейшън туристик сървисис", представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS. България беше определена за високорискова страна наред с много други от германския институт "Роберт Кох" заради високия брой на заразени, като 50 заразени на 100 хил. души се смята за критична бройка.

Другият показател е броят на ваксинираните, по който също изоставаме, а третият - дали има нови щамове на вируса, регистрирани в държавата.

Така наречената светофарна система беше възприета и от Великобритания (в Германия има 4 фази), като за всички държави в зелено няма да се изисква карантина след връщане в страната.

Засега в зеления списък са Португалия (без Азорските острови), испанските Канарски острови, както и гръцките острови Родос, Кос, Занте, Корфу и Крит. Или островите, подобно на вълната от туристи до Занзибар, Малдивите, Доминиканската република и Кабо Верде, остават сред най-атрактивните места за почивка за 2021 г. Поради илюзорната представа за откъснатост, но най-вече поради по-добрите възможности за добро статистическо представяне на данните.

Съвсем неясна е ситуацията с ключовия източен пазар - Русия. На този етап няма отменени полети до България от юни, но реално и самата Русия не е дала знаци при какви условия нейните граждани ще пътуват в чужбина.

Надежда обаче има за Полша и Румъния. "Това, което имаме като уверение, е, че програмите от Полша ще започнат на 21 май, тогава е планирано да кацне първият полет", коментира Елена Иванова, която е собственик на хотел "Империал" в Слънчев бряг. След това се очаквали и полети от прибалтийските държави. По думите й браншът е в очакване да се отвори румънският пазар, където има надежди, че до дни ще отпадне карантината, която страната налага след пътуване в България. Румъния има ясна система - на всеки две седмици здравният щаб обновява списъка с държави, за които се изисква или не такава след пътуване, като критерият е ниво на заболеваемост в определени параметри. Намалението на случаите в България последните седмици дава надежда, че България ще попадне в "свободната зона".

Чисти зони

Според туроператори България можеше да отдели статистически данните за заболеваемостта за туристическите си зони от общата статистика за държавата и така да бъде по-привлекателна от гледна точка на сигурността. Пример в това отношение е Турция, където има обособена отделна зона Анталия, а държавата наложи и един месец локдаун, за да успее да смъкне заболеваемостта точно преди сезона.

По думите на Лъчезар Тодоров, който управлява "Тера тур сервиз", в която е концентриран хотелиерският бизнес на доскорошния генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев, по отношение на ваксинацията браншът е успял да организира персоналът в туризма да бъде ваксиниран с приоритет и в момента текат ваксинации. За тези процеси обаче също малко се знае, като страната не успява да се рекламира като сигурна дестинация. Затова и в последните дни в ключовите си послания до новия служебен министър на туризма Стела Балтова основните туристически организации призоваха за сериозни усилия в сферата на дипломацията.

Туристи в последния момент

Отсега е ясно, че чуждите туристи няма да са много - в най-черния сценарий ще са като миналата година, но средните очаквания са за 50-60% от летуващите през силна година.

За германския пазар ключово ще е България да бъде извадена от рисковите дестинации и туроператорите да започнат добри last minute записвания, за да успеят да се спасят 100-те дни на сезона, по думите на Сутев, като той се надява компанията да постигне поне нивата от миналата година.

Надеждите на Тодоров са за двойни на тези от 2020 г. резултати. Веригата ще отвори на 20 май два хотела на Слънчев бряг и един в Обзор на 28 май. Цените пък са на нивата на ранните записвания, но при създалата се обстановка от сектора не мислят, че ценово могат да повлияят на записванията. Това, което ще спаси началото на сезона за компанията, са събития, генерирани от вътрешния пазар. Местните клиенти обаче няма как да осигурят сезона за големите курорти, като по миналогодишния пример в по-добра позиция са по-малките градчета като Синеморец и Созопол например.

"Ние се подготвяме за отваряне с колегите в Слънчев бряг, но без никаква яснота. Резервациите, които стоят на нашите екрани от туроператори и индивидуални туристи, не са предплатени и могат да бъдат канселирани във всеки един момент", казва Елена Иванова. И както и през миналата година всичко ще стане ясно по време на самия сезон.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Успех.

    Нередност?
  • 2
    niko_varna avatar :-|
    Никола Иванов

    Макар вече да сме с намалени случаи и в оранжева имаме редица затруднения - слипса на персонал и средства за старт на сезона. Основен проблем е и ограничението за влизане с тестове /сертификати, които да са и за децата. Затова е нормално германците да предпочитат други "оранжеви" места - примерно Австрия, където не се изискват тестове за деца под 11 год, стига се за няколко часа с кола и летния сезон вече успешно върви.

    Нередност?
Нов коментар