🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рано е за шампанско!

Или защо, преди да видим детайлите, може да отложим празненствата, че Гърция и еврото са спасени

Гърците днес осъмнаха с новината, че банките ще им отпишат 50% от дълга. Това върна усмивката на лицето на министър-председателя Георгиос Папандреу, но той и сънародниците му нямат много поводи за радост
Гърците днес осъмнаха с новината, че банките ще им отпишат 50% от дълга. Това върна усмивката на лицето на министър-председателя Георгиос Папандреу, но той и сънародниците му нямат много поводи за радост
Гърците днес осъмнаха с новината, че банките ще им отпишат 50% от дълга. Това върна усмивката на лицето на министър-председателя Георгиос Папандреу, но той и сънародниците му нямат много поводи за радост
Гърците днес осъмнаха с новината, че банките ще им отпишат 50% от дълга. Това върна усмивката на лицето на министър-председателя Георгиос Папандреу, но той и сънародниците му нямат много поводи за радост
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С риск да развалим духа на партито след постигнатата поредна договорка между европейските лидери снощи, няма как да не отбележим, че решението (или поне черновата му, тъй като още не са ясни никакви детайли) оставя много неизвестни. Ето един неизчерпателен списък на потенциалните проблеми:

1. Какво мислят по темата рейтинговите агенции. Увеличаването на Европейският спасителен фонд (EFSF) неминуемо ще означава, че държавите, които го гарантират стават по-рискови. Опасността Франция или някой от другите с перфектен рейтинг да изгуби някое от своите ААА се увеличава. А ако това се случи се увеличава и опасността и самият EFSF да загуби някое А. Всъщност това, което прави така структурирането решение, е да пренесе част от риска от банките, върху спасителния фонд и държавите и резултатите започват да се виждат. Само че не е ясно къде точно е тънката граница и дали това не я прекрачва. Още повече че самият фонд е малко странно животно, което се гарантира (поне на теория) и от страните, които го ползват.

2. Не само финансирането, но и инструментариума на EFSF стават все по-подозрително разтегливи. От него се очаква едновременно да отпуска пари на правителства, да изкупува дълг (или да служи за застраховка при фалит), да рекапитализира банки, да създава финансови инструменти (които не са много различни от тези, с които започна кризата в САЩ). Почти като швейцарско ножче, ама което няма кръстата отверка и отварачка за консерви. Само, че дори и да имате джобно ножче със сто функции, можете да ползвате само една от тях бе опасност да се самонараните...

3. Доколко доброволното отписване на 50% от гръцкия дълг може да е "доброволно". Вече никой не си прави илюзия, че поне за част от кредиторите, то си е принудително. А това поражда въпроса дали застраховките срещу фалит на Гърция чрез credit default swaps (CDS) ще се задействат. Най-общо логиката е, че доброволното отписване на дълг не е фалит, но финалната дума е на International Swaps and Derivatives Association (ISDA). От една страна, ако тя прецени, че има фалит, може да има вторични ефекти и проблемите да се пренесат към банки, издали CDS. От друга, ако се окаже, че това не е фалит, възниква въпросът какво е? Такова решение би подкопало доверието в пазара на застраховки срещу фалит, а ако инвеститорите нямат сигурност, че могат да предпазят инвестициите си в гръцки и т.н. дълг чрез CDS, може да започнат да разпродават своя гръцки и т.н. дълг и допълнително да направят финансирането на проблемните държави от пазарите още по-трудно.

4. Коя банка точно колко ще трябва да се рекапитализира. Вече започнаха да валят обяснения. Реално набирането на 100 млрд. евро от пазара в близките 6 месеца не е непостижимо. Остава обаче неясно дали през всичкото това време пазарите ще продължат да вярват, че това ще е достатъчно. Ако освен отписването на гръцки дълг се отчете и вероятността да трябва да се отпише и част от този на другите проблемни държави, цифрата става доста по-голяма.

5. Какво ще стане, ако се наложи и централната банка да отпише своя дял? Засега запазваме ЕЦБ стабилна, като включваме само частния сектор в отписването на 50% (което е и основната причина дългът на Гърция да не намалее наполовина след операцията). Какво ще стане обаче, ако се наложи и ЕЦБ да отпише своя дял? Тревожни мисли за рекапитализиране и на ЕЦБ със сигурност вече минават през главите на европейските лидери... Може би позитивната страна от всичко това е, че поне институцията не е включена в плана да финансира EFSF или директно да печата пари. Така за инвестиралите в еврови активи остава поне доверието, че ЕЦБ е независима и няма да помете инвестициите им чрез инфлация. Засега.

6. Въпреки отписването, Гърция остава свръхзадлъжняла. Дори и след отписването на 50% от дълга, съотношението дълг/БВП на Гърция се очаква да остане 120% поне до края на десетилетието. Това никак не изглежда безопасно ниво, и определено не звучи като решение на проблемите за самата Гърция.

7. Сега си представете, че сте Португалия. Какъв ви е стимулът да се опитвате да се реформирате и да показвате по-добри резултати, след като знаете, че ако покажете влошаване, ще получите отписване на 50% от дълга? Става малко трудно да се обясни на електората, че трябва да се затегне колана...

8. И накрая всичко това се скрепва единствено от някакво мъгляво обещание за засилена фискална интеграция в Европейския съюз. Простете, но малко се съмняваме, че частта за "консултиране с Комисията и другите членки на еврозоната преди да бъдат предприети планове заголеми фискални или икономически реформи" може да проработи в Европа.

