🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството и фермерите не се разбраха: национален протест блокира страната

Секторът на зърнопроизводителите ще блокира магистрали и основни пътни артерии заради разрешения внос от Украйна

Фермерите заплашиха, че изкарват техниката си по пътищата в 10 сутринта в понеделник и ще я държат там неопределено време
Фермерите заплашиха, че изкарват техниката си по пътищата в 10 сутринта в понеделник и ще я държат там неопределено време
Фермерите заплашиха, че изкарват техниката си по пътищата в 10 сутринта в понеделник и ще я държат там неопределено време    ©  Цветелина Белутова
Фермерите заплашиха, че изкарват техниката си по пътищата в 10 сутринта в понеделник и ще я държат там неопределено време    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общонационален земеделски протест започва в понеделник, когато се очаква да бъдат блокирани 46 точки в страната - гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Поводът е решението на парламента от четвъртък да свали забраната за вноса на зърно от Украйна.

През уикенда конфликтът между кабинета и земеделците ескалира. Първо премиерът Николай Денков покани зърнопроизводителите на среща в събота, но те не се отзоваха. Последва коментарът на Денков пред Би Ти Ви "Aз с терористи не преговарям" и обяснението, че едрите зърнопроизводители поставят ултиматуми използвайки фалшиви аргументи. "Очаквам от тях да дойдат на масата и да преговаряме по същество", заяви премиерът.

Това наля масло в огъня и втвърди позициите, като даде муниции на противниците на кабинета в социалните мрежи.

В неделя Денков излезе на специален брифинг, за да уточни, че не е искал да атакува целия сектор, а онези "които получават многомилиардния дял от помощите. С него те си купиха яхти, построиха си вили, а сега са в сърцето на този протест". Той също така посочи, че е разговарял с премиера на Украйна, която ще наложи ограничения на определени стоки, за да не се пренасити пазарът. Денков е поканил браншовите организации, за да решат кои да са тези стоки за България, но те не са откликнали.

Няма вредни за здравето продукти, внасяни от Украйна

Денков увери, че в България не са допускани продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето, което се гарантира от проверки на всички стоки, които се внасят от Украйна. Даде и числа: "От 1 октомври 2022 г. до 3 май т.г., когато влиза забраната за внос, Агенцията по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, в нито една от тях не са открити вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители и цялото количество е върнато в Украйна".

Какво искат

От Българският фермерски съюз обявиха, че исканията на земеделците към парламента, правителството и президента са пет и освен за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна те искат и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Също така - изплащане към земеделските производители до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Какво не искат

Тук обаче има много премълчаване и то не е свързано само с милиардите субсидии за зърнарите и скъпите коли.

Например фактът, че земеделците умишлено отказаха преди време да продават продукцията си на по-ниските пазарни цени, като се надяваха със забраната да накарат местните преработватели да купуват на зададени от тях по-високи. Всъщност производителите на олио в момента работят с намалени мощности заради недостатъчно суровина, защото отказват да купуват тази с надценка.

Влизането на украинска стока не означава, че тези фермери ще фалират, а че ще реализират стока на загуба, което е нормален пазарен риск във всеки сектор (а този специално получава милиарди годишно като субсидии). Всъщност най-пострадали ще са отново потребителите, тъй като независимо кой спечели в тази битка - фермерите или преработвателите, цените за крайния потребител вероятно няма да спаднат.

В свои изявления Денков многократно посочи статистики, според които зърнопроизводителите през миналата 2022 г., "годината на войната", са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. "Такива норми на печалба са само повод за завист", коментира той и добави, че помощите за аграрния сектор нарастват всяка година.

Повече по темата с числа има тук.

Какво следва

Протестът ще започне в 10 сутринта в понеделник, като засега не е ясно кога ще приключи. Ще бъдат блокирани както магистрали, така и пътни артерии.

Правителството пък обяви, че очаква представители на сектора за разговори, като Денков съобщи, че има "проблем с начина, по който се използват субсидиите" - те отиват към едрите зърнопроизводители, а производителите на зеленчуци и плодове са ощетени. На брифинга си премиерът заяви, че правителството вече работи по нова система за разпределяне на субсидиите, които да са балансирани и обвързани много по-добре с реалната продукция.

Протестът ще бъде подкрепен от няколко земеделски организации, но междувременно от туристическия бранш изразиха притеснения от блокирането на пътищата от зърнопроизводителите в продължаващия активен сезон.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 5
    • + 7

    Без квалификации - чисто лингвистично - зърнари се римува с лайнари. Особено тези дето гарантират хляб с трето качество за народа (купете най-евтиния хляб в Гърция само за сравнение). Държавата може и трябва да ги потрича данъчно, че да се осъзнаят. Че да останат само истинските фермери, плява никому не е нужна! Имаше скоро интервю с един Илчовски - милионер на 20 и какво ли не ама пак си има вид като Буци и другите т.нар. борци

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 8

    За да се разберат или да не се разберат, трябва да са си говорили. А не са. Дянков каза, че с терористи не преговаря.
    Сглобката на тъмно и внезапно промени становището си за внос на украинска ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ - зърно, нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, птици, яйца, месо и месни производни, мед и пр. В този смидъл са засегнати не единствено "зърнарите", както се опитват да противопоставят една група на останалите, а цялото българско земеделие.
    Внезапният обратен завой най-вероятно е в резултат от натиск от Козяк, защото, както обяви и Виктор Орбан украинското зърно всъщност е собственост на американски корпорации - Монсанто, Блекрок, които методично през годините изкупуваха украинския чернозем.
    Е, посолствоТО сега намери пазар на ГМО продуктите си.
    Йес-сърчетата от сглобката просто чукнаха токовете.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 4

    Днес сламеният човечец Денков му спуснали какво да говори за житото. Слушам го как твърди, че нищо не може да направи защото това било решение на ЕК да се премахне забраната за внос на украинско жито. Чудно как това решение не важи за Словакия, Унгария, Полша, Румъния, а вдите ли само за България. На всички е ясно, че тук правителство от измамници и шарлатани ПП е поставено директно от американското посолство с помоща на пробитите ни национални медии. Американските фирми настояват да могат да продават украинското жито на борсите, кой знае с какво качество, като мине през ЕС, за да избегне проверки и разбира се това в момента най-лесно може да се случи само през България, където са поставени измамници и национални предатели.
    Пуснали и по медиите "експерти" да лъжат обществото, че житото от Украйна ще отиде за Африка и нито едно зрънце няма да се продава тук. Орбан днес ясно го каза - зърнената сделка е една глобална измама, африканските деца не са получили и един хляб от това жито, всичко отива на борсите в Европа. Дано поне имат накакъв срам и не изнесат хубавото българско жито през Гърция и да оставят за населението украинското. От поставени от чужди сили национални предатели всичко може да се очаква да се случи!

    Нередност?
  • 4
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 3
    • + 3

    Защо не пуснат полицията ?Това са престъпници .Едрите произодители ТЕГЛИХА КРЕДИТИ точно когато почна войната ,знаете ли защо ?Изкупуваха зърно с цел да го запазат и когато се вдигант цените спекулативно да го изпързалят на още по-висока цена ,това правиха и чак кредити се теглиха за тая цел ,после цените паднаха и сега искат да продават САМО НА ВИСОКИ ЦЕНИ !Това е

    Нередност?
Нов коментар