Туризъм в последната минута

Северното Черноморие е в разгара на втори тежък летен сезон, a надеждите са за спасение на двата най-активни месеца

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Късен старт, неясни прогнози, промени в движение, резервации в последния момент. Българският морски туризъм влезе във второ лято на сътресения, след като пандемията успя да превърне сезон 2020 в исторически най-трудния. На север, където традиционно голяма част от почиващите са чужденци от основните западноевропейски държави, Русия и Румъния, по-голямата част от обектите започнаха да отварят след средата на юни. А след на практика нулевия старт някакво раздвижване се очаква едва от юли. Как в крайна сметка ще завърши сезонът обаче и през тази година ще стане ясно в края му - очакванията са все пак той да бъде по-добър от предходния, но далеч от резултатите в предкризисните нива.

Сега бизнесът е изправен пред ситуация да търси спасение в кратък, очертаващ се около 100 дни активен сезон. А резервации и анулации за него са възможни до последната минута.

Късен и труден старт

Когато още през пролетта беше обявено, че летният туристически сезон ще стартира официално на 1 май, в бизнеса нямаше много надежди, че това ще се случи реално. Късната подготовка, редицата неуредени казуси с пътуванията, както и високото ниво на заболеваемост и ниското ниво на ваксинация в България в крайна сметка оставиха страната в редица "забранителни" списъци за пътуване на важните чужди пазари. Същевременно България представи и прекалено късно правилата за влизане в страната - това се случи едва на 29 април, тоест два дни преди "официалния старт", което кратко време направи и невъзможно организирането на почивки.

Именно Северното Черноморие се смята за един от най-губещите региони от тази стъпка, доколкото покрай майските и великденските празници там традиционно почиват румънски туристи. През сезон 2021 обаче идването им се оказа на практика невъзможно. След празния Великден, в който курортите около Варна посрещнаха единични туристи, основно от България, юни започна малко по-добре. Тогава в региона започнаха да кацат първите полети с чужденци - основно от Централна Европа - Чехия и Полша, но броят им бе далеч от предкризисните нива.

Бърз резултат обаче се видя от друга стъпка - премахване на изискването за PCR тестове за Румъния в началото на юни, което според хотелиери е довело до "почти мигновени резервации". Така те са се очертали като една от най-големите групи почиващи през юни в северните курорти.

"Румънци има, но техните пътувания са повече за уикендите", казва Георги Щерев, който е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на Съюза на собствениците в Златни пясъци. Реално румънският уикенд туризъм замества българския, доколкото повечето пътувания на българи са по курортите в Южното Черноморие.

По данни на Щерев към средата на юни отворените хотели в Златни пясъци са били 50-60% от всички, но заетостта - ниска. Още предварителните очаквания бяха, че от 1 юли мнозинството собственици ще опитат да работят, като през тази година по-малко обекти се очаква да останат затворени.

Неясноти по основните пазари

Така морският туризъм се изправя на прага на два месеца сезон, които ще опита да спаси. Засега предварителните данни на летище Варна сочат, че на фона на ужасяващия спад от 70% за миналата година, когато обслужените пътници бяха едва 618 хил., сега има надежди за възстановяване. В първата си прогноза от аеропорта през март очакваха морските летища да възстановят трафика до 50% от предкризната 2019 г., впоследствие очакванията достигнаха до 70%. Така в старта на сезона данните на "Фрапорт" са за 1.84 млн. очаквани пътници през летище Варна, като освен традиционната линия София - Варна най-много полети се очакват от Германия, Полша, Турция и Великобритания.

Изпълнението на заявените програми обаче е условно - и през миналата, и през настоящата година промените се случват с бърза скорост, като пример за това е падането на програмите от Русия през май и първата половина на юни.

Всъщност именно пътуванията от най-големите пазари за морския туризъм, включително по Северното Черноморие, към момента са все още под въпрос дали и в какъв обем ще се реализират. По информация на "Капитал" на този етап очакванията са Северното Черноморие да започне да посреща германски туристи в последната седмица на юни и първата на юли според програмите на различните туроператори.

На този етап не е ясно какво ще се случи с другия основен пазар - Русия, където България и през май, и в началото на юни не попадаше в списъците с държави, до които е разрешено пътуване. Всъщност в средата на юни асоциацията на руските туроператори АТОР изпрати писмо до правителството, с което настоя да бъдат отворени за туристически пътувания важни за страната дестинации, сред които попада и България. Към средата на юни от Русия бяха позволени туристически пътувания до 21 държави, но според туроператорите те покриват едва 10% от търсенето на почивки в страната. Развръзка около руските пътувания се очаква в края на юни, като според българския бизнес от страната има интерес.

Дали ще се отвори за туризъм и третият важен пазар за сектора - Великобритания, все още не е ясно. Очакванията са, ако има полети оттам, те да бъдат след юли. България все още попада в списъка с "рискови" дестинации за пътувания - към юни в т.нар. жълта зона, след която се изискват PCR тест и карантина. Преразглеждането на въпросния списък се прави на три седмици, като следващото ще бъде в края на юни.

Същевременно Северното Черноморие сериозно пострада и от проблемите с автобусните пътувания от Украйна и Молдова, част от които са за курортите около Варна. Причината е, че все още не са договорени "зелени коридори" с Румъния за транзитно преминаване на тези туристи, което затруднява и преминаването оттам.

Сезон с много неизвестни

Все пак очакванията на бизнеса са 2021 г. да бъде по-добра от предходната година, но далеч от традиционните нива в морския туризъм. Как точно ще се развие сезонът оттук нататък зависи както от това дали ще бъдат отворени основните пазари за сектора, както и колко интензивни ще бъдат вече стартиралите пътувания от централноевропейски държави като Полша и Чехия. "Имаме шанс да спасим оставащите месеци, но трябва да се вземат спешни мерки. И някои от тях са чисто организационни", казва Георги Щерев. Такива например са определяне на хотели и места за настаняване за карантинирани туристи в курортите, каквото изискване имат някои държави.

Конкретно за Северното Черноморие ще е важно и дали ще успее да привлече повече български туристи по курортите, голямата част от които пътуват на юг.

Все още няма коментари
Нов коментар