Преобръщане на ваксинационния план: възрастни и хронично болни вече ще са приоритет

България е единствената страна в ЕС, в която уязвимите групи досега не бяха с предимство за имунизация

След като месеци наред ваксинациите срещу ковид в България се случваха без ред и приоритети, на принципа "който както се вреди", сега служебният здравен министър ще опита да коригира преобърнатия с главата надолу план за имунизациите в страната, като най-после предимство ще бъде дадено на най-уязвимите - възрастните хора над 60 г. и хронично болните. Новата заповед, която Стойчо Кацаров издаде в понеделник, също така цели и да внесе нов ред в дистрибуцията на ваксини към личните лекари в страната. В момента те са принудени да чакат на огромни опашки пред РЗИ-тата, а това води до напрежение и в крайна сметка до неравномерно разпределение и недостиг на дози.

Промените са важни и крайно необходими на фона на ниските темпове на имунизациите в страната и заплахата от разпространяващият се и в Европа нов индийски щам, за който се смята, че е и по-заразен. Според здравни експерти, ако България не ускори рязко нивата на имунизациите, скорошна нова вълна на епидемията ще е силно вероятна, а при ниските нива на защита на най-уязвимите групи рискът е от хиляди нови жертви и поредна порция проблеми за здравната система.

Преподредба на приоритетите

Всички ваксинационни пунктове и личните лекари от понеделник до четвъртък ще ваксинират само хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания - исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря, предвижда новата заповед.

В останалите дни от седмицата от петък до неделя ще се ваксинират всички останали желаещи по реда на записването. Този нов ред за имунизация срещу COVID-19 ще бъде валиден през следващите два месеца.

България досега бе единствената страна в ЕС, която без ясни мотиви избра да не даде приоритет за ваксинация първо на най-уязвимите групи, каквато е практиката във всички други страни. Логиката зад нея бе в условията на първоначален недостиг на ваксини първо да се защитят хората, които са в най-голям риск да развият тежки и фатални усложнения от ковид. По този начин държавите целят както да намалят жертвите на епидемията, така и да предпазят здравните си системи от претоварване.

"Намаляването на разпространението на вируса през последните седмици се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне. Единственият начин, за който има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията"

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

служебен министър на здравеопазването

Във ваксинационния план на България обаче възрастните и хронично болните бяха поставени след медиците, учителите и "служителите от ключови за функционирането на държавата дейности" (към които впоследствие се оказа, че се числят почти всички институции и бизнеси), въпреки че 80% от жертвите на ковид у нас са на над 60-годишна възраст. В крайна сметка насред скандали планът се разпадна още през февруари и управляващите обявиха ваксинации за всички - без ред и без приоритети. В момента ваксинациите се случват по три канала: през личните лекари, през националния електронен регистър и през зелените коридори, по общ хронологичен ред - по времето на записване или с буквално чакане на опашка (нещо, което е трудно осъществимо за голяма част от възрастните и хронично болните).

Резултатът от всичко това е, че - както отбелязва и здравният министър в свое видеообращение, България е на дъното на ЕС в нивата на защита на уязвимите групи. Едва 10% от 80-годишните например са ваксинирани в първа доза при средно над 80% за ЕС (виж графиката). Това означава, че страната ни рискува нов голям брой жертви и отново пълни болници при евентуална нова вълна на епидемията, каквато според здравните експерти съвсем не е изключена на фона на бавните темпове на ваксинациите и заплахата от новите щамове.

Опит за по-добра логистична организация

Промяната с приоритизирането на уязвимите групи е възможно да забави малко темпа на ваксинациите, който достигна около 180 хил. поставени дози в последната седмица. В същото време обаче новият облекчен ред за снабдяването на личните лекари с ваксини може не само да компенсира спада, но дори и да увеличи скоростта, а освен това ще канализира ваксинации към най-нуждаещите се от тях.

Занапред личните лекари ще получават заявените от тях ваксини от логистични пунктове по места, вместо да се редят на многочасови опашки пред здравните инспекции, както бе досега, за да получат символичен брой дози (който дори не е предварително ясен). В края на април напрежението на опашка в София дори изби във физически сблъсъци.

Сега регионалните здравни инспекции ще са задължени да доставят дозите в логистичните пунктове, които до утре (18 май) трябва да бъдат определени на територията на всяка община, а когато е необходимо, и в отдалечени населени места. Обемът на доставките ще се съобразява с предварителните заявки на личните лекари.

Също така Кацаров е разпоредил на РЗИ-тата да организират и мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще оказват социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Новият здравен министър публикува и видеоапел към българските граждани да се ваксинират, за да се махнат час по-скоро ограниченията, като предупреди, че опасността не е преминала и никой не може да гарантира, че няма да се завърне. По думите му единственото работещо решение са ваксините.

