🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хотелиерската асоциация съди здравния министър за щети от коронамерките

Последната заповед за локдаун е довела до невъзможност за работа, но без право на компенсации, твърдят от сдружението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация стана първата организация, която поведе официално битка с корона мерките на държавата. В четвъртък от сдружението съобщиха, че са потърсили по съдебен път отговорност от здравния министър Костадин Ангелов за нанесени щети заради заповедта му от 18 март, с която бе забранена дейността на заведения, спа центрове и басейни в хотелите, което е довело до фактическата им невъзможност да работят. Същевременно, тъй като хотелите официално не са затворени, те нямат право да кандидатстват по компенсаторните мерки на правителството, става ясно от информацията.

Съдебна битка с мерките

Жалбата на хотелиерската асоциация е внесена във Върховния административен съд, като от организацията съобщиха, че тя е за нанесени щети от заповедите на здравния министър Костадин Ангелов. Конкретният повод е тази от 18 март, с която се въвежда частичен локдаун в страната и с която бе забранена дейността на заведения, басейни, спа центрове и конферентни зали на територията на хотелите. От сдружението твърдят, че въпросната заповед е показала непознаването на спецификите на хотелиерския бизнес от институциите, като заведенията и съоръженията са били затворени "в пълно противоречие на разписаните в закона за туризма" изисквания за дейността на местата за настаняване.

"Въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и питиета по стаите това на практика бе невъзможно. Тъй като гостите закусват, обядват и вечерят в един и същ за всички посетители часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено, за всеки две стаи реално трябваше да бъде осигурен по един сервитьор. Подобно количество персонал не е предвидено и при пълна заетост на хотелите. Това заедно със затворените спа центрове доведе до понижаване на нивото на хотелските услуги, откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не компенсира по никакъв начин", се казва в съобщение на организацията.

Оттам твърдят още, че хотелиерският сектор е единственият, който досега не е обезщетяван от държавата за принудителното си спиране на работа и налагане на ограничения, както и че през последната година бизнесът е оставен да "оцелява на мускули".

Сега с решението на здравния министър за разхлабване на мерките от 1 април басейните и спа центровете в хотелите могат да отворят при ограничен капацитет от 30%.

Година на рекорден спад

Последната година е исторически най-трудната за хотелиерския сектор, като през нея за първи път имаше и редица неотворени хотели. Летният сезон завърши с 60-70% спад за големите курорти, подобни са числата и за градските хотели. Последните резултати от изтичащия зимен сезон показват и сериозни проблеми в ски сектора, като намалението на нощувките за основните курорти Банско, Боровец и Пампорово се движи между 50 и 70 на сто. По-добри са резултатите в балнеотуризма - основните курорти Велинград, Хисаря и Сандански се очаква да завършат зимата с между 30 и 50 на сто по-малко нощувки, сочат данните от системата за единна туристическа информация (ЕСТИ).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Крайно време беше някой да потърси съдебна отговорност (хм!) на некадърните ни управници, които се оправдават, че правят това, което се прави и в другите европейски държави. Само че там обезщетенията се изплащат без разправии и хората по-спокойно посрещат рестрикциите.

    Нередност?
Нов коментар