🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Латвия предупреждава за риск от "инцидент" между НАТО и Русия

Руски военни учения покачват напрежението в Балтийския регион

Лукашенко се опитва да копира турския президент Ердоган в действията си с мигрантите.
Лукашенко се опитва да копира турския президент Ердоган в действията си с мигрантите.
Лукашенко се опитва да копира турския президент Ердоган в действията си с мигрантите.
Лукашенко се опитва да копира турския президент Ердоган в действията си с мигрантите.

Използването на бежанци за създаване на напрежение по границата с Литва, както и предстоящото военно учение с участието на руски и беларуски войски рискува "инцидент" с войските на НАТО в балтийските държави или Полша. Това заявява външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пред Financial Times, като отбелязва, че има по-голям шанс за "недоразумения и действия, които не са одобрени от висшестоящите", когато руските военни учения "Запад" се проведат следващия месец.

"Имате гранична криза, имате големи военни учения, които се провеждат по границите на страните от НАТО, вие също имате засилено присъствие от наша, литовска, естонска и полска страна на граничари и военни формирования. Разбира се, това увеличава възможността за инциденти", каза Ринкевичс.

Безпокойството нараства както в балтийските държави, така и в Брюксел заради действията на авторитарния режим на беларуския президент Александър Лукашенко след бутафорни избори миналата година и принудителното приземяване на полет в рамките на ЕС през май, за да бъде заловен журналист активист, противопоставил се на режима на Лукашенко.

Мигрантите като оръжие

Балтийските дипломати разказват, че последната тактика, използвана от беларуския президент, е да насочи мигранти от Ирак, Сирия или няколко африкански държави към литовската граница. Повече от 4000 мигранти са преминали в Литва само тази година, което е повече от 50 пъти в сравнение с миналата година. Ринкевичс смята, че това е "много ясен случай на хибридна война", като умишлено се използва миграцията, за да се насочи към ЕС и Литва.

"Мигрантите всъщност се използват като оръжие. Колкото по-дълго живеем в този 21 век, толкова по-страшно става. Нещата, които не бихме могли да си представим, че могат да бъдат използвани, биват използвани", добавя външният министър.

Напрежението в балтийските държави се увеличава на всеки четири години, когато годишните военни учения на Русия се преместват в западния й район, граничещ с Естония, Латвия и Литва. Ринкевичс обаче казва, че тазгодишното учение "Запад" е особено чувствително поради "продължаващия елемент на хибридна война". "Определено това има доста голям потенциал за инциденти. Разбира се, ако някой планира умишлени провокации, това може да се види. Но, честно казано, не мисля, че има интерес това да се превърне в пълномащабна военна провокация."

Русия, която има тесен съюз с Беларус, остава един от малкото поддръжници на Минск. Ринкевичс заяви, че смята, че не е в интерес на Москва да бъде прекалено тясно свързана с последните действия на Лукашенко, които бяха "малко прекалено скандални". Той обаче твърди, че Русия вероятно ще бъде замесена по някакъв начин в последващите действия на Беларус. "Определено е трудно да си представим, че подобни действия могат да се извършват без някаква подкрепа, координация и сътрудничество", твърди външният министър.

Бившият ръководител на въоръжените сили на Естония, евродепутатът Рихо Терас, призова миналата седмица НАТО да се позове на член 4 относно миграционната криза - това изисква консултации между членовете на военния алианс. Задействането му не би било толкова сериозно, колкото член 5, който декларира, че нападението срещу един член е атака срещу всички, но се разглежда като символ на дълбоката загриженост на НАТО по даден въпрос и е използвано няколко пъти от Турция. Ринкевичс намекна, че Латвия ще подкрепи призив по член 4 при правилните обстоятелства. "Ако има реална нужда да се поискат консултации със съюзниците от НАТО, ако видим нужда от член 4, ще го използваме", казва той.