Ако не ви стига - ето и още въпроси. Ще чакаме отговорите през следващите седмици.

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobacho avatar :-|
    bobacho
    • - 2
    • + 57

    Било "рано за шампанско". Според мен е по правилно да се каже "късно е либе за китка". След две години протакане си купиха още една (максимум). Горе-долу тогава ще разберат простата сметка, че ако имаш дълг 100% от БВП, то трябва да имаш разреж на БВП поне колкото е лихвата по-дълга. Това е непостижимо за Гърция. То е непостижимо и за Италия, но това се крие под фразата "спиране на разпространението на кризата". Не знам как точно ще обясняват сега на избирателите си, че с техните пари са спасили банките. Защото банките са пред фалит понеже са спасили Гърция (доброволно, както в казармата). А пък Гърция кого е спасила....?

    Нередност?
  • 2
    nerodena_moma avatar :-|
    Вождът Бял Полуовес
    • - 1
    • + 36

    Накрая -всички „плеснали с ръце,та се прегърнали“!

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 25

    Хич не е рано за който има шампанско!! Кризата си е криза, отписването на дълга ще закрепи Европа за известно време, после нещата ще тръгнат в Бог знае каква посока!!
    Така че няма какво да гадаем на кафе, най-добре е да подхващаме шампанското, докато някой друг не го изпие..... :-)

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 7

    [quote#1:"bobacho"] Не знам как точно ще обясняват сега на избирателите си, че с техните пари са спасили банките.[/quote]
    Просто няма нужда да обясняват никому, докато дойдат изборите драгият им избирател ще е забравил че са му отщипали от кебабчето...... всяко чудо за три дена.....!!!

    Нередност?
  • 5
    brutester avatar :-|
    brutester
    • + 38

    Струва ми се, че анкетата ясно показва настроенията сред хората(над 70% мислят, че кризата продължава). Според мен и пазарите мислят същото.

    Купиха си половин година да рекапитализират банките, за да може след това да фалират Гърция окончателно и банките да издържат.

    Нередност?
  • 6
    krizchan avatar :-(
    Kristian Stefanov
    • - 2
    • + 21

    Аз предлагам банките да спрат да начисляват лихви изобщо! Тъй освен на братята гърци , на всички ще им е по-добре. После да се преструктурерат в оперативни звена по пазене на пари в кеш и гарантиране на банкови преводи. Толкова! Без мултипликатор, без кредитно "съдаване на пари"!
    Тъкмо ще се осовободи и работна ръка за реалните сектори.

    Нередност?
  • 7
    barbarossa avatar :-?
    Barbarossa
    • + 37

    Авторът не е изложил най-главния риск: Ще започнат ли гърците да работят или не?

    Аз залагам на второто - ще продължат да живеят на държавни пари, плащани от поредните кредити от Европа.

    Новата световна финансова криза е неизбежна.

    Нередност?
  • 8
    demian avatar :-|
    Дамян
    • + 24

    До коментар [#5] от "brutester": Мисля като теб. Смятам, че се подготвят да фалитат Гърция. Тушират ефектите от един фалит днес. смятайки, че след година, две ще са готови.
    А как ще я фалират? Ами ще спрат всякакво финасиране. И тогава изборът ще е на гърците. Да връщат драхмата, да влизат във валутен борд, да разпродават активи, да се гушкат с Китай, Русия и Турция, ако щат ...
    Лошото на тази схема е, че трябва да се разяснява на Португалия, а за Испания и Италия изобщо не върви. Така че ако трябва да има евро, страшни са Испания и Италия. Не се ли намалят техните дългове няма да има евро.


    Нередност?
  • 9
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 2
    • + 25

    Разбира се, че не е сложен край на дълговата криза. Само е отложен. За сметка на европейските данъкоплатци. Обикновените работници за пореден път ще платят сметката, за да може тези с големи депозити да не ги загубят. Запасва се статуквото като се чака бурята да премине. Но тя няма да премине, а ще се преобразува в ураган. Кризата е не само финансова, но и енергийна. Високата цена на енергията - петрола. През следващите години населението на Земята ще продължи да се увеличава, но добива на петрола - не. Ще започне да намалява. Цената му ще се вдигне. От там и цените на храните, стоките, транспорта. Много фирми няма да могат да спазят поетите договори или няма да бъдат конкурентно способни. Ще има масови фалити и кризата ще се превърне в глобална депресия. Финансовите деривати дават илюзията за финансово сигурно бъдеще, но всичките ще се обезценят. Въпрос на няколко години време е. Започваме от 2015 г.

    Нередност?
  • 10
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 29
    • + 15

    Опростяват 50% от дълга на ГЪРЦИЯ
    А Бай Ганьовците, чалгаджиите и простаците от державата Болгария ще духат супата !! Ще си гласуват за мутрата мафиот Бойко Борисов, за неговата нова групировка ГЕРБ, за неговите слуги и помияри, а Гърция пак ще тропка на бузуки ...... Ясас !!!
    С опростяването Европа ще подари на всеки Грък - от детето до стареца, по над 10 000 евро !!! За да живурка добре, да хапва и да пийва, да танцува и да пътува........ Това се казва държава на разкоша, безделието и якото лапане. За завиждане !!!
    А ние ще бъдем лъгани и скубани от червената мафия, независимо дали това става чрез БСП-ДС, групировката ГЕРБ-ДС, НДСВ-ДС или чрез 100%-овото ДПС-ДС ..... Мизерия, духовна нищета и липса на всякаква перспектива !!!! НАРОДЕ ?????

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал