🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Празничните пътувания - сбогом, ковид

Очакванията са за повече резервации спрямо предпандемичната 2019 г., расте интересът на българите към по-далечни места

Най-много са пътуванията по празниците към зимните курорти
Най-много са пътуванията по празниците към зимните курорти
Най-много са пътуванията по празниците към зимните курорти    ©  Shutterstock
Най-много са пътуванията по празниците към зимните курорти    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Новогодишните пакети са резервирани от 2 до 4 месеца по-рано за разлика от изминалите две години, когато се предпочиташе last minute записване.
  • От Министерството на туризма очакват в България да се реализират над 100 хил. пътувания за Нова година.
  • Резервациите за пътувания в чужбина са основно за съседни държави, но расте интересът и към по-далечни дестинации.

Краят на годината наближава, а с него и празничните пътувания - в страната и отвъд границата. Първата година, в която липсват противоепидемични мерки, логично отчита връщане към старите туристически навици, казват експерти - любими дестинации и празнични пакети, както и ранни резервации вместо last minute записвания.

След спада, който пандемията причини (особено през 2020 г., когато пътуванията бяха с около 20% по-малко), тази година се очаква числата да достигнат и дори да задминат тези от предпандемичната 2019 г. По данни на туристически агенции за посрещането на 2023 г. има увеличен интерес към пътуванията в чужбина - предимно в близки до България страни, но и до по-далечни дестинации. Очаквано далеч повече са българите, които ще пътуват вътре в страната до различни места за настаняване и предимно в зимните курорти.

Завишен туристически поток има и на летищата. "За периода от 23 декември до 2 януари има заявени общо 260 полета (редовни и чартърни) от и до летище Варна, което е с 41% (76) повече спрямо същия период на миналата година", казаха от ръководството на летището, като отбелязаха, че се наблюдава и много по-добра натовареност на пътниците.

Точният брой на хората, които са пътували в периода на коледно-новогодишните празници, ще може да бъде изчислен едва в началото на следващата година, но очакванията на Министерството на туризма са вътрешните пътувания да са около 100 хил. По думите пък на Румен Драганов, ръководител на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, прогнозите за пътуванията извън страната са за около 60 - 70 хил., от които 10-12% ще са до по-отдалечени дестинации.

Нова година, стари традиции

Съвсем очаквано по-голям е делът на хората, които ще пътуват за Нова година, за Коледа хората, които избират да празнуват в семейна обстановка, но извън дома, предпочитат малки хотели или къщи за гости. Въпреки това по данни на туристическия портал "Насам-натам", който работи с над 40 туроператора в страната, има и значителни записвания за предколедни и коледни програми в страните в Европа, характерни с коледните базари и празничната атмосфера и традиции, като предпочитанията традиционно са за Австрия, Чехия, Германия, Франция и др.

Пътуванията за посрещане на Нова година преимуществено ще са в рамките на страната. От Министерството на туризма коментираха за "Капитал", че очакваните над 100 хил. регистрации са връщане към нивата от 2019 г. Големият дял от пътуващите в този период не ползват услугите на туристически агенции за резервации в България, а дори и за съседните Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония. Освен че предлагат конкурентни цени, близостта им с България позволява по-гъвкави резервации, съобразени с броя на почивните дни.

Изборът на съседна държава обикновено се прави и в зависимост от местоживеенето - например хората от североизточната част на страната предпочитат Румъния и по-конкретно Букурещ като най-близка дестинация (като там остава проблемът с чакането на границата, особено при пътуване с автобус, обясняват от туристическите агенции). И съответно хората от Югозападна България се отправят към Сърбия, Северна Македония и Гърция.

Традиционни остават и форматите на пътуванията - като места и времетраене, както и с големия дял на неорганизираните. Въпреки възможностите за по-дълга ваканция - от Коледа до първия работен ден след Нова година, процентът на резервациите, които обединяват почивните дни, е малък. По данни на туристическото ведомство най-активни в пътуванията са хора на възраст между 30 и 44 години.

