Българският туризъм все още не се е възстановил до нивата отпреди пандемията

Местното търсене вече надхвърля нивото от 2019 г., но посещенията на чуждестранни туристи са по-слаби, показват данни на Евростат

Над 24 млн. са направените нощувки в българските хотели и места за настаняване през 2022 г. по предварителни оценки на Евростат.
Над 24 млн. са направените нощувки в българските хотели и места за настаняване през 2022 г. по предварителни оценки на Евростат.
Над 24 млн. са направените нощувки в българските хотели и места за настаняване през 2022 г. по предварителни оценки на Евростат.    ©  Юлия Лазарова
Над 24 млн. са направените нощувки в българските хотели и места за настаняване през 2022 г. по предварителни оценки на Евростат.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Туристическият сектор в България през 2022 г. още не успява да се възстанови до нивата си отпреди пандемията. Това показват предварителни данни на Евростат за нощувките в хотели и други места за настаняване, чийто брой през миналата година остава с 11% надолу спрямо 2019 г. Все пак резкият спад с настъпването на ковид е последван от сравнително бързо възстановяване, и ако тенденцията се запази, догодина туристическата индустрия може и да изплува.

Нощувките от местнния пазар вече значително надхвърлят нивото отпреди пандемията- със 17% ръст спрямо 2019 г. Това се случва, въпреки че в разгара на летния сезон цените на туристическите услуги вече растяха с двуцифрени темпове спрямо година по-рано. Делът на българските туристи - особено в големите курорти в летния сезон, традиционно е доста по-нисък в сравнение с този на чужденците, а и локалните посещения изпитаха по-умерен спад по време на пандемията. За сметка на това нощувките от посетители от други държави остават с близо 27% под нивото от 2019 г. Така България изглежда все още се затруднява да привлича туристи от чужбина.

Над 24 млн. нощувки отчитат българските хотели и места за настаняване през 2022 г. по предварителни оценки на Евростат. През 2019 г. те надхвърлят 27 млн.

Тази година туристическият бранш в България вероятно отново ще трябва да разчита на по-силно представяне през летните месеци, след като топлата и безснежна зима вече изяде началото на ски сезона.

В ЕС възстановяването напредва малко по-бързо

Туризмът в Европейския съюз следва сходна тенденция, като също не се е възстановил напълно, но напредва по-бързо в сравнение с българския. Общият брой на нощувките в ЕС през миналата година е 2.88 млрд. по предварителна оценка на европейската статистика, или с 5.6% по-малко от 2019 г. Европейците като цяло също предприемат повече пътувания в рамките на собствените си страни, но разликата не е толкова отчетлива както в България. Средно за съюза нощувките на местни гости в хотели и други места за отсядане изпреварват с по-малко от 1% предпандемичното ниво, докато посетителите от чужбина изостават с близо 13%.

В хода на годината възстановяването набира скорост, показва разбивката по месеци. Докато през първата половина на 2022 г. нощувките са с 11% надолу спрямо същия период на 2019 г., през месеците след юли разликата се свива до под 2%.

Само три страни от ЕС могат да се похвалят, че техният туризъм напълно се е възстановил от пандемията - Дания, Нидерландия и Белгия. На другия полюс са Латвия, Словакия и Унгария, където търсенето на услуги за краткосрочно настаняване остава с над 20% по-ниско отколкото преди ковид.

Внезапното отваряне на Китай за света и премахването на голяма част от ковид ограниченията в страната през януари се очаква да даде нов тласък на туризма в Европа. През 2020 г. търсенето на настаняване от страна на китайски туристи спадна значително повече от общото (86% при средно 50% спад) и продължи да върви надолу през следващата година въпреки цялостната тенденция на ръст. В много страни обаче остават опасенията от ковид. ЕС препоръча на правителствата да изискват отрицателни тестове за пристигащите китайци. В някои страни има противоречие между туристическия сектор и здравните власти, коментира пред BBC Стив Саксън, партньор в консултантската компания McKinsey.

Все още няма коментари
Нов коментар