Георги Ангелов: Няма смисъл от опрощаването, ако Гърция продължи да трупа дългове

"Капитал" ви представя първи реакции по договорения тази нощ спасителен пакет за Гърция и еврозоната

Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"
Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"
Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"    ©  Красимир Юскеселиев
Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази нощ в Брюксел беше договорен мащабен пакет от икономически мерки, чиято цел е да спре разпространението на дълговата криза в еврозоната. Накратко: банките кредиторки се съгласяват да отпишат 50% от вземанията си от Гърция, като в замяна получават обещания да бъдат рекапитализирани със 106 млрд. евро с помощта на правителствата, ако се наложи.

До момента не са известни всички детайли - например по какъв механизъм ще стане отписването на тези 50%. За някои банки (най-вече гръцки) това би било равносилно на фалит. Не е ясно и как ще се отписват вземания на небанкови кредитори (пенсионни фондове и други), които не са страна в сделката, договорена вчера. "Капитал" потърси няколко български икономисти за техните първи коментари по договорения пакет.

Предлагаме ви първо мнението на старши икономиста в институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

Авторът

Георги Ангелов е старши икономист в Институт "Отворено общество". Той също така е заместник-председател на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация както и член на Американската икономическа асоциация. Основните му интереси са свързани с данъчна  политика, реформи и икономическо развитие. Участвал е в множество български и международни изследователски  проекти. Основател на Блога за икономика. Цялата биография и публикации от него можете да откриете тук.

1. Отписването на гръцки дълг от страна на кредиторите ще имапозитивни последици в дългосрочен план, защото инвеститорите ще разберат, че държавите могат да фалират и ще бъдат много внимателни в кои държави инвестират. Ще се засили пазарната дисциплина върху правителствата.

2. Самата Гърция, обаче, продължава да има големи бюджетни дефицити и да трупа все повече и повече нови дългове. Докато това продължава, няма да свършат проблемите. Опрощаването на дълг няма да помогне, ако страната трупа нови дългове с огромни темпове. Това сме го виждали и в България - нашият дълг беше реструктуриран през 1994, но това не помогна, само две години по-късно страната отново катастрофира чрез хиперинфлация и криза.

3. Рекапитализацията на европейските банки със 106 милиарда евро ще е достатъчна, само ако ситуацията в проблемните страни се стабилизира. Обаче, ако други проблемни страни вървят по пътя на Гърция по спиралата надолу, тогава ще има нови проблеми и нови загуби за банковата система в Еврозоната.

4. Същото се отнася и за спасителния фонд - той ще бъде достатъчен, само ако проблемните страни спазват ангажиментите си и се стабилизират. Ако, обаче, те обещават, но не предприемат мерки, спасителният фонд ще трябва да бъде постоянно увеличаван до момента, в който цялата Еврозона ще експлодира.

5. В крайна сметка, за да се стабилизира и подобри ситуацията трябва проблемните страни да се стабилизират - икономически и бюджетно. Т.е. Италия, Испания, Португалия и Гърция трябва да премахнат бюджетните си дефицити, да намалят дълговете си и да постигнат икономически растеж. С други думи, става въпрос за структурен проблем и той има нужда от структурно решение (реформи, бизнес среда, приватизация, консолидация).

Основното предизвикателство на Еврозоната не е как да раздуе спасителния фонд, а как да накара южните страни да се реформират. С Гърция това не се случи вече две години. Берлускони в Италия също само обещава, но нищо не прави. В Испания и Португалия изглежда няма да изпълнят бюджетните си цели. Засега единствено Ирландия се справя с антикризисните мерки, но не заради натиск от Европа, а заради вътрешен консенсус. С две думи, тепърва предстои Европа да докаже, че може да налага дисциплина. Без това, ситуацията няма да се подобри.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    delux avatar :-|
    delux
    • + 18

    На гърците и целият бюджет на евросъюза да им дададат пак няма тда им стигне да изкарат два месеца.......................

    Нередност?
  • 2
    payakoff avatar :-|
    Payakoff
    • + 6

    "4. Същото се отнася и за спасителния фонд - той ще бъде достатъчен, само ако проблемните страни спазват ангажиментите си и се стабилизират. Ако, обаче, те обещават, но не предприемат мерки, спасителният фонд ще трябва да бъде постоянно увеличаван до момента, в който цялата Еврозона ще експлоадира."

    Към редактора: пише се "експлодира", не "експлоадира". Нямате ли проверка на правописа? При мен веднага се подчертава с червена линия :)
    А относно статията - естествено, ако се налива вода (или вино) в бъчва без дъно, резултатът ще е нулев, това не подлежи на съмнение.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 13
    • + 6

    И този баджанак на Луджев-рИформата ..... не толкова Гърция трябва да се реформира, тя е страна стара като Света, а разни пишман банкери, водени от лични интереси, не трябва да раздават чуждите парета като необеспечени кредити..... особено на правителства с благи намерения... и тогава нещата сами ще си влезат в релсите....

    Нередност?
  • 4
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • + 2

    До коментар [#2] от "Паяков":

    Оправено. Благодаря

    Нередност?
  • 5
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • + 5

    До коментар [#3] от "boby1945":
    банкерите са едната част от проблема. другата е редицата правителства, издавали фалшиви данни на същите тези банкери, които правителства също така имат една от най-ниските събираемости на данъци и раздути щатове. с други думи, ориенталщината в управлението на една държава винаги има финансово измерение и двете страни трябва да поемат отговорност за това, като гърция без съмнение е в повече вина.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 5

    [quote#5:"Ивайло Чатов"] другата е редицата правителства, издавали фалшиви данни на същите тези банкери,[/quote]
    банкер, дето не може да оцени "фалшивостта" на едни или други данни, не е никакъв банкер....
    Цялата причина е в лични користни мераци бързо да се направят едни пари....
    Както през 80-те даваха на луканката заеми да прави "електроника" същите тези западни банки...... луканка.... електроника...... шито с бели конци ама дават......

    Нередност?
  • 8
    valeryslavov avatar :-|
    Алесис
    • + 2

    На тази европейска и гръцка криза хубавото е , че се доказа и още повече ще се доказва , че техните политици са по-големи боклучори и от нашите . Захванаха се с непосилната задача да сменят резервната валута - долара и се провалиха и да сменят СССР на освободеното място от Студената война . Клекнаха на Китай , предстоящо е надупването на Путин ( не че някога е преставало) . Безцеремонно заявяват , че не сме единни в "единна Европа" и никой да не си помисля , че може да иска опрощаване освен Гърция . Гърците , от своя страна , наричат "спасителите " си мръсни фашисти , защото малко са им опростили . А Георги Ангелов ще ни обясни , че през 2020 г. , ако гърчугите спазват фискална дисциплина и правят неистово реформи , което е абсолютно невъзможно , то дългът им ще бъде 120 % от БВП . Честито ! И пак криза , и пак опрощаване .... Явно изходът е в това Китай да идва и да премете .

    Нередност?
Нов коментар