🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бил Гейтс поема контрола върху Four Seasons в сделка за 2.21 млрд. долара

Cascade Investment увеличава до 71.25% участието си във Four Seasons Holdings

Cascade Investment на Бил Гейтс поема контрола върху хотелската верига Four Seasons, след като постигна споразумение за придобиването на дял от Kingdom Holding на саудитския принц Алуалид бин Талал. Инвестиционната компания ще плати 2.2 млрд. долара в брой, за да увеличи дела си във Four Seasons Holdings до 71.25% спрямо настоящите 47.5%, става ясно от съобщението. Сделката показва, че Гейтс очаква луксозните пътувания да се възстановят от срива заради пандемията от коронавирус. Оценката на веригата ще достигне 10 млрд. долара в резултат на сделката.

Принцът, чрез Kingdom Holding, ще продължи да притежава останалия дял, се казва в изявлението на Four Seasons. Той е собственик на дялове в много компании като Citigroup и Lyft, но инвестиционната му фирма продава своите дялове в хотели през последните 10 години.

Алуалид бин Талал беше освободен в началото на 2018 г., след като бе задържан в хотел "Риц-Карлтън" в Рияд заедно с други кралски особи, висши служители и бизнесмени като част от антикорупционната кампания на Саудитска Арабия. В интервю за Fox News Channel по-късно същата година принцът каза, че задържането му е "простено и забравено".

От конгломерата на Ал-Уалид Kingdom Holding заявиха, че ще използват паричните постъпления от сделката за бъдещи инвестиции и ще изплатят част от неизплатените си заеми. Cascade Investment инвестира за първи път в Four Seasons през 1997 г. Десетилетие по-късно Гейтс и принц Ал-Уалид придобиват 95% от дяловете на компанията за 3.8 млрд. долара, а основателят на хотелиерската верига Изадор Шарп запазва 5%, оставайки неин главен изпълнителен директор. Новите собственици разшириха бизнеса и сега веригата управлява 121 хотела и курорта и 46 жилищни имота и има над 50 проекта в развитие.

Все още няма коментари
Нов коментар