Високите цени не са пречка

Заради инфлацията тази година пътуванията струват повече в сравнение с предишните - както в България, така и зад граница. Цените за настаняване и транспорт (самолет, автобус или личен автомобил) са по-високи, но особено това важи за храна, алкохол, местни атракции и пр. "В сравнение с предпандемичната 2019 г. настаняването на вечер е поскъпнало с 25-30%, а спрямо 2021 г. - с около 20%", посочват от Министерството на туризма.

Сходен ръст в цените отчитат и туристическите агенции. "Поскъпването е средно с около 15% на цените на самолетните билети и хотелите, но има много по-голямо увеличение в цените на място. Примерно ако една бира на Сейшелите е струвала средно 8 евро, сега е вече 14-16 евро. Цените за екзотична дестинация за Нова година започват от около 2 хил. лв./човек, като средната цена, на която се резервират пакети, е между 3 и 4 хил. лв./човек. В Европа пакет с 2 или 3 нощувки може да започва от 1000 лева на човек в зависимост от избора на дестинация и категория хотел", обяснява Петър Стоянов от туристическа агенция "Луксутур".

Въпреки това от агенцията коментираха, че все повече хора предпочитат висок клас хотели (петзвездни пред четиризвездни), като конкретно за Нова година се търсят пакети с включена храна.

Добре планирани пътувания

Въпреки големия дял на самостоятелно организираните пътувания не намалява интересът и към екскурзиите, предлагани от туристическите агенции. Причините за това са няколко. От една страна, в пакетите обикновено са включени освен транспорт и настаняване и празнична вечеря и всякакъв друг тип развлечения, а от друга, често туроператорите дават възможност на хората да се възползват от различни отстъпки и намаления, които правят цената на пакета по-атрактивна. Наред с това увеличеният брой на пътуванията до все по-далечни дестинации предполага и увеличено търсене на услугите на агенция.

По данни на "Насам-натам" тенденцията, която наложи пандемията - за резервации в последния момент, е обърната през тази година и активното планиране на празниците е започнало още през лятото. Най-много резервации са правени от 2 до 4 месеца преди пътуването, когато e възможността за по-ниски цени при ранни записвания, като местата до някои дестинации (Тайланд, Тунис, Египет, Дубай, Сърбия) са изчерпани изключително бързо. Last minute записванията са предимно до по-близки места като Албания, Париж и Виена.

Все по-далече

От "Насам-натам" отбелязаха, че най-предпочитани от далечните дестинации остават Занзибар, Тайланд, Малдивите, Дубай и Египет. "Изминалия период от корона кризата направи по-достъпни за българския турист по-далечни, топли и екзотични дестинации", коментира Рени Гутева, управител на "Насам-Натам. Същото потвърждават и от две туристически агенции - "Луксутур" и "Онекс тур".

По думите на Петър Стоянов от "Луксутур" това се дължи отчасти на пандемията, която осезаемо е променила поведението на туристите и повечето от тях предпочитат при възможност да пътуват по-далеч и тази година това се отразява, като до всички тези дестинации летят и директни чартърни полети от София, което се случва за първи път от България в този обем и разнообразие.

Все повече хора пътуват не защото посрещането на Нова година на различно място е толкова специално, колкото защото има повече почивни дни и това е периодът, в който могат да си позволят да пътуват за по-дълго.

Петър Стоянов

мениджър, туристическа агенция

За празнуване на Нова година с голяма компания предпочитана остава западната ни съседка Сърбия, а за семейства с деца - Турция, като само от летищата във Варна и Бургас предстои да излетят 7 чартърни полета натам. За сравнение, миналата годината са били едва два.

В България по данни от Министерството на туризма се очакват най-много пътувания по празниците към зимните курорти Банско, Чепеларе, Велинград, Смолян, Самоков, Разлог, Хисаря, като наред с това хората пътуват и към Варна, София, Пловдив, Сандански и др.

Все още няма коментари
Нов коментар