🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заводи и хотели получават 235.2 млн. лв. за енергийна ефективност

Парите са предвидени по Плана за възстановяване, който обаче ще се предоговаря и не е ясно как това ще повлияе на мярката

Саниране и за производствени сгради и сгради в областта на туризма предстои по програма на МРРБ
Саниране и за производствени сгради и сгради в областта на туризма предстои по програма на МРРБ
Саниране и за производствени сгради и сгради в областта на туризма предстои по програма на МРРБ    ©  Анелия Николова
Саниране и за производствени сгради и сгради в областта на туризма предстои по програма на МРРБ    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Третата процедура на МРРБ за енергийна ефективност трябва да стартира през тази седмица
  • Тя е насочена към нежилищния сграден фонд на производствени обекти и такива в сектора на туризма
  • Очаква се по процедурата да бъдат обновени 250 сгради на предприятия и хотели

Нова процедура за енергийна ефективност, този път за сградите на производствени предприятия и хотели, предстои да бъде обявена до дни от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За старта и беше потвърдено от заместник министърът на регионалното развитие Десислава Георгиева по време на конференцията за "Парите по плана за възстановяване и европейските структурни фондове", организирана от КРИБ и "24 часа".

Това ще е третата процедура в посока енергийно обновление, която министерството пуска след старта на процедурите за саниране на многофамилни жилищни сгради и публичния сграден фонд.

"Очакваме да обявим поканата за бизнеса в рамките на настоящата седмица, посочи Георгиева. Средствата по НПВУ са приблизително 235 млн. лв. В схемата са предвидени и сгради от сектор "Туризъм", посочи още зам.-министърът.

Средствата за енергийна ефективност представляват сериозен интерес на фона на високите цени на електроенергията и природния газ, както и на несигурността на доставките.

Процедурата за саниране на бизнес сгради

Основната цел е устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм.

Условието е достигане на клас на енергопотребление "А" и по изключение клас "В" след прилагане на енергоспестяващи мерки на сградите, както и постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд. Това само по себе си следва да доведе до намаляване на разходите за енергопотребление.

Общият финансов ресурс от 235.2 млн. лв. е разпределен в три компонента - микро и малки предприятия, средни предприятия и големи предприятия. Най-голям дял - 94 млн. лв. е определен за големите предприятия, тъй като те се явяват и най-енергоемките предприятия. За сградите на малките фирми са предвидени 58.8 млн. лв., а за средните - 82.3 млн. лв.

Минималният и максимален размер на помощта също е диференциран за отделните видове предприятия. Микро предприятията ще могат да обновят сградите си най-малко за 100 хил. лв. и максимално за 300 хил. лв. За малките фирми диапазонът за минимален размер е съответно от 100 хил. лв до 500 хил. лв. Средните имат същия минимален праг и максимален 750 хил. лв., а за големите фирми максималният размер е 2.5 млн. лв.

Каква част от целия проект ще може да бъде покрита с помощта пък зависи от това къде се намира дадения обект. В Югозападен район за планиране гранта е за 35%, а за всички останали - 45% от общите разходи.

Кои са допустимите кандидати

Търговци (микро, малки, средни и големи) по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите и Закона за малките и средни предприятия, които са регистрирани не по-късно от 30.12.2019 година.

По процедурата не са допустими партньорства.

Какви дейности и разходи ще се финансират

Най-общо ще могат да се покриват разходи за строително-монтажни работи при енергоспестяващи мерки за достигане на енергиен клас "А" или постигане изискването за сгради с близко до нулево нетно потребление на енергия и мерки за използване на ВЕИ. Освен това предложения ще бъдат одобрявани единствено, ако обследването за енергийна ефективност е доказало, че ще доведат до постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия за всеки обект. Това е лесно постижимо със соларни панели за собствени нужди например.

Мерки за енергийна ефективност ще се изпълняват въз основа на обследване за енергийна ефективност на съответната сграда. Обследването за енергийна ефективност следва да бъде придружено от валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация. "Наличието на енергийно обследване е предварително условие за кандидатстване по настоящата процедура", е записано в предварителните условия и насоки по процедурата.

Сроковете

Очаква се процедурата да стартира до няколко дни, а според обявеното от заместник министър Десислава Георгиева и до края на тази седмица. Според предварителната документация планираната продължителност на всяко проектно предложение не може да надвишава 24 месеца.

Управляващ орган по процедурата е Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а кандидатстването ще се осъществява изцяло по електронен път чрез Информационната система за мониторинг (ИСУН), където ще бъдат публикувани и всички необходими документи за представяне на проектните предложения.

Все още няма коментари
Нов коментар