Цялото изказване на министъра можете да видите във видеото.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Няма млади , няма стари - има искащи и неискащи ...

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Все още не е задължително, но поне д-р Кацаров върна нормалността след хаоса на Ангелов и Борисов. Логиката на ваксинациите е да се предпази първо най-уязвимото население - възрастните и хронично болните. Онова с юруша: там има ваксини, беше като с бананите при соца - кой свари. Паническото ваксиниране като за края на света не е адекватно.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#] от "BBB":

    Това, което казвате е вярно за нормални страни, където 2/3 от населението не черпят информацията си от конспирационни теории.

    Единственият ефект от новия режим е, че ще забави темпа на ваксинация понеже в дните отредени за уязвими ще се ваксинират доста по-малко хора.

    Нередност?
  • 4
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Надявам се, че ако забележат такъв ефект, ще променят плана. Но не е зле да има някаква форма на приоритет в комбинация с мерките за по-добра достъпност за тежко болни и т.н. Беше абсолютен цинизъм да се оставят хората да се ваксинират както сварят, че и да ни го продават като да има предостатъчно ваксини - заслуга на блестящия министър. Накрая излезе и че и да не се ваксинират хората, няма страшно, защото имало към 2,5 млн (!!!) преболедували. Дано всичките изцепки и истории, съшити с бели конци, си останат в миналото. Макар че те костваха живота на много, много хора.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "Stoyan Dimitrov":

    Приоритетния достъп за уязвимите трябва да е силно ограничен - не повече от 1-2 дена в седмицата. Иначе веднага ще има рязко забавяне на ваксинацията.

    Огромната част от тези дето не искат да се ваксинират са именно в тази група.

    На баща ми (86г) джипи-то му звънял да го ваксинира с Астразенека в началото на март, но той отказал защото нямал доверие на тая ваксина. Аз му звънях да размисли, пращах му имейли - ефект йок.

    След това джипи-то му звънял в средата на април да го ваксинира с Пфайзър и моя глупак пак отказал.

    Тогава вече яко се ядосах и звънях всеки ден и след 2 седмици успях да го придумам да се ваксинира - на зеления коридор. След още една седмица успях да придумам и майка ми.

    Ама колко от дъртаците имат деца дето са така върло убедени в ползата от ваксините както съм убеден аз?

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 2
    • + 2

    Най-после нещо нормално.

    Нередност?
  • 7
    board avatar :-|
    board
    • + 2

    Идеята звучи хубаво, но щеше да има смисъл, ако имаше недостиг на ваксини. А в момента имаме повече ваксини от колко поставяме и ще доведе само до забавяне на процеса.
    Моите родители имаха желание да се ваксинират и вече го направиха, единия през личен лекар, другия през запазване на час в портала. С други думи, който възрастен човек иска, може без проблеми да го направи. За това не разбирам защо е нужно да се запазват толкова много дни само за тях.

    Нередност?
  • 8
    knb avatar :-(
    Кнб

    До коментар [#2] : И като сравним България с Испания например сме по-добре по всички показатели.

    Проблема е именно кой се ваксинира. Ако ваксинираш потенциално заплашените пациенти, но не ваксинираш този, който ги гледа, то евентуално ще запазаш някои от тях (защото дори с инфекция много по-невинна от ковид, предизвикана от ваксината, ще убиеш доста). И защото този, който им служи за заразопреносител ще си пренася заразата. Ако ваксинираш именно младия, който се грижи за 10 старци, то предпазваш много повече старците.

    С една ваксина вместо десет се постига спиране на заразата. Ако вероятността да се зарази някой е една десета, то ваксинирайки всички с повече от 10 контакта (на закрито, за повече от час), заразата утихва. Колкото и стари хора, които виждат само един двама на ден да се ваксинират, няма да има такъв ефект. Така че "хаотичния български план" с много по-малко ваксини постигна много повече от Гърция, Германия и Испания. Като месеци и години запазен живот.

    И не, не е вярно че са ваксинирани първо старците. Първите ваксинирани във всички страни са лекарите. Именно по изложените причини, за да не станат именно те заразяващите.

    Да не говорим че при липса на опашки и при достатъчно ваксини, каквито и да са ограничения са просто фатмашки навици и нищо повече.

    Нередност?
  • 9
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#] от "":

    https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

    Сравни тук как се развиват пропорциите на заболели и починали в Германия и България и пак ще говорим кой какво е постигнал с хаотичния план. Германия има две големи вълни на заразени и една на починали, именно защото ваксинира първо най-уязвимите. България има две пропорционални вълни. Не виждам в тази статистика "българския план" изобщо нещо да е постигнал, да не говорим за "много повече".

    Нередност?
Нов коментар